hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 鐵記E400交車[9p]
開啟左側

鐵記E400交車[9p]

da54 發表於 2012-4-15 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 NA4179x賢 於 2012-4-14 23:51 發表
巴士公司既運作都係一門學問,知多少少無問題既

我都想講,有時你以為係學問的野,其實無外邊諗到咁複雜....
唔好諗住巴士公司所有野都要搞完大龍鳳先決定到....
至於你們信不信?反正我信了
kp3011 發表於 2012-4-15 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-4-15 00:08 發表

我都想講,有時你以為係學問的野,其實無外邊諗到咁複雜....

有時真係有大龍鳳架,如果唔係上個月「想節能ZF能」行動都唔會有咁多「一日仙」啦
3asv500 發表於 2012-4-15 14:57 | 顯示全部樓層
就好似新記無啦啦換晒64車牌,
到底係咩一回事,
都好難清清楚楚交代
 樓主| ge7471 發表於 2012-4-15 15:05 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2012-4-14 21:32 發表
我想問大家係咪諗多左?叫 140 定 160 定 1001 要考慮咁多野?
十分同意,用MCW到139,E400咪跟住140~~~
king 發表於 2012-4-15 22:30 | 顯示全部樓層
講開又講, 其實城巴1 去到 100 啲冧把究竟有冇重用呢?
有時見到新/城的客貨van 用啲冧把好似同以前啲雞車有重疊.
NA4179x賢 發表於 2012-4-16 17:51 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-4-15 00:08 發表

咁係呢件事上我又真係唔多清楚先覺得「大龍鳳」0左
有咩不便希望多多包涵喇
airbus 發表於 2012-4-16 22:14 | 顯示全部樓層

簡單想法:
會唔會批MK1係二手唔算數,所以新車就跟139尾?
因為果3部11米都係跟7字頭,唔跟6字頭,純屬估計
走到天涯海角
tvcc 發表於 2012-4-17 01:07 | 顯示全部樓層

回覆 43# 的帖子

原帖由 3asv500 於 2012-4-15 14:57 發表
就好似新記無啦啦換晒64車牌,
到底係咩一回事, 都好難清清楚楚交代

NU 5364, 真係幾難估,
當然唔希望 "吳生碌死"...
tvcc 發表於 2012-4-17 01:13 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

原帖由 airbus 於 2012-4-16 22:14 發表
簡單想法:

7XX --> 二手躉, 淨係唔同長度, 引擎、波箱零件共用;
11.3米二手躉就有6部(748-753), 跟埋747之後亦唔會有大問題
Mandurah__Line 發表於 2012-4-17 10:29 | 顯示全部樓層

原帖由 airbus 於 2012-4-16 22:14 發表
簡單想法:

甘個3架2手11米用7頭都算合理既
因為佢地都同堆前16xx一樣用早期既ALX500殼﹐而且內籠theme都係差唔多
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...