hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 修復接近完成的巴士博士
開啟左側

修復接近完成的巴士博士

syp 發表於 2012-4-25 10:57 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2012/4/25 09:35 發表
修復古董巴士到某一個年代,最基本要求就係顏色,車廂設備同外型都必需反映某個年代.
以英國A165為例,車主反映80年代九巴A165服役時期的模樣,無論車內車外都跟到十足十,仲可以係每年展覽活動中接載賓客.
另外RT(1940年 ...

你用私人發燒友去跟一間商業機構去比較本身已經唔係太公平和唔合理。私人發燒友本身已經高度迷戀該事物至普遍認為過份的程度, 所以要力求高度甚至絕對完美, 視其收藏品為 1:1 私人珍藏模型, 但巴士公司只是出於商業考慮去做, 目的不同, 自然修復的程度便不會如你希望的高度或絕對完美。既然你那麼在意或痛恨九巴糟塌你心目中的珍品, 你何不像那些巴士迷買舊巴士拎去新界復修, 實際參與行動好過坐o係度批評 (或者你本身已經係 "1:1 巴士模型" 收藏家, 如果係咁就真係失禮晒喇)。

其實大家似乎冇否定九巴今次修復係唔夠你口中那些發燒友的那麼完美, 所以你不停舉那些例子在本討論上唔係太大意義, 那些事例大家本身都知道了。

下一站係西營盤
頭文字TRIDENT 發表於 2012-4-25 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-4-25 10:57 發表

你用私人發燒友去跟一間商業機構去比較本身已經唔係太公平和唔合理。私人發燒友本身已經高度迷戀該事物至普遍認為過份的程度, 所以要力求高度甚至絕對完美, 視其收藏品為 1:1 私人珍藏模型, 但巴士公司只是出於商 ...
照你咁講
中巴都唔應該修復 HK104
新巴更唔應該花錢去由頭執過部4212,一部同自己公司歷史無關的車
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
syp 發表於 2012-4-25 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 頭文字TRIDENT 於 2012/4/25 11:13 發表
照你咁講
中巴都唔應該修復 HK104
新巴更唔應該花錢去由頭執過部4212,一部同自己公司歷史無關的車

我邊一句令你覺得我話「唔應該修復」? 巴士公司又好, 私人又好, 佢o地做佢o地o既事, 修復又好, 唔修復又好, 修復得好完美又好, 修復到唔三唔四又好, 其他旁人都冇咩資格講「唔應該」。
下一站係西營盤
yoyotown 發表於 2012-4-25 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-4-24 20:03 發表

用心的你數得出幾多部?跟本是少數,而且連成本都不計......
我舉了保時捷356的例子,是個人都知這不是真正的356,不過連保時捷自己都會轉客戶去.....

而價錢雖然也是十分貴,卻只要正中老掉牙保養好的356十分一的錢,你會如 ...

錢都係其次, 正所謂有錢就有可能, 不過架車係咪趕時交貨就唔知啦, 有D野如果要從新打造可能唔係一兩個月貨仔可以交貨同埋以一間商業機構, 佢而家只係還原一部, 而唔係八部, 過份投資去還原一部古董, 假如真係某機構資助, 你估人地又會唔會俾天價去做? 到時兩方面都有機會俾政客籍詞去評擊.

私人保留花幾十萬都係自己錢, 大不了係家人話浪費金錢, 但現今一間上市公司要花幾十萬以上(假如係從頭到腳去修復到七十年代模樣) 去做一樣可以話無回報嘅項目 (唔講甚麼公關形象, 呢啲太抽象兼太小眾), 度呢條橋嗰個要說服一眾管理層, 股東去批條數都唔係咁易.

能夠做到九成甚至十足當然係最好, 但現實咁講, 器官移植可以話係最有較率同合乎成本嘅法.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hkaiw + 1 言之有理

查看全部評分

活著, 我應該做甚麼!
yoyotown 發表於 2012-4-25 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2012-4-24 20:50 發表

當年老九唔係肛門深處痕癢批左堆車個頂ge話,批車根本唔會搞到衰過人體殘肢案, 全部做晒無頭東宮
根本係浪費晒d歷史文物.你話老城咁捉去做生意租比人又唔同.
個個斬晒頭開晒屁眼做左show得幾年,跟住偶臭係廠.....
...

如果你第一句咁講係真相, 批車相信湯晒N年, 今日你想搵個鬼面罩摸下都無(唔計某連鎖店嗰個)!
活著, 我應該做甚麼!
ctb234 發表於 2012-4-25 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-4-25 10:57 發表

你用私人發燒友去跟一間商業機構去比較本身已經唔係太公平和唔合理。私人發燒友本身已經高度迷戀該事物至普遍認為過份的程度, 所以要力求高度甚至絕對完美, 視其收藏品為 1:1 私人珍藏模型, 但巴士公司只是出於商 ...

第一下層車尾太平門果兩隻窗,如要重新打做,你認為需要用好多時間同金錢嘛?
第二既然只得啡色座椅,又唔想換綠色座椅皮,可以將車廂上回啡色油漆(80年代後期),有乜問題?
70年代車廂顏色配80,90年代啡色座椅,即係想點?
如果覺得似樣就得,其實唔需要放架"長牛"係海浪公園.
求其放架退役S3N再上個60年代車身顏色就得啦! 而且長牛(Daimler)  S3N (Dennis) , 大家都係D字頭,大家都係熱狗, 大家都係巴士.
對普遍市民黎講,巴士黎黎去去都係一個樣,何需擺架"長牛"係海浪公園呢?
劏左佢咪算囉!何需保留古董巴士?似樣咪得囉!
krausssammy 發表於 2012-4-25 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2012-4-25 11:52 發表

第一下層車尾太平門果兩隻窗,如要重新打做,你認為需要用好多時間同金錢嘛?
第二既然只得啡色座椅,又唔想換綠色座椅皮,可以將車廂上回啡色油漆(80年代後期),有乜問題?
...

同意, 求其搵部Routemaster, 油返黑線同三劃黃搞掂...
我要求可以令事更完美...

講到用金錢去Keep 一部車, 點解老九唔可以開一間公司做返Big Bus 一樣的野, 但用 4961, 長牛開線?
返正呢O的巴士有 A08 牌, 唔通個 A08 賣埋佢畀陽光搵食?
hkaiw 發表於 2012-4-25 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2012-4-25 12:01 發表
同意, 求其搵部Routemaster, 油返黑線同三劃黃搞掂...

正如以前日本淺草市於1978年慶祝淺草寺建成1350週年,便購入來自澳洲悉尼市的 Leyland Atlantean 然後油上紅色並寫上倫敦巴士(資料來源:世界雙層巴士大全集)。
喵...
yoyotown 發表於 2012-4-25 12:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb234 於 2012-4-25 11:52 發表

...

其實架車都未正式暴光, 啲椅會唔會最後換返綠色皮, 同油返綠色框?
活著, 我應該做甚麼!
yoyotown 發表於 2012-4-25 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2012-4-25 12:01 發表

講到用金錢去Keep 一部車, 點解老九唔可以開一間公司做返Big Bus 一樣的野, 但用 4961, 長牛開線?
返正呢O的巴士有 A08 牌, 唔通 ...

求其搵部RM? 你喺香港搵部返黎?

4961 都無行車證, 點做生意?
活著, 我應該做甚麼!