hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 修復接近完成的巴士博士
開啟左側

修復接近完成的巴士博士

hkaiw 發表於 2012-4-24 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 alan680x 於 2012-4-24 11:28 發表
其實部野回復到差不多服役時的模樣,大家可算是執到了吧。佢大可以劏左佢條屍都唔留俾你。
巴士公司係為賺錢,它不是巴士迷組織更不是保育機構,佢真係唔會徙無謂錢。
大家唸得大多吧。
只可以講:這裏是香港!集體回憶只會存在腦海中。很無奈。

正如同樣停放在香港老大街的電車車身是全新製造出來,而不是由原本於1949年至1960年代之間所製造的電車車身保留下來的,因此有不少都是與原本的不同,例如:地板、上層通風窗等(最敗北的是樓梯位竟然有木窗框);至於在香港歷史博物館的 #50 電車車身雖然是舊有的車身,但是像九巴的A19般曾經進行過大修及改裝,所以亦是與原本的設計不同。

相信最原汁原味被保留下來的只有在大埔鐵路博物館的車卡、及那三部於1950年開始服役的山頂䌫車。
喵...
ctb234 發表於 2012-4-24 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 MT695 於 2012-4-24 11:48 發表
人地個d自己買返黎做珍藏,點同九巴呢?
斷估九巴唔係因為自己想留為紀念而keep住佢掛

咁九巴自己果部A19又係乜野原因,要搞到時空交錯?
基本上樓梯同電閘大部份都係金屬,要還原無難度.
如果覺得度電閘麻煩,可以俾出面小型鐵器鋪打做,甚至要重新打做,亦難唔到呢類小型鐵器鋪,而且價錢唔會好貴.
只不過係你肯唔肯用心去處理,定係得過且過,求求其其去做事.
ME19andG316 發表於 2012-4-24 13:41 | 顯示全部樓層
相較之下, 中巴果架白水箱係未復修到好足?
edhong 發表於 2012-4-24 14:31 | 顯示全部樓層

時空交錯未時空交錯lor
真的好大問題嗎?
最大問題都係啡凳配綠色車廂者
如果不滿意, 何解不捐贈此類零件比九巴呢?
jackyswong 發表於 2012-4-24 19:27 | 顯示全部樓層
都唔明d人咁固執!!有個樣俾你睇咪算囉,同埋九巴又唔係開善堂,佢一定唔會為左你地而做到十全
十美, 因為係佢角度黎講一d效益都冇.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
DA8218 + 1 + 1 AGREE

查看全部評分

DGCNYO 發表於 2012-4-24 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb234 於 2012-4-24 12:42 發表

咁九巴自己果部A19又係乜野原因,要搞到時空交錯?
基本上樓梯同電閘大部份都係金屬,要還原無難度.
如果覺得度電閘麻煩,可以俾出面小型鐵器鋪打做,甚至要重新打做,亦難唔到呢類小型鐵器鋪,而且價錢唔會好貴.
只不過係 ...

用心的你數得出幾多部?跟本是少數,而且連成本都不計......
我舉了保時捷356的例子,是個人都知這不是真正的356,不過連保時捷自己都會轉客戶去.....

而價錢雖然也是十分貴,卻只要正中老掉牙保養好的356十分一的錢,你會如何選?

又再說說,你是不是在批評香港的收藏者?

大多巴士在巴士公司服務時都被更改過波制,有無一個人去還原?

請個打鐵佬同你打,又有人話粒羅絲型號唔同咁點

咁洗唔洗學人地話連梯都改埋?部車成個上層地台都係用新方法再砌,又洗唔洗炸左佢?

我係九巴就上金色,睇你地點吹到啤一聲仲好....

係人都想完美,但完美是要洗多十幾倍銀兩,你玩唔玩得起?

大多收藏者都只能還原到部車行得,最多上上身,車內能夠保持最後幾年既樣己經可以

精品唔係有問題,不過唔係精品又有何問題....
cn2661_2d32 發表於 2012-4-24 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-4-24 20:03 發表

用心的你數得出幾多部?跟本是少數,而且連成本都不計......
我舉了保時捷356的例子,是個人都知這不是真正的356,不過連保時捷自己都會轉客戶去.....

而價錢雖然也是十分貴,卻只要正中老掉牙保養好的356十分一的錢,你會如 ...

當年老九唔係肛門深處痕癢批左堆車個頂ge話,批車根本唔會搞到衰過人體殘肢案, 全部做晒無頭東宮
根本係浪費晒d歷史文物.你話老城咁捉去做生意租比人又唔同.
個個斬晒頭開晒屁眼做左show得幾年,跟住偶臭係廠.....
家陣想還原....算啦班會計佬仲肯做下樣整番好Dr Bus真係算係咁..冇良心ge話佢捉晒派車去賣鐵仲大鑊.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
hkaiw 發表於 2012-4-24 21:16 | 顯示全部樓層
首先車長選舉由每年一次,跟著變成一年半一次,再跟著兩年才舉辦一次,那樣那批開頂牛的爆光機會減少了;再者以前九巴向 Sanrio 等公司購買版權把 Keroppi、加菲貓等上在開頂牛,但是應該有使用期限,故不少改為「風車」、彌敦購物線等自家宣傳,現時應該只剩下 Keroppi 那部未被翻油(可能因為有卡通人物的使用期限,所以這部曾有一段長時間沒有出廠),但是早年已被香港電台的宣傳貼紙遮蓋,現時是否仍然保留著過期的香港電台宣傳呢?
喵...
Crotone 發表於 2012-4-24 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2012-4-24 20:50 發表

當年老九唔係肛門深處痕癢批左堆車個頂ge話,批車根本唔會搞到衰過人體殘肢案, 全部做晒無頭東宮
根本係浪費晒d歷史文物.你話老城咁捉去做生意租比人又唔同.
個個斬晒頭開晒屁眼做左show得幾年,跟住偶臭係廠.....
...
九記開頂唔係錯, 最錯係以唔夠零件俾開頂車為理由將D418拿去肢解.......
今次仲唔係浪費金錢LAW..

One Door Closes Another Door Opens
ctb234 發表於 2012-4-25 09:35 | 顯示全部樓層

修復古董巴士到某一個年代,最基本要求就係顏色,車廂設備同外型都必需反映某個年代.
以英國A165為例,車主反映80年代九巴A165服役時期的模樣,無論車內車外都跟到十足十,仲可以係每年展覽活動中接載賓客.
另外RT(1940年代產物),RM(1950年代產物),到今天依然俾大量私人保存,而且車主會按照個人喜好,
將自己的收藏品修復到自己喜愛的年代及車隊顏色.大家不妨看看每年英國不同地方的巴士展覽,會看到大量俾私人保存而且得到完善修復的古董巴士,型號多不勝數.
又或者看看 Discovery turbo 頻道,看看私人收藏家如果再經濟情況有限的環境下,修復古董車原貌.

另外提一提,保時捷356為"復刻版",不能與"修復"相提並論.