hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 今日黃昏新界1A線19分鐘先一班車
開啟左側

[服務時間/班次] 今日黃昏新界1A線19分鐘先一班車

gsrc0525 發表於 2012-5-1 21:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭先6:40左右喺西貢總站等1A出彩虹,站頭排咗約100人(唔出奇,假期黃昏係咁)。當時有兩部1A小巴喺站,過咗約2分鐘又嚟咗部1A,

6:46開出,之後開始嚟料
5分鐘無車,10分鐘先嚟架1A,但就私走
過多一陣1號(去德福)小巴嚟咗,
再過多一陣,7:05,先再有架1A,前後隔成19分鐘

都好,之後3分鐘就嚟多2架,但再之後一班又隔成8分鐘,
不過亦係連住幾架嚟,最後差唔多7:20先上到車。

跟住喺福民路往巴士站方向有私家車死火,
令到呢段時候嘅西貢市中心塞上加塞,
去到白沙灣都只係塞咗一陣,但都唔應該隔咁耐,
因為我喺呢19分鐘入面亦見到最少5-6部巴士埋總站。

呢條線班次好密,之前喺假期黃昏搭過幾次出九龍,
兩班之間最耐都只係隔7-8分鐘左右。

其實無啦啦隔咁耐先有車,原因終究係路面擠塞+有壞車,
定係咁啱係放飯時間

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
238X 發表於 2012-5-1 22:26 | 顯示全部樓層
我又好好奇點解搞成咁都唔搭 92 / 96R,
由此可知九巴真係個朵臭哂...
 樓主| gsrc0525 發表於 2012-5-1 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-5-1 22:26 發表
我又好好奇點解搞成咁都唔搭 92 / 96R,
由此可知九巴真係個朵臭哂...

搭緊1A嗰陣已經超咗3部92同1部96R,
當然計埋等車時間,出到彩虹嘅時間可能同搭92/96R一樣

同埋小巴1A本身係好密,不過等92嘅人亦為數不少,
可能小巴係條隊打晒蛇餅。

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
238X 發表於 2012-5-1 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 gsrc0525 於 1/5/2012 22:40 發表

搭緊1A嗰陣已經超咗3部92同2部96R,
當然計埋等車時間,出到彩虹嘅時間可能同搭92/96R一樣

我自己搭小巴,一見到條隊超過 2 架車載到嘅人數,
一般都唔會等 (除非無 alternative),話知佢係車海線或者逢車過車...

要喺站頭等到唔知幾時先有車係好令我不安...

kids 發表於 2012-5-1 23:53 | 顯示全部樓層
假期既時候
92都幾多加班車
下次見到咁多人搭1A
可以試下坐巴士
阿Dee 發表於 2012-5-2 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-5-1 22:46 發表

我自己搭小巴,一見到條隊超過 2 架車載到嘅人數,
一般都唔會等 (除非無 alternative),話知佢係車海線或者逢車過車...

要喺站頭等到唔知幾時先有車係好令我不安... ...
搭小巴預左有機會係咁.
如果比較怕呢d情況,咁就最好唔好搭了.
DGCNYO 發表於 2012-5-2 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 阿Dee 於 2012-5-2 00:06 發表
搭小巴預左有機會係咁.
如果比較怕呢d情況,咁就最好唔好搭了.

有很選就話,例如貨櫃貨到,無村巴只有小巴,你跟本無得選.....最大可能咪4 5個人夾到就Taxi囉,問題咩車都無時Taxi都無...
阿Dee 發表於 2012-5-2 08:30 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-5-2 00:36 發表

有很選就話,例如貨櫃貨到,無村巴只有小巴,你跟本無得選.....最大可能咪4 5個人夾到就Taxi囉,問題咩車都無時Taxi都無...
其實可以搭新果部黃大仙紅VAN咖,果部仲去遠d tim.
cong 發表於 2012-5-2 09:06 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2012-5-3 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2012-5-2 09:06 發表

觀塘果部出彩虹都係收 $8, 但係冇左 1A 車海, 其他線都係打爆架啦, 都係巴士穩陣 D
1號果日係多人到連792M都頂爆閘,
其他出九龍既線更加唔駛講。