hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界61M加價消息 (2012.4.22生效) + 更改服務消息 (#7) ...
開啟左側

[車費] 新界61M加價消息 (2012.4.22生效) + 更改服務消息 (#7)

eric278 發表於 2012-4-17 00:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

來源:運輸署通告
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_29509.html

由4月22日起
$6.8 -> $8.0
$3.2 -> $3.8
由2012年4月22日至2012年7月21日期間(包括首尾日),營辦商提供$0.1的優惠。

報告完畢!

還看香港公交
PFL 發表於 2012-4-17 14:41 | 顯示全部樓層
Wa +$1.2 好高!!
Quanta 發表於 2012-4-17 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2012-4-17 00:31 發表
來源:運輸署通告
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_29509.html

由4月22日起
$6.8 -> $8.0
$3.2 -> $3.8
由2012年4月22日至2012年7月21日期間(包括首尾日),營辦商提供$0.1的優惠。

加價 $1.2 優惠返 $0.1 ?
是否因為唔想由六個幾加到八蚊心理上加太多,
所以先「優惠」$0.1, 令到只係由六個幾加到七個幾, 感覺上好 d?
lsc04d11 發表於 2012-4-17 19:37 | 顯示全部樓層

我呢個區外人既感覺係搭81M/88M或者咩野M都唔使花咁多錢……

我睇通用乘車地圖話15-30分鐘一班,想問區內人61M有咩優點??真係入到去世界花園就係優點?
andy92 發表於 2012-4-17 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2012-4-17 19:37 發表
我呢個區外人既感覺係搭81M/88M或者咩野M都唔使花咁多錢……

我睇通用乘車地圖話15-30分鐘一班,想問區內人61M有咩優點??真係入到去世界花園就係優點? ...

住得世界花園既唔會介意果一個幾毫 ...
kiwai 發表於 2012-4-17 21:02 | 顯示全部樓層
早幾日先見到有人專登在大圍站等61M.......
 樓主| eric278 發表於 2012-4-27 12:17 | 顯示全部樓層

剛剛看過運輸署網頁,發現61M已經改為袛在星期一至五繁時提供往來世界花園至九龍塘站的服務,其餘時段只去大圍站。
Ref: http://www.td.gov.hk/tc/transpor ... _gmb_routes/nt_61m/

世界花園-九龍塘站
星期一至五
世界花園開:
0645-0915 15分一班
1730-1910 20分一班

九龍塘站開:
0700-0930 15分一班
1750-1930 20分一班

世界花園-大圍站
星期一至五
世界花園開:
0930-1710 10/20分一班
1920-2300 15/20分一班

大圍站開:
0935-1715 10/20分一班
1925-2305 15/20分一班

星期六及假日
世界花園開:
0645-2300 10/20分一班

大圍站開:
0650-2305 10/20分一班

請問是何時開始生效?

還看香港公交
阿Dee 發表於 2012-4-27 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 PFL 於 2012-4-17 14:41 發表
Wa +$1.2 好高!!
唔算高,之前新界97A加1.8 tim.
DE5565.BL82 發表於 2012-4-27 23:55 | 顯示全部樓層
呢條線其實主力都係做大圍客

之前坐車同司機傾過下,話其實公司一路都想cut 61M

之不過要cut 就要全部線(e.g 60K 62K) 一齊CUT先得

所以61M先做到依家
KN6079~
busnrail_fans 發表於 2012-4-28 18:57 | 顯示全部樓層

原帖由 DE5565.BL82 於 2012-4-27 23:55 發表
呢條線其實主力都係做大圍客

之前坐車同司機傾過下,話其實公司一路都想cut 61M

之不過要cut 就要全部線(e.g 60K 62K) 一齊CUT先得

所以61M先做到依家

Offtopic:
如果呢間公司肯提出開一條主打沙田站<->禾輋邨內街o既新小巴線(同時安排60K, 62K唔入禾輋邨內街)o黎換走61M,唔知運輸署o個邊又肯唔肯制
始終而家沙田警署隔離個新公屋地盤已經開始平頂,相信過多一年半載會開始入伙...
o個度又o係正火炭站同沙田站中間,兩頭唔到岸,行過去火炭/沙田站都要成10-15分鐘
有條去附近港鐵站o既巴士/小巴線似乎會好d...