hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 修復接近完成的巴士博士
開啟左側

修復接近完成的巴士博士

syp 發表於 2012-4-25 12:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2012/4/25 11:52 發表

第一下層車尾太平門果兩隻窗,如要重新打做,你認為需要用好多時間同金錢嘛?
第二既然只得啡色座椅,又唔想換綠色座椅皮,可以將車廂上回啡色油漆(80年代後期),有乜問題?
70年代車廂顏色配80,90年代啡色座椅,即係想點?
...

既然你覺得 "唔需要用好多時間和金錢", 我建議你向九巴或海洋公園自薦, 捐出金錢和時間, 修復那架長牛至你心目中的完美程度, 咁有可能巴士放在海洋公園展覽時, 可以立個牌匾表揚你, 咁我o地大家都會好多謝你, 好過o係度一味批評o丫。

你要要求其他人去學你完美, 事事都睇唔過眼, 但人o地偏要做事做半桶水你又改變唔到, 咁你個人會活得好痛苦, 只有你自己可以話事實現你自己心目中o既理想, 把事情掌握在自己手中, 咁先至係有益有建設性, 你不妨諗諗佢。

另外, 假如你認為如果復修不完美, 就等如 "點解要保留, 不如劏o左佢", 咁我估唔單止香港, 甚至世界上好多古物古跡, 都應該毀滅佢、拆o左佢就算, 因為佢o地好多都唔一定係如你心目中般被 "完美保留"。

下一站係西營盤
ctb234 發表於 2012-4-25 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-4-25 12:36 發表

既然你覺得 "唔需要用好多時間和金錢", 我建議你向九巴或海洋公園自薦, 捐出金錢和時間, 修復那架長牛至你心目中的完美程度, 咁有可能巴士放在海洋公園展覽時, 可以立個牌匾表揚你, 咁我o地大家都會好多謝你, 好過 ...

其實九巴唔應該保留批古董巴士!
因為原來整兩隻車窗已經係天價,更何況要保養咁多部古董巴士,費用一定係天文數字.
而且批古董巴士一年都唔知有無一日出黎見公眾.
行政同營運成本極不化算同浪費,亦會增加運作成本.
九巴應該將呢批古董巴士全拆解當金屬廢料賣出.
盤數又好睇,又可以向股東交待,一舉兩得.
syp 發表於 2012-4-25 13:10 | 顯示全部樓層
而家o的人就係咁, 自己坐o係電腦前舒舒服服, 可以o翕乜都得, 點批評人o地都得, 但係就唔識學下凡事感恩。

本來一架大家都好鍾意o既古物, 放在廠內封塵多年, 改裝到古古怪怪, 因為一次機會, 可以俾佢回復原本的樣子, 可以保留, 可以重見天日公開展出, 大家係咪應該多從正面角度想, 感謝有關人等o既心意可以令架巴士免於被劏o既不可挽回局面。而唔係凡事都要向衰果邊諗, 硬係乜都要批評一下, 好似話俾人聽佢好博學多才, 做人好一絲不苟, 凡事批評好有一套批判思想, 獨立思考o既樣子。

可惜有人叫佢自己親手去做, 出錢去做, 佢又選擇唔回應, 改為講反話, 講悔氣話了, 好像說保留古物不如他的完美, 就不如毀滅佢, 一拍兩散。

人家考試拿了八十分, 因為拿不到一百分被他罵, 把未拿到的二十分無限放大, 彷彿就是十惡不赦, 卻全盤否定其本來拿到的八十分, 甚至說, 你拿不到一百分, 你不如不要考試好了。我不知道這是什麼道理。

香港近年就係興起一種怨氣文化, 唔批評埋怨唔安樂的樣子。咁樣落去大家永遠冇好日子過。

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +3 收起 理由
petcity + 1 一針見血
DA8218 + 1 + 1 AGREE
yoyotown + 1 而家好多人嘅心態係寧為玉碎不作瓦存, 大不 ...
edhong + 1 + 1 鼓掌!!!

查看全部評分

下一站係西營盤
yoyotown 發表於 2012-4-25 13:29 | 顯示全部樓層

回復 93# 的帖子

而家係份卷都未改完, 改到四十五分已經話你唔合格, 你想攞八十分嘅機會都唔想俾你.
活著, 我應該做甚麼!
ctb234 發表於 2012-4-25 13:54 | 顯示全部樓層
而家香港有部份人士,由其係年青人(部份十幾歲到二十幾歲)!
做事媽媽虎虎求求其其!永遠唔會認真面對自己職責!
只要求人家永遠給予讚賞,就算做錯也不能批評,不能提出意見!
更加不會自我檢討,為人自我中心(其實係自私).
所以社會上點解會有聲音,經常批評80後90後做事不認真,請自我檢討,而一班認真工作的80後90後年青人就俾呢懶懶散散毫無生產力的年青人拖累.
就以此"長牛"為例,兩隻車窗打做費用無需一萬,而且需時也不用一個月.
每做一個計畫都需要有一份清單,一份流程.預計人手,工時,物料,時間,資金.
如果問題比較複雜,該部份可以先行處理,再安排交接安裝工序同時間.

另如果架"長牛"係我自己,出錢出力當然無問題!
點解要"你請客 我附鈔"?!好處在那裡?為面子?請用腦好好思考!
edhong 發表於 2012-4-25 14:11 | 顯示全部樓層
呀先生, 你得把口批評有什麼用呢?
家下架車又唔係你既
在大聲批評人自我中心既時間更自我中心更自私既未就係你自己
你看看你自己批評完對整件事有什麼益處呀?
自以為是, 這裡是中國香港啊, 不是英國
每每把英國既東西拿來比較又有什麼意思?
請用腦好好思考咧....

ME19andG316 發表於 2012-4-25 14:17 | 顯示全部樓層

如果狗巴吾留S3V S3N, 呢架長牛有機會係最後一架狗巴翻油(同翻新)既熱狗?

ME41 發表於 2012-4-25 14:19 | 顯示全部樓層

回復 95# 的帖子

乜原來修復呢架舊野整錯左少少野都只係80同90後負責任渣??唔該你用下個腦諗野啦
ctb234 發表於 2012-4-25 14:25 | 顯示全部樓層
啊生!你講得啱!
都回歸左咁耐,點解仲要買英國巴士呢?
入返d五洲蟲,乳通咪好囉!
配合返國情!

等於隔離有會員post巴士相,點解要評頭品足,又要鬧刻會員張相顏色唔對,唔係標準相,境心唔夠,張相炒高左炒低左?
人家點樣影相與你何干?

好似架"長牛"你手頭上有乜野年代零件,你咪做返果個年代囉!啡色椅配啡色車廂有乜問題?
你驚"海浪公園"會識分車廂唔同顏色唔同年代?

另香港好多收藏家都盡力將自己架車回復原貌,甚至重建車身.

ctb234 發表於 2012-4-25 14:28 | 顯示全部樓層

原帖由 ME41 於 2012-4-25 14:19 發表
乜原來修復呢架舊野整錯左少少野都只係80同90後負責任渣??唔該你用下個腦諗野啦

睇野唔好咁表面!
用腦思考吓!