hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) [新模型] 九巴 Dennis E200 AAU
開啟左側

[新模型] 九巴 Dennis E200 AAU

da93 發表於 2012-5-24 15:46 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis-ying 於 2012-5-24 14:47 發表

唔好玩啦!
你以為當時出10000架可以即刻賣得晒?
咪又係同E+一樣!

以前手功好,但像真度低,
E+調返轉,打個和!

總之經濟體就會有「市場氣氛」,
分析市場氣氛,就知佢會升定跌,
就可以準確入市,
你唔係三七二十一都亂入市啊?
...

係你根本鍾意架車就唔會理佢升定跌,
因為根本升定跌,
你係鍾意既,
根本就唔在乎果一百幾十...

好似你咁,
諗一大輪又話要分析呢樣分析果樣,
去計果二舊水都唔知有冇既差額,
咁好心機不如去買股票,
有錢既炒下樓啦,..
所賺既係呢度既唔知幾多倍...

係呀...當年出一萬架唔係即時賣晒,
但調番轉咁講,
當年你想搵某D車既時候一樣可以難過登天

當年既車像真度低?
唔該你睇清楚,
一來好多野唔係cars做先,
而係csm,abc,efe(mbe)做先,
二來講模,
以前都有好既模...
舉個例corgi既模,
人地當年一款trident模,
同今日既trident模比,
我唔覺得會差過今日既模,
尤其係車頭燈果一part,
今日cars模仍然做唔到果種神髓,
都已經唔想講人力車,短龍果d擺明錯既車...
 樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-24 19:16 | 顯示全部樓層
係你根本鍾意架車就唔會理佢升定跌,
因為根本升定跌,
你係鍾意既,
根本就唔在乎果一百幾十...

好似你咁,
諗一大輪又話要分析呢樣分析果樣,
去計果二舊水都唔知有冇既差額,
咁好心機不如去買股票,
有錢既炒下樓啦,..
所賺既係呢度既唔知幾多倍...

但調番轉咁講,
當年你想搵某D車既時候一樣可以難過登天

當年既車像真度低?
唔該你睇清楚,
一來好多野唔係cars做先,
而係csm,abc,efe(mbe)做先,
二來講模,
以前都有好既模...
舉個例corgi既模,
人地當年一款trident模,
同今日既trident模比,
我唔覺得會差過今日既模,
尤其係車頭燈果一part,
今日cars模仍然做唔到果種神髓,
都已經唔想講人力車,短龍果d擺明錯既車...

唔好玩啦!

一架跌就話,
兩架又係咁、三架又係咁,
條數都好甘下!

原本親愛的DA板友冇做過巴士模型的分析
又可以同小弟就模型的問題講完又再講
我都唔係將D數據圖表化、公式化.....
但我做緊的野,好似同你差唔多bor!

你真係接受到當年既車像真度?
我見到你所謂「corgi」的車,同我細個玩果D巴士玩具車有何分別?
(我都有架「trident」嫁!做得「好似」呀! )

好心你唔好再爭爭論而爭論啦!
等如我唔會講:「AV1 @85 手功 好好呀!E排D車做得好好呀!」
我唔會咁講講嫁!
da93 發表於 2012-5-24 19:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2012-5-24 19:16 發表

唔好玩啦!

一架跌就話,
兩架又係咁、三架又係咁,
條數都好甘下!

原本親愛的DA板友冇做過巴士模型的分析,
又可以同小弟就模型的問題講完又再講,
我都唔係將D數據圖表化、公式化.....
但我做緊的野,好似同你差唔 ...

跌又點?
問題係你根本唔會在意佢跌與唔跌,
因為你係鍾意架車,
或者咁講,
我諗唔係分唔分析既問題,
係我同你既價值觀唔同...你驚跌,可以選擇唔買
你決定買既時候,
衰D講,
諗佢跌唔跌根本係唗氣

AV1@85果D,
講真,
玩內籠呢樣野人地csm早十年已經做緊啦...
手工真係好過你囉~
至起碼當年買架城記短龍都唔駛諗個籠做得好唔好

你可以話我講既唔係事實囉~

另外,
冇同你講咩?
根本呢D,,..真係玩具黎咋嘛...
唔係個版權貴,
你認為佢會賣到二三百蚊咩?
係喎朋友,
說好了的數據呢?

樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-24 21:14 | 顯示全部樓層

跌又點?
問題係你根本唔會在意佢跌與唔跌,
因為你係鍾意架車,
或者咁講,
我諗唔係分唔分析既問題,
係我同你既價值觀唔同...你驚跌,可以選擇唔買
你決定買既時候,
衰D講,
諗佢跌唔跌根本係唗氣

AV1@85果D,
講真,
玩內籠呢樣野人地csm早十年已經做緊啦...
手工真係好過你囉~
至起碼當年買架城記短龍都唔駛諗個籠做得好唔好

你可以話我講既唔係事實囉~

另外,
冇同你講咩?
根本呢D,,..真係玩具黎咋嘛...
唔係個版權貴,
你認為佢會賣到二三百蚊咩?
係喎朋友,
說好了的數據呢?

如果有人明知佢跌都照買!實在太笨啦!
肯努力研究係會有成果,係唔會白費!
果幾十蚊....噢....不是!
過多幾次就可以買多架模型(or 在某人眼中佢只係玩具.....),
說好的幸福啊!

如果有女士話sKII賣緊果d叫「石油副產品」,
我就真係唔明,
係咪叫「吃不到的『提子』是酸的」?
又或是明明自己已經有好吃的提子,
但仍然話提子酸?
真有趣!!有趣!!

AV1我係講緊qc、手功的問題,
你好像是....九唔搭八......
小弟無法就此作出回應!

數據我係有啊!
咁你想我用堆數據做乜先達嫁?
咁你想我用d乜數據,去擊破你的論點啊?:L
「哈哈!美國佬!你又話自己有原子彈!用原子彈炸我呀!」 :L :L
da93 發表於 2012-5-24 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2012-5-24 21:14 發表

如果有人明知佢跌都照買!實在太笨啦!
肯努力研究係會有成果,係唔會白費!
果幾十蚊....噢....不是!
過多幾次就可以買多架模型(or 在某人眼中佢只係玩具.....),
說好的幸福啊!

如果有女士話sKII賣緊果d叫「石 ...

又係你講既

原帖由 dennis-ying 於 2012-5-24 21:14 發表
不想再停留為爭論而爭論,
我就有晒論據、例子、數據同你玩

而家咪等你拎出黎同我玩囉...

轉頭又問我要數據做乜...真係...

手工...難道你認為當年CSM個籠果D唔係叫手工?
要去到今日CARS果D先叫手工?

問題係你知一定跌?
再講我錢多,俾唔俾丫?明知佢跌價我係要買,咁得唔得丫?
反正我平時走落去買名牌最平都4位數貴則5位數既時候,
你同我講果百零蚊我唔話你唗氣?
個差額講緊買多幾架模型姐...
又唔係買架真車...
又唔係買到樓...
值唔值得我去花咁既時間去諗餐飽?

不嬲都係石油副產品黎架啦...
不過係你唔肯接受呢個現實而已...
AU5marshalng 發表於 2012-5-24 23:06 | 顯示全部樓層
其實可唔可以唔好咁複雜啊...樓上的開始已經離題啦...其實大家LIKE咪買...唔LIKE咪唔買LOO...而且D店舖人地點做生意...呢D係商業技巧...吵有甚麼用...WIN左,輸左又點啊...
BTW:今次連相片都無 ...希望E200 DART 既QC可以好似大巴士既就好了

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
金剛 + 1 point

查看全部評分

樓主| dennis-ying 發表於 2012-5-24 23:07 | 顯示全部樓層

又係你講既

轉頭又問我要數據做乜...真係...

手工...難道你認為當年CSM個籠果D唔係叫手工?
要去到今日CARS果D先叫手工?

問題係你知一定跌?
再講我錢多,俾唔俾丫?明知佢跌價我係要買,咁得唔得丫?
反正我平時走落去買名牌最平都4位數貴則5位數既時候,
你同我講果百零蚊我唔話你唗氣?
個差額講緊買多幾架模型姐...
又唔係買架真車...
又唔係買到樓...
值唔值得我去花咁既時間去諗餐飽?

不嬲都係石油副產品黎架啦...
不過係你唔肯接受呢個現實而已...

我話你先鐘意的corgi 「玩具」,not E+的模型囉!
又係度屈我!都唔知比你屈左幾多次!

差D見唔到!
你都認左啦!
你都輸左囉,
仲講乜數據?

即係以今個月為例,
AS2賣唔晒,
係正常的事!
你都冇否認E類情況出現,
咁你仲想我講乜?

AV1方面我講緊QC呀!
你同我講內籠手功!
牛皮燈籠!

E+ D香港人係咁啦!
唔識珍惜!
好威威呀!好多$$呀!同李超人鬥呀!

又話自己唔會研究,
自己又可以大做文章,
你講的野識得自己爆出來?!
前後矛盾!:L

唔洗D野合理化啦!
係合理化唔到呀!:L

edmund@sunbus 發表於 2012-5-24 23:10 | 顯示全部樓層
咁拗落去,都解釋唔到原本個問題:
呢架AAU1會唔會升值

其實為左啖氣為咩呢,da93兄拗左咁耐,小弟剩係覺得 閣下係度滋擾緊其他版友
好似拉緊布咁
阻礙大家正常追post, 討論架AAU1既資訊

只可以話
買巴模好睇緣份
有時候你會因為一手貨多人搶, 焗住幫襯炒家, 買貴左, 之後個二手價插哂水
有時你會係二手市場執到平貨
仲有好多唔同情況..........
小弟認為每架巴模每個case都唔同
唔可以一本通書睇到老
小弟都唔識點形容啦

都係個句,一係完全唔玩巴模
玩既話,適時適量地"交下學費",總比起係度同人拗學得更多,知得更多

選搭城巴 信心保證
da93 發表於 2012-5-25 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2012-5-24 23:07 發表

我話你先鐘意的corgi 「玩具」,not E+的模型囉!
又係度屈我!都唔知比你屈左幾多次!

差D見唔到!
你都認左啦!
你都輸左囉,
仲講乜數據?

即係以今個月為例,
AS2賣唔晒,
係正常的事!
你都冇否認E類情況出現,
咁你仲 ...

咦..我屈你鍾意corgi d玩具呀?
咁你搵番原文出黎俾我睇喎...
記住搵完篇文原文quote番出去報告喎

仲要唔止屈左你一次添呀?
咁你應該要報告了...

下...係你話你有數據咋嘛...
我咪等你拎出黎說服我囉...
點知咁耐你都冇拎到姐...

係囉,
又請問AS2出幾多架?

你要講QC好,
我又想問,
當年CSM一架模型QC差到要揀好多架?

原來呢個世界得李超人一個富豪...
你既眼光亦未免太窄了...
大陸大把人現兜兜落黎買樓果D,
或者佢未夠李超人富有既,
但你可以話人地窮咩?
da93 發表於 2012-5-25 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 edmund@sunbus 於 2012-5-24 23:10 發表
咁拗落去,都解釋唔到原本個問題:
呢架AAU1會唔會升值

其實為左啖氣為咩呢,da93兄拗左咁耐,小弟剩係覺得 閣下係度滋擾緊其他版友
好似拉緊布咁
阻礙大家正常追post, 討論架AAU1既資訊

只可以話
買巴模好睇緣份
有時候你會因 ...

問題係...買一架巴士模型第一件事唔係講鍾唔鍾意,而係講升唔升值既,
我會覺得侮辱左呢一種嗜好,
明唔明?

買貴左,買平左,
講真好閒,
衰D講,
俾你買貴左,
爭既只係一百幾十,
唔會輸你身家債主上門淋你紅油
一百幾十,
隨時你出去玩食都食左,
你認為我係為啖氣既時候,
但我想講既係一個價值觀既問題