hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 亞公角街追尾事故 (第二回)
開啟左側

亞公角街追尾事故 (第二回)

rx78 發表於 2012-4-17 21:40 | 顯示全部樓層

9071 撞左,有無ching 留意今日搵乜車替?
Snoopy@FB8617 發表於 2012-4-17 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-4-17 00:46 發表

四美街/黃大仙呢 ?
要做286M可以有好多個方法
但果兩條線呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2012-4-17 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-17 00:48 發表

286M出去唔停富安架..因著被人話唔當富安存在~

89D被BAN係最離奇既事~~89D又貴D, 時間分分鐘仲耐過89C, 都可以話冇替代品~~

老實講句, 87D, 個人認為一係唔停亞公角, 一係唔停濱景..
兩邊都停晒就真係資源重疊得 ...
人地要89D既原因都唔知
咁講落去有咩意思呢?
連87D停亞公角/停濱景都叫資源重量
真係未見過
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hkbw 發表於 2012-4-18 09:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-4-17 22:50 發表
人地要89D既原因都唔知
咁講落去有咩意思呢?
連87D停亞公角/停濱景都叫資源重量
真係未見過

最簡單既深層原因都講晒~ 資源重量我就唔知係乜, 真係聽都未聽過..

87D及81C資源重疊就講左好耐架啦~ 講既野係要聽, 當然唔會見啦~

都係個句啦...89C同89D係九龍既行法, 9成係一樣, 而89D非繁又要上廣源,
89C繁時亦有特快班次~ 兩者行車時間差唔多既情況下, 呢十年來攪到89C冇乜客要
愈減愈疏既時候, 又話因為咁要轉搭89D~ 呢D 仲唔算係作繭自縛?!

用上富安人呢套理論, 74X應該要行返大埔公路, 因為74A實在太疏又太慢, 而家又唔到觀塘~~271都要呀..因為冇左70~
殺雞焉用牛刀?!
hokwanlam 發表於 2012-4-18 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-18 09:31 發表

最簡單既深層原因都講晒~ 資源重量我就唔知係乜, 真係聽都未聽過..

87D及81C資源重疊就講左好耐架啦~ 講既野係要聽, 當然唔會見啦~

都係個句啦...89C同89D係九龍既行法, 9成係一樣, 而89D非繁又要上廣源,
89C繁 ...

而家講緊87D同81C,89D同89C,關74X同271咩事?點解要講用上富安人呢套理論,個個富安人都係咁諗咩,
一竹篙打一船人,仲要將D件事放大,講到富安班人阻住馬鞍山友,係千古罪人......

89C繁時D特快班次,10分鐘1班,好明顯唔足夠,
我都話啦,係89D抽車落89C度,加密89C,89D已經可以拉走,
87D同81C夠經恆耀,都係資源重疊,
不如唔好係果度擺站,直接飛晒佢,咁咪真真正正特快囉,係咪......

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
homanho + 1 + 1 導出真正的原因是對人不對事,又唔見話飛恆耀 ...

查看全部評分

GL3789 發表於 2012-4-18 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2012-4-18 10:09 發表

89C繁時D特快班次,10分鐘1班,好明顯唔足夠,
我都話啦,係89D抽車落89C度,加密89C,89D已經可以拉走,
87D同81C夠經恆耀,都係資源重疊,
不如唔好係果度擺站,直接飛晒佢,咁咪真真正正特快囉,係咪......

排除富安既因素
搬走89D,加車落89C會導致資源無效率地運用
恆安/頌安繼續搭89D,寧泰路果邊現有班次足以滿足需求
故此富安打後空載率提高

路線要經海典灣果邊,總站得恆安/耀安/馬市/頌安揀
撤走部分路線,意味其餘替代路線都要加班,增加(富安打後)既空載率
再者九巴仲要每位收少幾毫子吸納原本既富安客,巴士公司肯定唔會睬你
epsilon 發表於 2012-4-21 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-4-17 11:21 發表

好簡單, 因為你地有89C唔搭, 攪到班次要調整, 之後再以89D密D為由唔搭89C, 迫89D慢慢行亞公角, 呢個
的而且確係富安/錦泰人自私既問題~

89C特快清唔晒D客咪要求加班LAW~ 89D同89C富安根本冇共同站, 唔存在89C上唔 ...

九巴提供得個服務就預咗畀人哋揀,乜嘢叫呢班人自私坐人哋條線都唔揀自己條線?
畀得兩條線人哋揀,根本快啲密啲去嘅目的地多啲嗰條線必然愈來愈旺場,另一條就必然會頹,
如果九巴係有遠見嘅,識得諗分工先係最有利所有人嘅,咪當初開線就唔好搞到重疊囉,
係人都明知開咗個頭就幾乎冇可能冇任何合理補償之下完全拎返走架啦。

又好喇,如果你口中嘅馬鞍山多數人係有遠見嘅,咪恆康街爭取停站時叫自己嘅區議員唔好妥協囉,
或者點解你又唔識諗下,唔係停埋恆康街亞公角街,邊得嚟做到條線今時今日咁旺場開到咁密?
坐享其成之後就想過橋抽板,仲反過來話其他人自私霸住你哋條線?

唔計兩線班次差異呢個困局,單係直接程度、市區覆蓋嘅多少已經一定冇商量空間,
你叫人點樣接受咁樣嘅方案?你要爭取自己嘅利益,唔係應該由你去諗方法補償人哋嘅損失?
而家就好似九巴同運輸署唔識拆局,令你爭取特快嘅好夢落空,你就鬧啲無辜嘅人嚟出氣咁。

Jet'aime 發表於 2012-4-30 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-18 09:31 發表

89C繁 ...

師兄你有無搭過 81C 同 87D 咖 ... 咁都叫重疊 ?