hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 亞公角街追尾事故 (第二回)
開啟左側

亞公角街追尾事故 (第二回)

asvho 發表於 2012-4-16 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2012-4-16 19:45 發表

有808咪OK囉,點解仲要死攬86K,馬市有穿梭巴士/馬鐵去富安,更加唔需要,
老實講,繁時亞公角真係好塞下,徹離某D巴士線真係百利而無一害囉.....

咁 錦英 , 錦龍 , 利安 , 市中心 去富豪河畔又點 ?
市中心就話 803 有分段姐
錦英 , 錦龍 , 利安 803 收緊 6 個幾接近 7 蚊喎
da93 發表於 2012-4-16 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2012-4-16 19:32 發表

朝早亞公角哩邊真係超多巴士線行,
我住係富安咁耐,覺得真係可以徹離既都唔少,好似86K,40X,89D,85M咁,
不過富安哩班友都幾難搞,要說服佢地唔係易,
好似濾水廠單野咁,我用無事生非黎形容佢地..... ...

果單擺明啦...
心諗濾水廠姐,又唔係核電廠...

而家呢班議員俾人既感覺就係,
乜都反對...
hokwanlam 發表於 2012-4-16 20:12 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

咪搭86K囉,我係話86K飛亞公角,唔關富豪河畔事掛.....
av335 發表於 2012-4-16 20:45 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2012-4-16 19:32 發表

朝早亞公角哩邊真係超多巴士線行,
我住係富安咁耐,覺得真係可以徹離既都唔少,好似86K,40X,89D,85M咁,
不過富安哩班友都幾難搞,要說服佢地唔係易,
好似濾水廠單野咁,我用無事生非黎形容佢地..... ...

富安/錦泰區議員交通政綱主打89D, 想搬走機會 = 0
而且 富安/錦泰呢邊朝早89C根本清唔曬D客 點都要89D幫手

40X同86K都可以踢走

87D要踢走, 如果281X全日及經旺角咪可以囉
av335 發表於 2012-4-16 20:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-4-16 15:17 發表

85C/ 681並非綑綁式方案之中其中一部份~

馬鐵通車之後仲有個方案, 只係將有替代既路線搬走, 一樣都係過唔到富安那一關~

後來唔知邊個竟然走去反建議681行亞公角街~

你提起呢個方案, 令我諗起當年另一個方案, 將 ...

這是當年收到的改道示意圖 (每戶都有一份), 85C及681的確是綑綁式方案的一部份
HF3204@243M 發表於 2012-4-16 21:13 | 顯示全部樓層
淨係睇 e 單意外
新聞都講咗因為前車有乘客突然嗌有落,前車司機一個本能反應就煞車,後車跟唔切就隊尾
乘客同兩個司傅都有問題
乘客就唔記得禁鐘不但止,仲要大嗌嚇親司傅
前車就停得太快 (其實唔怪得佢,本能反應...),後車跟車太貼
不過條路一日行咁多條巴士同小巴就真係有問題
淨係數據都已經反映咗出嚟

亞公角街個問題
改線上馬鞍山路以減低車流係可行,不過個人認為最少富安同成個錦泰都受害,點都要有比較信得過既代替品先可行
開線由富安做頭站,經錦泰,逆走上馬鞍山路都可以,不過就未必有咁多 quota
其實可以諗吓將條亞公角街改改佢,咁就未必洗改線

一係擴濶成條亞公角街
啱啱用 google 地圖睇過,其實沿途都係花花草草,成大段都可以改成雙線雙程行車,就算最接近公路嗰段 (http://g.co/maps/53xy7) 都仲可以1+2 (單車路可以搬)
其實擴濶咗唔單止對巴士小巴有益,最少醫院出嚟行車安全咗先

又或者係喺馬鞍山路比較接近地面既地方起多個出入口
喺崇真對出做沙田方向入口 (http://g.co/maps/wwj8c),另一邊就由恒泰路插入改為插出 (http://g.co/maps/4p2ha),再喺後 d 既位置補番個入口

不過可行性就唔識睇,但係最少可以喺改線之外提供解決方法...
AP149 發表於 2012-4-16 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Mandurah__Line 於 2012-4-16 19:08 發表

就係隱形車先更加要執

如果佢掛AM牌既甘執唔執都無所謂啦
但唔同既係警察隱形車係配民牌既﹐個牌甘樣比人公諸於世甘睇過個D都知你係警車啦
甘第時仲點做隱形車執法﹖ ...

OT講一講,某個車討論區直情將全部隱形戰車車牌list哂出黎,如果比人知道個車牌就做唔到野咁d隱形戰車應該消失哂好耐
低級趣味扮高級:369
da93 發表於 2012-4-16 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2012-4-16 20:45 發表

富安/錦泰區議員交通政綱主打89D, 想搬走機會 = 0
而且 富安/錦泰呢邊朝早89C根本清唔曬D客 點都要89D幫手

40X同86K都可以踢走

87D要踢走, 如果281X全日及經旺角咪可以囉 ...

講真果句
抬多幾架吉車落去清客吧...

同埋講真改咁多次行車時間表,
如果有心做既,
當初係可以加落去

反正有D特車都係蛇車出廠就做...
da93 發表於 2012-4-16 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 asvho 於 2012-4-16 19:52 發表

咁 錦英 , 錦龍 , 利安 , 市中心 去富豪河畔又點 ?
市中心就話 803 有分段姐
錦英 , 錦龍 , 利安 803 收緊 6 個幾接近 7 蚊喎

講真,
86C都收得唔係平

同埋803都係回程上錦英而已
da93 發表於 2012-4-16 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 hokwanlam 於 2012-4-16 20:12 發表
咪搭86K囉,我係話86K飛亞公角,唔關富豪河畔事掛.....

馬鞍山既另一問題係,
自從285取消後,
欠缺一條真係service全馬鞍山既穿梭區內線