hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [理性討論] 近期歡送熱狗,發現真是有很多不正常巴士迷 ...
開啟左側

[理性討論] 近期歡送熱狗,發現真是有很多不正常巴士迷

barking 發表於 2012-5-9 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kenf 於 2012-5-9 15:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我都過,所以我一向懷疑自己有此症。

不認同此症
把多種特性格及心理反應表現歸納為一種『症』,而被確診患『症』者們,縱使有某些相同嗜好,但事實上個體之間又不盡相同。
如是者,我又可否把一些女王、交際花、MK、泡吧能手,等等具多元社交的活潑份子又定為一『症』?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Dennis34 + 1 + 1 況且好多人都有多過一種興趣,喜歡巴士根本唔 ...

查看全部評分

OTIS401 發表於 2012-5-9 20:37 | 顯示全部樓層
個人覺得,大多數的巴迷真是有點不正常
同埋對我地黎講係影響市容的事情,佢地就覺得好正常
前日係九龍城已經見到唔少人企正係路中心影相

唔係話我歧視佢地
但問題係他們的行為有如大陸自遊行,即使是容忍能力高的人都睇唔過眼
komodo 發表於 2012-5-9 22:00 | 顯示全部樓層
我都覺巴士迷係「有樣睇」。不幸地,係唔多正常不修邊幅的類形。
傘外的世界有一片蔚藍
UCR683 發表於 2012-5-9 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2012-5-9 22:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都覺巴士迷係「有樣睇」。不幸地,係唔多正常不修邊幅的類形。

所以為何2004年起,日本影視作品《電車男》代表的御宅族印象,就這樣深深印在每位港人心中。
alan680x 發表於 2012-5-9 23:22 | 顯示全部樓層
多謝樓主道出心中所想,小弟冇勇氣貼這篇文。
小弟基本上絕少出現這些大集會,因為太怕跟新一代的迷打交道。
當然我見到不少正常的靑年人,他們有教養,亦會有自制能力。但不幸的有更多不太正常的混雜其中。。。十字路日影車,有小巴紅燈停低阻到架熱狗,有人夠膽嘗試叫架小巴後波唔好阻住影相?!
跟巴士對話大叫多謝你再加敬禮?!
一班人個個陀住部大機大聲講粗口驚死你聽唔到。
當然我也不知多少次被問候叫唔好阻位影相啦。
我真係唔知發生咩問題,但朋友同侍一談論到巴士迷,一定會話:嘩一班人突然衝哂出馬路影相,再跟住搏命追住架車,好驚佢地俾車撞!
記住係有幾位非巴迷朋友跟我講這些相同經歷,你估佢地會點唸巴迷?

都係嗰句,我既然冇能力改變,倒不如繼續潛水唔再影車。返正最有情意結的熱狗也全退了。
ip2008 發表於 2012-5-10 02:55 | 顯示全部樓層
有個仲好笑
嚮寶林影車見到個男人話:"大家唔好出聲,我好似聽到龍既水箱聲"
我當堂

之後持住自己有一部爛鬼單反機就寸我拎部DC仔就唔駛影,必炒無疑
我笑左

之後上到廣田又見到佢
見佢大大聲講完滿口大道理之後成班ching卑視眼神又拍手兼寸佢"好野,真係好有道理"
我大笑左出黎

ps.個怪人用腳架的
kwyeung 發表於 2012-5-10 03:15 | 顯示全部樓層

話說小弟有個女性友人身痕想last day 坐熱狗, 順便上fb打卡搏like,
於是搵人陪坐。
我就一冇興趣, 二冇時間, 所以叫左個典型巴迷friend (下稱B君)陪佢,
順便俾機會佢識下純品女仔 (下稱A)。

先講呢位B君, 典型巴迷, 特徵大家都講得七七八八, 不贅了。
總之就毒過核電廠。聽完友人轉告, 真係眼都突。
故事太長, 只說三件趣事。

1. 因為佢地夜晚去坐車, 所以我提議佢地食埋飯先。
按A小姐報告, 佢一眼就認到B君, 仲話「巴士迷有樣睇」,
著到似泥水佬, 成身鹽, 拎住部短鏡機, 掂完佢會有衝動洗手。
而既然係藍田, 男約女衰極都去附近茶餐廳食啦...
女仔多數要扮下淑女, 等男方拍板。

最後竟然去M記食包, B君仲要豪邁地拉開門, 自己先入。
排隊買野食當然又係男先女後。

2. 買完餐, A 同 B之間既交流大概係「.........」,
除左偶然A問幾個問題, B就五字以內答完, 繼續dead air。
但黎料啦, A 問左一句, 你搭咁多熱狗, 有冇一程特別難忘架?
B君就開始上身, 不停講甚麼龍、蘭、豪、都, 用乜野引擎點澎湃點正。

3. 坐車時又係經典。
按A小姐回報, 未上車時B君叫A幫佢hold住個袋, 因為佢要影相。
可憐一個女子就拎住個書包企左半粒鐘。
上到車, 唔需要交流, 因為B君已經全情投入,
一路細細聲扮引擎發聲, 一路就係上層渣車。

呢D經典故事聽完笑到碌地,
但如果人有相似, 同自己有幾分類同, 真係要改呀

評分

參與人數 7aPower +2 HugeC +6 收起 理由
S3M221-EH439 + 1 呢D真係冇得救
PB7069@66 + 1 What is ...
JV7629 + 1 咁都幾慘喎個女仔…
HW8373 + 1 + 1 true
s3n354 + 1 多謝寶貴分享
neoplan720p + 1 This is a story which can reflect the re
FBI2 + 1 可笑但真實!

查看全部評分

jackykui18 發表於 2012-5-10 08:15 | 顯示全部樓層
不過個位康泰男,成廿幾歲人都仲做d咁ge野真係,老實說,呢位人兄係乜水,我相信有影開K廠特見ge人,都會認識呢位專r一些小學雞同無知少年做fd ge鍵盤戰士x_x

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
EU5472 -1 你自己問心,你好得人幾多先? 你自己咪又係 ...
HC2219 + 1 霸氣都普!!!

查看全部評分

KG1428 發表於 2012-5-10 11:21 | 顯示全部樓層
在某醫院的青少年中心社交小組中,絕大部份組員都係鍾意巴士
不係講巴士的,而係講鐵路、漫畫。

巴士、鐵路、漫畫在工作、學校方面,一向甚少正常人會談此話題。
且他們興趣少、話題少,他們根本在社交圈子中,都不係咁多朋友。

所以熱狗退後,我真係想辦法改變自己,包括信耶穌、參加聚會。
改與更多人都想聽的話題,與人合作。不要停留在巴士、鐵路話題。

nwfb1001 發表於 2012-5-10 11:48 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2012-5-9 19:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

不認同此症
把多種特性格及心理反應表現歸納為一種『症』,而被確診患『症』者們,縱使有某些相同嗜好,但事實上個體之間又不盡相同。
如是者,我又可否把一些女王、交際花、MK、泡吧能手,等等具多元社交的活潑份子又 ...

睇埋呢到o既介紹先再諗下某D行為真係出於純粹興趣定係真係有病
http://www.ied.edu.hk/aspire/aspire_2_2.html