hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) [新模型] 九巴 Dennis E200 AAU
開啟左側

[新模型] 九巴 Dennis E200 AAU

tvcc 發表於 2012-5-26 13:58 | 顯示全部樓層

回覆 40# 的帖子

原帖由 da93 於 2012-5-26 12:52 發表
就咁睇,個型做得唔錯
奈何香港既E200真係數量唔多,
較為寄望既會係港鐵E200

仲要重新造過長版E200金屬模、等MTR批核License...
a720p 發表於 2012-5-26 17:04 | 顯示全部樓層
今次E200個模整體唔錯, 唯獨車尾望落去好怪.
對比真車之後, 發現模型車尾太平窗過闊, 導致車尾不像真.
da93 發表於 2012-5-27 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 tvcc 於 2012-5-26 13:58 發表

仲要重新造過長版E200金屬模、等MTR批核License...

所以我會話寄望...

實際有咩困難大家心裡明白
admin52 發表於 2012-5-27 00:43 | 顯示全部樓層

請各位討論時注意態度。
站務文章
ACIVFE-JS 發表於 2012-5-30 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2012-5-24 11:32 發表

我由頭到尾都冇講過E+需求大囉!
係呀!我知以前出10000架/(甚至你所謂的15000?),E+出800架!

不過,都唔好唔記得bor,E排出模型的密度高左好多,
以前可以二個月先出一部,E+勁的話可以一個月出兩、三部(唔同線都計著一 ...

仲有閣下冇料唔好扮專家,閣下所講的東西有八成係錯的.

好希望閣下能以理服人,並不是以歪理壓過道理
=================================================
1.阿婆買個橙,都可以受「市場氣氛」影響!
阿婆A發覺檔野的橙又大又甜,
話比阿婆B,又話比阿婆C.....
跟著有好多阿婆都去買橙,
所指的「市場氣氛」大約指需求的變化。

回應一:巿場氣氛是描述,評價某個巿埸的情況,或是描術參與者對巿場的評價或投資取向及態度!
巿場氣氛並不會影響到別人,影響到別人的是(羊群的)心理!是兩樣完全不同的事件!

回應二:一般的消費行為是受邊際利潤及邊際成本所影響的!
如果橙的質素令到邊際利潤上升,但仍少於邊際成本,阿婆也不會買橙
所以為何你肯定有好多阿婆會去買橙,為何認為抵,便宜的物品就一定有人買嗎?

閣下的例子並沒有實際例子去陳述

=================================================
2.  供應同需求係計比率,唔係計量

回應:請問在現實銷售情況下沒有量,怎樣計比率呢?
同埋在商業社會分析和運作上,係用數量作單位,並非以比率作單位

請閣下觀察多些!

3. 總之經濟體就會有「市場氣氛」,
分析市場氣氛,就知佢會升定跌,
就可以準確入市,
你唔係三七二十一都亂入市啊?

回應:如果以分析市場氣氛作入巿基準,本人可以好肯定你是三七二十一都亂入市的人
因巿埸氣氛是對過往或現在的巿場參與者投資評價,屬於過時的資訊,並不可以推測未來會升定跌!
請閣下觀察多些才舉例子

4. 個人認為二手價唔係受一手價影響,而係一手價受二手價影響!

回應:可惜事實剛剛相反
可以留意下樓市,舉個例
屯門市中心的二手平均樓價約三千幾元一呎
但屯門西鐵站新盤瓏門擬向價可以達到一萬幾元一呎
顯然這巿場沒有受二手價影響吧

以及元朗yoho midtown
所有的二手樓價是參照一手時的樓價加上市場的升幅

按現實所推斷,二手價會參照一手價+合理的升跌幅所定的
所以閣下更應觀察多些才舉例子

================================================
5.如果有人明知佢跌都照買!實在太笨啦!

回應:按你的道理,世上沒有人會買一手貨

舉一個貼身的例子:衣服

你會知買一手衣服的折舊(跌價)很大 (如果不信的可去二手衣服店格下價)

但咁樣你會否聰明地買二手衣,褲,鞋,甚至內衣褲

如果你答會,我會好佩服你
如果你答不會,〈如果有人明知佢跌都照買!實在太笨啦!〉是否能描述自己?

先引用一下你的說話

唔洗D野合理化啦!
係合理化唔到呀!:L

為何你的例子合理化不到呢?
閣下不仿投資下在書本上,不用本錢的,但會有好好的收益的!

另外,好多事不用咁執着贏和輸的

Ps

「由於本人使用平板電腦,並不方便引錄原文,
因此本人因而把dennis-ying版友的文字以圖片形式存儲
盼版友不會修改之前的內容令本文的資料有差別」
不便之處,請原諒

JS7816,JA449,HX9308,JW3767,MV8599,MV9453
HV9990 發表於 2012-5-30 02:07 | 顯示全部樓層
OMB出o左大相,又整o左比較圖...

我覺得佢車頂造薄o左,同埋之前有人講過既尾窗過闊、車尾電牌附近既scale亦有少少問題
KCRC . Keep Moving
ctb234 發表於 2012-6-5 14:47 | 顯示全部樓層

昨日去太子80_攞"GK9710"嘅時候,發現原來2款"E200"已經sold out.
估唔到咁快賣晒.
da93 發表於 2012-6-5 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb234 於 2012-6-5 14:47 發表
昨日去太子80_攞"GK9710"嘅時候,發現原來2款"E200"已經sold out.
估唔到咁快賣晒.

而家8_N既SOLD OUT,
都係聽過就算...
chungsiu 發表於 2012-6-6 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb234 於 2012-6-5 14:47 發表
估唔到咁快賣晒.

琴日仲有GK9710?前日去上環兩款AAU都有貨
不過揀唔落手
ctb234 發表於 2012-6-6 09:02 | 顯示全部樓層

原帖由 chungsiu 於 2012-6-6 00:02 發表

琴日仲有GK9710?前日去上環兩款AAU都有貨
不過揀唔落手

我係訂車果種,梗係避開人多嘅日子先去攞車,而且旗艦店會留返D未俾人揀過嘅車,俾之後攞車嘅人揀.
講開架E200,我買果陣睇左兩架,兩架都OK.