hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)
開啟左側

[經歷分享/報告] 今朝俾新巴玩死.. (24/4又發功)

樓主| neosan 發表於 2012-4-14 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2012-4-13 12:30 發表
現時紅隧那批40年歷史的巴士路線以現今的標準已經不合事宜了。就好像101、102等的超級長途流水線,由九龍盡頭的觀塘/美孚開,繁時去到土瓜灣/旺角已經頂閘,再慢塞到紅隧口,之後過完海還要碌入皇后大道東/英皇道,行完整個港島西 ...

一日紅隧無免費轉乘, 101/102呢類線都會繼續生存落去..
101分拆, 一係九龍快, 一係港島快.. 總唔可能九龍/香港一齊行快路
GM 發表於 2012-4-14 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2012-4-14 12:21 AM 發表

一日紅隧無免費轉乘, 101/102呢類線都會繼續生存落去..
101分拆, 一係九龍快, 一係港島快.. 總唔可能九龍/香港一齊行快路

111 本身就係101分拆出來
101某程度不應停土瓜灣 本身土瓜灣客就非主要服務對象

本人承認不滿意版友今次出文申訴,,理由如下:
1.樓主已經係第四次出文,仲要今次明知RDP提及兩線會加車 仍指「新巴丫.. 你幾時先可以改善下繁忙時間既服務呢?」
2.事件嚴重程度不見得要多次月經式出文投訴 本版並非投訴版
(要菲傭搭去上遊分站排定隊搭車的九巴線未日日出文!? 到時同投訴版有乜分別)
3. 如樓主所言,紅隧客點上101/111?

如果樓主第一次回文,個人會尊重其發言權
本人不滿意樓主投訴101上唔到車
並非因為其立場
正如有北區版友指九巴273A清河區開始上唔到車 要求最優先加車落273A
本人認為該時段巴士公司尚有273D提供類似服務
巴士公司亦要考慮營運效率
總唔可以因為273A車密就話273A 6部車都上唔到
就一定要巴士公司加車落273A

常備TCU 出行唔洗怕
 樓主| neosan 發表於 2012-4-14 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2012-4-14 01:30 發表

111 本身就係101分拆出來
101某程度不應停土瓜灣 本身土瓜灣客就非主要服務對象

1.樓主已經係第四次出文,仲要今次明知RDP提及兩線會加車 仍指「新巴丫.. 你幾時先可以改善下繁忙時間既服務呢?」
2.事件嚴重程度不見得要多次月經式出文投訴 本版並非投訴版

投訴左咁多次, 新巴仍然無改善過服務
RDP話加車, 呢兩年都無加過

學其他版友話: 不如將101/111改俾九巴做喇
edmund@sunbus 發表於 2012-4-14 14:03 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2012-4-14 13:10 發表

投訴左咁多次, 新巴仍然無改善過服務
RDP話加車, 呢兩年都無加過

學其他版友話: 不如將101/111改俾九巴做喇

咁你都要比d時間人地(區議會, TD, 九記同新記)準備既
唔通RDP話加車就即刻要呢個moment即刻彈d車出黎咩
以前未有車隊數目quota制既時候就可能得
但而家.........唉

莫講話九記本身成日唔夠人揸車, 就算夠人揸車, 都要周圍度過, 睇下係邊條線度整個order抽車攝去行

講返新記就更加多手尾跟, 車源更加緊張
連798開線初期都要用Dart仔, 後尾換哂全線12米大車時
冇記錯聽過係抽左港島個邊既車, 換左d Dart返港島 (<--如果小弟記錯左, 煩請各位版友指正)
"可能"真係要係紅隧standby車度抽車過去搞

至於101/111比哂九巴做, 點解我追哂咁多個post都好似冇人提過既
"其他版友"其實係咪只係你炸

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
GM + 1 agree
GL3789 + 1 + 1 不能同意更多

查看全部評分

選搭城巴 信心保證
dippy 發表於 2012-4-14 14:35 | 顯示全部樓層
 樓主| neosan 發表於 2012-4-14 18:07 | 顯示全部樓層
原帖由 edmund@sunbus 於 2012-4-14 14:03 發表

至於101/111比哂九巴做, 點解我追哂咁多個post都好似冇人提過既
"其他版友"其實係咪只係你炸

九巴服務不足, D人就話俾新巴做
新巴服務不足, 按其理論, 咪要俾九巴做

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
toyl + 1 講得好!等大家都明白佢哋講果D歪理! ...

查看全部評分

kay 發表於 2012-4-14 18:14 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-4-14 14:35 發表
新巴加車咪即係第二條線受罪囉
當年車源無咁緊已經係
依家更加唔在講
除非quota有得從天而降或者爭取到非邨
唔係都唔駛望佢加車

事在人為姐

望下條619繁時有幾密
又望下5X點樣加班又加班
再整埋只往灣仔特車

又好似798咁由單雙混合變全雙

根本就係經營者態度問題

土瓜灣個處的確可以打爆部巴士過中西區
我又唔覺得一班半班特車會好難

學D版友以前話齋,新創建無所不能,派車、order車、rdp都可以超乎想象
之前渣開112既都可以無啦啦走左去渣798,無野係唔可能
世界很簡單 人類很複雜
dippy 發表於 2012-4-14 18:18 | 顯示全部樓層
kp3011 發表於 2012-4-14 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GM 於 2012-4-14 01:30 發表

3. 如樓主所言,紅隧客點上101/111?

得,即係紅隧口嘅客係客,土瓜灣嘅客唔係客

宜家都只係講搵少量本身紅隧 standby 嘅車,與其浪費資源,不如調去去土瓜灣清客者,使唔使講到好似土瓜灣客貪得無厭咁?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
toyl + 1 good point

查看全部評分

kay 發表於 2012-4-14 18:28 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-4-14 18:18 發表

堆dart始終都係擝左人食
自從798全雙之後, 南區堆單雙混合線就變左幾乎全單

我係南區咁耐,798開左,最大分別係94A有單層行全日車
反而23A/25/26就成日見無左好多雙層

95/595 d單層最近半年就已經唔常見

佢要雪單層實有辦法..但係唔夠雙層車就一定係單層頂

正如改善土瓜灣一帶服務,肯度就一定有辦法
世界很簡單 人類很複雜