hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 對唔住,我唔想再做巴迷。
開啟左側

對唔住,我唔想再做巴迷。

新手 發表於 2012-5-3 23:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(粗字眼已用*代表 歡迎版主/版友加扣分)
小學雞...講到最後都係小學雞、垃*圾
90+00後=小學雞←這點我非認同也

講返正題 話說之前既30X全冷
有幾大單野大家心照 生果報既動L新聞已出
高*討論區既威力真強大

真唔明 香港既巴迷可以淪落成咁
就30X單野而說 我只能說以下的東西(利申:當日小弟並無在場)
1.某人講話拔女站/(前站...唔記得咩名 始終未搭過)中途開
有唔少人信到十足十 立即飛的飛巴士飛私家車飛乜飛物咁直衝過去
哈 只能說你被點了 我都唔明OK流既料都可以信到十足。
2.係個中途站到 大家都知咩事 上唔到車又係到嘈鬼住哂
有大約三條友係到阻住部車 又有人用緊急制開閂門
停左幾分鐘 大家又係到嘈住阻住 何必呢

講多句啦:你上唔到車係你既事 但係你比人點左就更加係你既事 賜三字:抵死也。

以前既66 再以前既70 更耐既新記全冷 隨住時代變遷 科技既日新月異
出既相機都愈來愈多功能 就連手機都出到「高清」(雖然無得ZOOM)
以前既巴迷都係好自律 而家?90/00 .....唉。又話係小學雞
30幾歲搭唔到熱狗又發哂難渣

只可說而家既細佬多為「港孩」 叫老爸老媽買部相機就一定會有 長短炮任你買
雖然自己係90後 但係我完全唔會同人「搶」 完全唔會發哂難渣同脾氣
影車 唔一定要係街到影 經常係巴總影 影埋個柱 MIX埋一齊 都唔錯架。
影車 人阻/PAN相/爆框?刪左佢再影多張IS OK 車阻?唔緊要 唔在乎呢樣野。
影車 唔洗一定十全十美 轉彎既角度完美配合 呢啲野對於我黎講 無左都無乜問題 影得樣衰就等下部。
條線未全冷前盡快影左佢做紀念 搭多一兩轉車感受下 唔洗一定要搭到尾車先叫做「滿足」
而家巴迷竟然被「巴雞(小學雞)」「巴敗」「巴*」作為「支配」

我根本唔想再做一個巴迷

(利申:97後 影車專用手機[索尼XXX KXX0i] 無任何長短炮 質素無保證
附GA1429@36一攝 雖後有龍運車。歡迎指教。)

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
大班神經漢 + 1 批判有理!
AVW5=LF9138 + 1 冷清高, 豪無討論價值 無聊

查看全部評分

Anpretext 發表於 2012-5-3 23:58 | 顯示全部樓層
巴迷唔係共產黨喎...你想退出唔洗係度講嫁喎
nwfb94A 發表於 2012-5-4 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2012-5-3 23:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
巴迷唔係共產黨喎...你想退出唔洗係度講嫁喎
討論區唔比人分享個人感想嫁咩
Anpretext 發表於 2012-5-4 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb94A 於 2012-5-4 00:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
討論區唔比人分享個人感想嫁咩
比呀, 不過既然都唔做巴士迷, 點解仲要係巴士討論區講?

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
DW8306 + 1 笑鳥
da54 + 1 秒殺

查看全部評分

阿Dee 發表於 2012-5-4 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 新手 於 2012-5-3 23:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
(粗字眼已用*代表 歡迎版主/版友加扣分)
小學雞...講到最後都係小學雞、垃*圾
90+00後=小學雞←這點我非認同也

講返正題 話說之前既30X全冷
有幾大單野大家心照 生果報既動L新聞已出
高*討論區既威力真強大

真唔明 ...
唔做唔洗登廣告,宣傳示眾咁咖,呢d野冇人會理你.
自己心知咪算lor,就算係對呢味野有興趣,放係心入面自知就算,講出尼盞俾人話係kai仔,毒能量.
大班神經漢 發表於 2012-5-5 00:04 | 顯示全部樓層
有好多版友睇樓主呢篇文章, 純粹只係照字面睇, 完全睇唔出有深層意義, 跟住就狂加劣評, 實在令人費解, 抒發自己對於巴敗0既個人感受都唔可以? 還是呢篇文正正觸動左某些版友0既神經? 更加令人啼笑皆非0既係, 有評語將之評為「冷」清高, 同「豪」無討論價值.
眼見今次事件, 樓主撰文, 以「唔想再做巴迷」黎帶起今次事件0係巴迷界0既嚴重性, 何來「冷」清高? 難道對於一些劣等行為作出批評, 咁就咁「冷」清高? 未免對樓主太過誇獎了.  
即使樓主真係唔再做巴迷, 當然可以0係巴士討論區度講, 畢竟唔做巴迷, 同樣都係與巴士, 巴迷有關, 完全切合主題, 有何不何?
解讀一篇文章, 若只純粹照字面解, 未免過於膚淺, 建議大家閒時多點拜讀一d文學作品, 又或者報章專欄撰文, 學習點樣領會文章背後0既深層意義吧! 草率地走馬看花然後莽下批判, 只會貽笑大方!

評分

參與人數 2aPower 0 HugeC +1 收起 理由
頭文字TRIDENT + 1 + 1 版友都係講事實,唔明有咩值得扣分的理由 ...
AVW5=LF9138 -1 出現了!

查看全部評分

kwyeung 發表於 2012-5-5 02:58 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

兄台, 贈你佛謁一句︰
見山是山,見山不是山,見山仍是山

祝你早日可以「見山仍是山」
大班神經漢 發表於 2012-5-5 10:45 | 顯示全部樓層
回樓上一位向我扣分0既版友, 我希望你能夠說明何謂「出現了」? 你想找我理性討論? 無任歡迎, 但請你諗清楚, 你講呢句說話0既目的同動機, 如果係針對人, 又或者刻意冇經過任何分析純粹出於個人情緒而針對你唔喜歡0既言論的話, 請你好好思考下上黎討論區0既真正意義, 究竟係想交流討論, 還是係想純粹發洩個人情緒, 如果你係理性討論的話, 非常歡迎
hr1918 發表於 2012-5-5 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 大班神經漢 於 2012-5-5 00:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有好多版友睇樓主呢篇文章, 純粹只係照字面睇, 完全睇唔出有深層意義, 跟住就狂加劣評, 實在令人費解, 抒發自己對於巴敗0既個人感受都唔可以? 還是呢篇文正正觸動左某些版友0既神經? 更加令人啼笑皆非0既係, 有評語 ...

笑了...
響巴士討論區希望人多d讀文學...
大家覺得對牛彈琴被貶既係牛,但係有人決定要對隻牛彈琴已經係夠好笑...
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
大班神經漢 發表於 2012-5-5 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 hr1918 於 2012-5-5 11:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
笑了...
響巴士討論區希望人多d讀文學...
大家覺得對牛彈琴被貶既係牛,但係有人決定要對隻牛彈琴已經係夠好笑...

既然大家唔係好識得點樣解讀, 當然要睇多D, 學多D, 巴士迷, 睇界闊D吧, 巴士討論區唔係淨係純粹得巴士, 巴士, 同埋巴士, 樓主只係用左一D手法去抒法對巴敗0既感覺, 何來對牛彈琴? 只係你地睇唔明, 睇唔明就當然要學下點樣去睇, 0係任何討論區寫任何野, 完全同語文表達有關.  樓主對巴敗抒發自己0既感覺, 同隔離有版友抒發對熱狗0既回憶感覺, 中心思想其實係大同小異, 之不過樓主用左另一個層次去描述自己心情, 用左「唔再做巴迷」黎表達呢件事巴敗行為0既嚴重性, 綜觀成篇內容, 根本完全係描述樓主對今次事件0既批評同見解, 成篇由頭到尾只係得最後一句話「唔再做巴迷」.或者呢度大部份0既版友同樓主層次有所不同吧.  我亦唔清楚樓主之前同你地有冇任何過節, 只係純粹對事不對人黎睇呢篇野, 根本冇野值得硬要扣分負評.  不過憑一句「出現了」, 我都感覺到呢度好多人係針對人而不對事, 我當然希望我睇錯, 如有睇錯, 敬請原諒