hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 亞公角街追尾事故 (第二回)
開啟左側

亞公角街追尾事故 (第二回)

BL69 發表於 2012-4-16 15:44 | 顯示全部樓層

據消息指,前車有乘客忘記按鐘而要求落車引致今次意外

Show Blocked User - eric278
hkbw 發表於 2012-4-16 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 BL69 於 2012-4-16 15:44 發表

p.s. 已經有傷者不治,願死者安息

下? 死人TIM~~個司機還是企係89D的乘客?!
殺雞焉用牛刀?!
da54 發表於 2012-4-16 15:52 | 顯示全部樓層

有關消息中午時份已經流出,據聞係司機間流傳出黎,但至今仍未有新聞講,希望係誤傳....
至於你們信不信?反正我信了
da93 發表於 2012-4-16 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2012-4-16 15:40 發表

又真心請教兩個物理學問題,希望閣下指教
1. 如何可以從「8202停到咁」看得出「就算被人推前都唔會過半米 (50cm)」?
2. 如何從煞車痕的長度看得出煞車急不急?或者這樣問吧:八米半的煞車痕和二十米長的煞車痕,那一個象徵停 ...

頭先經過意外現場

由被撞後位置,
睇埋疑似巴士煞車痕既位置,
晌85K/86K站外面既一條行車線上..

其實我會相信85K當時有可能急停過

至於板友話無論咩情況後車司機責任都不可避免,
我只會話不贊成亦不反對,
因為大家都知道意外成因真係有可能係後車跟車太貼所致,
但實際駕駛上有好多事又真係話唔埋

我地亦唔可能知道當時85K停車時有幾急,
亦唔知道89D當時離前車距離係幾近/遠
所以根本好多野其實我地都係估估下...
da93 發表於 2012-4-16 16:06 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2012-4-16 14:21 發表

hkbw先生 請問住富安就得罪了你了嗎?

當然 我認為亞公角街路線係有優化的空間
可是請你不要把所有責任推到富安區議員/住富安+錦泰的人
請問近年RDP九巴/運輸署有提過有關的建議嗎?

PS 我今早是坐出事巴士後一班 ...

咁睇,
呢類住宅區好奇怪

住果度並不代表就係得罪人,
但過於為民請命既區議員,
明顯地冇實際考慮過,
咁多巴士線行一條咁既街,
路面環境既問題,
所以,
適當地將一D不必要既巴士線徹離其實係好事,
唔單止係對乘客既乘車時間,
對路面,
安全性而言亦有幫助...
GL3789 發表於 2012-4-16 16:25 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-4-16 16:06 發表
咁睇,
呢類住宅區好奇怪

住果度並不代表就係得罪人,
但過於為民請命既區議員,
明顯地冇實際考慮過,
咁多巴士線行一條咁既街,
路面環境既問題,
所以,
適當地將一D不必要既巴士線徹離其實係好事,
唔單止係對乘客既乘 ...

但其實郁邊條路線都會有人嘈

影響最低既40x應該一早踢走佢
da93 發表於 2012-4-16 16:35 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-4-16 16:25 發表

但其實郁邊條路線都會有人嘈

影響最低既40x應該一早踢走佢

所以我話我支持適當地霸王硬上弓...
victorwong888 發表於 2012-4-16 16:50 | 顯示全部樓層

Source please!
Mandurah__Line 發表於 2012-4-16 17:00 | 顯示全部樓層
OT﹕部寶馬個車牌最好執一執走佢
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
hkaiw 發表於 2012-4-16 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 victorwong888 於 2012-4-16 16:50 發表
Source please!

直至下午四時收聽香港電台新聞報道提及,只有五人傷勢較嚴重,其餘只是輕傷:
http://www.rthk.hk/rthk/news/exp ... 20416_55_833447.htm

而晚上的新聞提及有四人留意,情況穩定:
http://www.881903.com/Page/ZH-TW ... 89&csid=261_341

故有人死亡之說已不攻自破了。

喵...