hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 38A「今晚你就好做啦」
返回列表 發新帖
開啟左側

38A「今晚你就好做啦」

fukai_rei 發表於 2012-5-5 01:49 | 顯示全部樓層

睇到樓主番說話其實幾火的
真係以為個個好想OT?有時有錢都唔想OT!
返完八九十個鐘淨係想返去訓結果仲要同你OT
睇住架車無事就好,有事煩死
你鍾意熱狗,唔代表佢地鍾意,佢地原本放得工,結果要陪一班所謂巴士迷
九巴內部我唔清楚,但係好多工OT完第二日又係要返早,OT又無得補水又無得補鐘
正常工時以外仲要工作,真係覺得OT咁好?!

真係以為賺錢好似好容易咁,唉
da54 發表於 2012-5-5 09:55 | 顯示全部樓層
其實鍾唔鍾意 OT 見仁見智....

實際上巴士公司前線崗位人工唔算好多,唔少人就係靠 OT 補水去搵更好的生活水平,
所以有 d 人會希望盡量返個工時長的更份,甚至有唔少「搏補水」的情況.....

但同時亦有人唔喜歡太勞碌,所以鐘返夠鐘就算..... 兩種人都唔少.....

所以除非你真係問過有關人士,否則用自己的主觀意願去斷定人地的諗法係無意義的。
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| s3n354 發表於 2012-5-5 11:45 | 顯示全部樓層
嘩, 乜講到我又唔尊重佢地職業, 又唔體諒人地要OT加班....
其實稽查都唔係第一次出現係熱狗尾班車,
之前幾條線全冷前都有一部稽查車載兩個職員觀察秩序同幫手拆牌,
只係30X之後係用多左人手管理.

至於我果句「OT錢賺得容易」其實係相對於30X果程2位稽查受盡辱罵阻滯,
事實上38A這晚和平結束, 又確實比30X果程易處理,
如果我咁講意思變成唔體諒人家辛勞, 錢好易搵, 我願意道歉.

再者只不過聽到稽查講一句「要做野晚點才可回家」, 唔需要聯想得太多太遠,
唔通站長同我傾計講一句, 「30X果晚你地就唔係咁好喇, 攪到咁大件事」,
我又要翻譯意思變成「巴士公司職員好討厭巴士迷」?

唔好事事都將巴士公司職員跟巴士迷扯到對立面, 「你班友坐熱狗阻住人地收工」,
巴士迷守秩序, 雙方都好做, 開心平安咁告別熱狗,
而唔係鼓吹巴士公司即時停行所有熱狗, 想一拍兩散咁.
fukai_rei 發表於 2012-5-5 13:36 | 顯示全部樓層

如果你覺得我誤會你番說話,我都願意道歉
不過我會話【我地阻住人收工】,係因為當時,我聽到哂稽查講電話的內容
佢係真係好想早點返屋企的
跟住就看到你番說話,先至火

要知道熱狗事件真係唔係佢地原本職責
我本身都有車長同站長的朋友,佢地有幾討厭巴迷我知道
一向佢地好少提工作方面的事,係最近熱狗事件先聽佢地呻得多
除夕夜/平安夜要通頂開工,職員都一早預左,而唔係這種臨時性質的

無論點樣,你只係睇到表面,唔理係30X定38A,都唔好話人OT錢賺得容易