hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) [理性討論] 近期歡送熱狗,發現真是有很多不正常巴士迷 ...
開啟左側

[理性討論] 近期歡送熱狗,發現真是有很多不正常巴士迷

Mandurah__Line 發表於 2012-5-10 13:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2012-5-10 03:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
話說小弟有個女性友人身痕想last day 坐熱狗, 順便上fb打卡搏like,
於是搵人陪坐。
我就一冇興趣, 二冇時間, 所以叫左個典型巴迷friend (下稱B君)陪佢,
順便俾機會佢識下純品女仔 (下稱A)。

先講呢位B君, 典型巴迷, ...

[講笑]益下我都好嘛 [/講笑]

講笑完喇﹐番正題
講真﹐我自己對男仔fd都唔可能會甘做啦
更何況係女仔

同埋講巴士野D深入程度我都係睇人黎講
就算同番巴迷fd傾偈有時都會揾下巴士以外既野黎傾啦
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
da54 發表於 2012-5-10 15:30 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 2012-5-9 13:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

相關網站:
-香港『阿斯伯格綜合症』資訊網 (2006)
-如何協助亞氏保加症學生在校內的適應? (二) (香港聖公會福利協會道程專業培訓中心「成長路上」網誌,2010-5-13)

這是叫「亞斯伯格症候群」(Asperger syndrome,內地稱「 ...

鍾意巴士並唔代表一定係有 Asperger syndrome;
有 Asperger syndrome 亦唔代表一定鍾意巴士;
就算 Asperger syndrome 亦有輕重之分....

而我就未聽過 Asperger syndrome 有「亂向途人大叫」呢個病徵,
反而有 d 似係「反社會型人格異常」.....
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... C%E7%95%B0%E5%B8%B8

P.S. 小弟認識一位朋友,當年懷疑佢有亞氏保加,結果佢去睇醫生後證實我推斷無錯....
如果我用呢位朋友作為標準,我相信唔少巴士迷都未必有亞氏保加症。

至於你們信不信?反正我信了
da54 發表於 2012-5-10 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2012-5-10 11:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
在某醫院的青少年中心社交小組中,絕大部份組員都係鍾意巴士
不係講巴士的,而係講鐵路、漫畫。

巴士、鐵路、漫畫在工作、學校方面,一向甚少正常人會談此話題。
且他們興趣少、話題少,他們根本在社交圈子中,都不係咁多 ...

有巴士話題唔緊要,問題係你同邊個講、講幾多....
亞氏保加患者係會唔太識分辨邊 d 人想聽邊 d 人唔想聽....
例如會同學校入面唔鍾意巴士的同學講巴士經,又或者當另一個人極眼訓時仍然 keep 住「轟炸」對方、無法停止話題....

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3M221-EH439 + 1 agree

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
FBI2 發表於 2012-5-10 15:39 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2012-5-10 15:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

P.S. 小弟認識一位朋友,當年懷疑佢有亞氏保加,結果佢去睇醫生後證實我推斷無錯....
  t0 l+ a1 P/ L  F3 Qhkitalk.net如果我用呢位朋友作為標準,我相信唔少巴士迷都未必有亞氏保加症。9 F7 n+ U2 ^; k; h

唔係講緊小弟嘛?!

不過,再睇真d,又唔多似係,至少小弟有罪疚感,只是不懂如何去改善.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Jaso0n2010 發表於 2012-5-10 20:01 | 顯示全部樓層
last一日GD605 1700(?)尖碼開嗰單, 喺轉入馬頭角道之前早一盞燈有人以為會轉, 見到阿婆慢慢行想衝紅燈咁, 不單只大大聲問候阿婆娘親, 仲要咒阿婆「鬼唔望你比車車死」...黑心到呢
世風日下
s3n354 發表於 2012-5-10 23:02 | 顯示全部樓層
近排比較搭得多巴士, 見到小部分巴士迷的確精神不妥, 智力有少少問題,
不停自言自語, 柏景灣有位極度亢奮, 又敬禮又大叫熱狗我愛你, 一見鏡頭不停講巴士經等等...
呢D人我唔會怪佢, 希望醫生社工家人能夠控制, 引導, 教育佢地

而部分人根本係一心搗亂, 如柯南電躉團長, 爆粗小學雞, 螳臂擋車肥仔果類人,
聲討佢地又得, 無視佢地亦得, 根本就無得救...
3bx 發表於 2012-5-11 00:19 | 顯示全部樓層

其實未全冷數月,搭熱狗線有時會見到一些疑似精神有異的人,
如經常在車廂走上走落,在冷風天不顧其他乘客感受開大窗
再回想早差不多10前年,遊690熱時,已經有這些人士。
240SX 發表於 2012-5-11 00:28 | 顯示全部樓層
呢個問題好似越來越嚴重, 睇見7-11段片真係無得頂...
唔知點解我覺得, 鍾意飛機/高達/動畫的人就算點毒都係無某部份巴士迷毒
年紀細細都話仲可以接受...
究竟佢地的生活圈子係咪淨係得巴士? 除左巴士迷朋友之外無其他朋友...
人們說愛情就如等巴士...
hkbw 發表於 2012-5-11 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 240SX 於 2012-5-11 00:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔知點解我覺得, 鍾意飛機/高達/動畫的人就算點毒都係無某部份巴士迷毒
究竟佢地的生活圈子係咪淨係得巴士? 除左巴士迷朋友之 ...

師兄, 小心呀, 隔離有好多人話7-11段片冇問題架, 仲話人地都冇報警, 唔算有問題~~

早十年 (或者可能而家都係), 巴士當老婆都係咁啦, 不限於呢幾年既~

睇返咁多年用過既詞彙
都可以知道既..例如早五六年經常用到既 "益智"~ 又例如十年前某個k字首, 半英唔中既詞 (我諗呢個字呢度唔係好出得街)~

人有好多更有意義既事要去做既, 成熟一點應該會明, 但要等呢一點...又談何容易呢~

殺雞焉用牛刀?!
jackykui18 發表於 2012-5-13 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 240SX 於 2012-5-11 00:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
究竟佢地的生活圈子係咪淨係得巴士? 除左巴士迷朋友之 ...

老實說...7-11個段...直情係失控la...原本都無人嗌ge...呀康泰男...

無lala走入去帶頭大嗌...簡直係發生咩事...適當ge喜控都ok...

但係個日...特別係佢係7仔個度...真係過份左...

(P.S.以我所g...段片已經擺左上蘋果動新聞...)

評分

參與人數 5aPower +2 HugeC +3 收起 理由
240SX + 1 + 1 無錯, 特別係公眾地方, 帶頭叫果位已經有問 ...
阿Dee + 1 再現形喇,再有人附和班癲佬o既人喇 ...
nwfb1001 + 1 stop la 4686
s3n354 + 1 + 1 下面果位死性不改, 無藥可救
JT4686 -1 我地叫失控,外國球迷嗰D叫乜野先?我地只係玩 ...

查看全部評分