hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 用另一個角度重組6D/40,達至東九荃葵特快減少沿途乘客 ...
開啟左側

用另一個角度重組6D/40,達至東九荃葵特快減少沿途乘客影響

S3BL100 發表於 2012-4-14 00:40 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-4-14 00:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

少少執漏:
2F現時上慈雲山係不入惠華街,直行慈雲山道。
慈雲山<>九龍塘有綠小73,班次唔疏,應該無需要開3K,只會步3A後塵。
而且你的改法,南昌街完全無車返慈雲山,所以我思前想後條2F都要落返南昌街,雙總站無得走。

其實仲有個窿係慈雲山 <-> 橫頭磡,我唔想用3C做,否則正如我所講,
慈雲山 <-> 旺角重組就會無乜可能實現,而慈雲山 <-> 旺角比起慈雲山 <-> 長沙灣更迫切。

唔想開3K,又想南昌街有車返慈雲山的話,就將2B延長上去兼加車加班,再加竹園分段已經可以。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-4-14 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-14 00:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

似乎最簡單既方法都係用全段觀塘道
牛頭角道可以捆落四彩果條, 變左大家都唔駛咁兜
尤其potential較大既觀塘-西九客.

表面簡單,實際更複雜,難度更高,因為牽涉路線數目更多
hon_son_wilson 發表於 2012-4-14 01:02 | 顯示全部樓層
S3BL100提出的新2F忽略了南昌街<>慈雲山服務
2B/2F平分各維持15分鐘一班,班次疏了吸引力反而降低
將2B拉埋上慈北,咪令2B/2F更多重疊?

比較DIH、dippy、S3BL100的2B/2D/2F/6D重組方案,DIH的較能接受
俾我就唔搏沙田坳道,寧願快上竹園再過慈北好過
同埋DIH基本上分開"6D延長"和"2系重組"兩路方案,不一定一併推出

DIH的新6D建議,如果行唔到雅麗道,唯有長短腳
往觀塘方向經欣榮大廈小路,往西九方向跟606入牛頭角道
唔入牛頭角總站,直去淘大
S3BL100 發表於 2012-4-14 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2012-4-14 01:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
S3BL100提出的新2F忽略了南昌街慈雲山服務
2B/2F平分各維持15分鐘一班,班次疏了吸引力反而降低
將2B拉埋上慈北,咪令2B/2F更多重疊?

比較DIH、dippy、S3BL100的2B/2D/2F/6D重組方案,DIH的較能接受
俾我就唔搏沙田坳道,寧 ...

我建議的新2B主要用來填流水窿,2F主要做慈雲山/黃大仙 <-> 長沙灣/深水步特快
dippy 發表於 2012-4-14 11:15 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-4-19 01:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-4-19 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-4-19 01:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

40依原有方案改道
6D則延長至麗港城
http://g.co/maps/cc44n
http://g.co/maps/e843u
派車: 13部(如14C未能取消則為12部)
班次: 10-20(11-20)
收費增至5.7
石硤尾邨->觀塘5.2
牛頭角->美孚5.2

我覺得你成個motivation以至處理手法都好有問題,而且係integrity的問題。

家陣係麗港城嘈無左條線去九龍城,要拉6D塞住佢地把口。
首先,係咪真係需要拉6D,已經係一個疑問。
其次,就算要拉,點解係搵14C祭旗?
14C本身屬於油塘的資源,鯉魚門更加係獨巿,
唔係好似條40,因為係跨區新界線,因此全個觀塘都有份。
既然如此,如果係抽14C,好應該係將資源俾返油塘,
而唔係就咁送俾麗港城,咁做同欺善怕惡有咩分別?

如果你係取消14C,加架車俾219X兼拉去油塘,我都唔會有聲出。

我睇你以前寫果堆路線建議,特別係近期講青沙線重組果幾篇,
打劫新田圍、打劫南昌街,打劫果D本身已經欠缺其他替代服務的地方,
你又樂此不疲。點解而家麗港城一日得幾百個客,
肯定遠少過新田圍出旺角、石硤尾入沙田,你又咁好死雙手送條6D俾人?
唔知係咪因為前者有人嘈生晒,而後者(你估)唔夠牙力嘈。
但係如果我的猜想無錯,你即係雙重標準,欺善怕惡。
當然你可以話,現實世界永遠都係有牙力的人話事,大把例子係劫貧濟富、欺善怕惡。
但係因為呢個緣故,而將一d本身唔岩既野走去合理化,
我覺得呢種做人態度好有問題,請好自為之。
dippy 發表於 2012-4-19 21:10 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2012-4-19 21:22 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-19 21:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果呢個pool係無限資源,當然無問題啦
但鯉魚門資源少,就係因為佢無客
麗港城點解惡到可以保住條219X仲可以免減班?
咪就係條線有錢賺囉
錯,690中段班次比得上飯鐘時段98C,係咪690有錢賺?
219X未減班,樂觀D諗既話,係九記蠢,唔識得CUT COST
悲觀D睇,就係九記有心造到219X數據好差,之後將219X一刀了斷
690同埋假日296M正正屬於後者
字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2012-4-19 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-4-19 21:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果呢個pool係無限資源,當然無問題啦
但鯉魚門資源少,就係因為佢無客
麗港城點解惡到可以保住條219X仲可以免減班?
咪就係條線有錢賺囉

你都識講資源有限,咁點解仲要拉6D入麗港城?係咪真係有必要?

14C唔淨係做鯉魚門,仲做埋油塘,油塘人口大概係麗港城的三倍,
佢地本身資源都唔係好夠用。咁點解殺14C係送俾麗港城,唔係加強返油塘的巴士服務?
咁唔係劫貧濟富係咩?家陣麗港城需求好大咩?

219X非繁忙時間好多時得20個客,條線咁都有錢賺就真係笑話。
再者,我唔知你係咩邏輯,套用你呢個邏輯的話,
當年大埔點解可以惡到死攬住條九巴70咁多年?係咪因為九巴70有錢賺?