hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [十五年前盛事]5/22香港巴士重要里程碑-直擊首班龍運巴 ...
開啟左側

[十五年前盛事]5/22香港巴士重要里程碑-直擊首班龍運巴士

樓主| blueblue 發表於 2012-5-23 00:39 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

dong板友, 看清楚是誰說的先出文啦. 我先至係開本文者.
不過我覺得你用果D有色語言形容某些政治人物極之不當, 是否有犯板規呢?

看你這位新板友, 甘快就負幾十分, 一看就知你咩料啦.
中華民國.精彩一百
gakei 發表於 2012-5-23 00:41 | 顯示全部樓層

我選擇先入東涌迎接龍運第一班車。

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
Choi + 1 經典!
blueblue + 1 + 1 Another view of this bus! Nice shoot!

查看全部評分

祺人祺事 是神奇技倆
 樓主| blueblue 發表於 2012-5-23 00:44 | 顯示全部樓層
Nice shoot! I think I was on this bus.

Appreciate your effort! You took ferry to Mui Woo to get there?

原帖由 gakei 於 2012-5-23 00:41 發表

中華民國.精彩一百
gakei 發表於 2012-5-23 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2012-5-23 00:44 發表
Nice shoot! I think I was on this bus.

Appreciate your effort! You took ferry to Mui Woo to get there?

當年的 HKBDB 貼文:

「特別東涌遊記 -- 冇坐過 E21/E31 :~~~

Gakei! at Thu May 22 22:38 said:

今日乘坐 0930 的中環至梅窩渡輪「民超號」入大嶼山, 於 1030 到達梅窩,
本來想在梅窩影陣車, 點知原來入東涌 3 號巴士開 1035, 所以就即刻去排隊.

在 3 號巴士 DS 3310 (ILS10) 內, 有位和眾乘客好熟落的郵差, 和那些
公公婆婆有講有笑, 最犀厲者是他認出多位乘客的樣子, 能即時把手上的信件
問都唔駛問就派俾佢地. 身為在市區居住的市民, 看到這些鄉村熱情的人際關係,
令人羨慕. 也許隨著北大嶼山的發展, 將來未必再在 3 號巴士看到呢個情景了.

約 1105, 巴士到達東涌, 一切依舊. 誰知一進入新區, 景物就轉變很大了.
到處大興土木, 沙塵滾滾. 巴士約於 1115 到達東涌市中心總站, 我便下了車,
而巴士則繼續行程往舊碼頭.

下車後在總站附近兜左個圈, 睇黎又冇野食, 又冇地方放水, 諗住返去舊區食
野放水, 一行到出去大路, 就見到數部城巴加數部龍運徐徐駛至, 我就即刻
折返, 時為 1145.

先前見到總站有大批警察和 CID, 原來呢批車載來大粒佬/婆, 他們下車走了
幾走就返上車走人. 之後剩返兩部城巴和兩部龍運留低. 之後o的警察又走左好多.

1240, 分別一部城巴和一部龍運埋位準備開頭車, 乘客亦依站長指示排好隊,
讓記者們拍照. 1245, 兩部車分別於記者閃光燈下開出.

之後, 總站回復平靜, 我影了城巴吊站長室和數部嶼巴. 之後第二班龍運和城巴
分別於 1310 和 1305 依預定時間開出.

1310, 我正在發夢, 有個記者大叫「喂! 黎喇!」原來荃灣頭車 E31 到達,
巴士進入總站, 又被閃光燈和人群包圍, 下車門有記者在等著, 一有人落車
就訪問.

o的人好興奮, 有個亞婆一路向後望住剛剛坐過的 E31, 一路向前行, 結果
仆左o係度, 不省人事, 有數個警察即刻到, 把她送到附近衝鋒車, 並 CALL
白車. 那些記者又不停影相, 阻住晒救緩工作. 我只係遠距離影左一張相.
最後白車好遲至黎到.

巴士一架接一架黎, 到了第三架車到達, 我就見到 XXX (朋友) 等人, 之後
o既野就由其他人講喇.

因為太多人等 E21/31, 最後我跟眾板友坐 13 號嶼巴離開, 坐船又坐返
「民超號」呢!」

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
HG3632_3AV306 + 1 gd record

查看全部評分

祺人祺事 是神奇技倆
Choi 發表於 2012-5-23 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-5-22 22:47 發表

當日我放學,立刻出長沙灣道等E21,點知等極都頂閘,好似熱狗尾日咁.最後我搭87出大角咀,一去到見到E21條龍長到痴線,成個總站都係排E21既人龍,
保守估計都有數千人. 最後,我打尖上E21,坐下層車頭,去到東涌. 一到東涌, ...

唔知E21/E31首天勁啲定960首天勁啲呢?
新造的人、如鷹展翅上騰。
FBI2 發表於 2012-5-23 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2012-5-23 11:54 發表

E21/E31勁好多倍!

960頭日雖然都係班班爆,但係基本上等一兩班肯定上到車.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
da93 發表於 2012-5-23 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2012-5-22 23:17 發表
最緊要係佢知錯,以後唔好打尖,同埋唔好再意氣用意地搞D巴士線

做人既野,
千奇唔好憎人富貴厭人貧...

本身好多可以一笑置之既野,
係要令大家難以落台,
何苦?
6叔 發表於 2012-5-23 13:36 | 顯示全部樓層
依...乜原來4066落地唔係用龍運色既椅套
6叔 發表於 2012-5-23 13:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Choi 於 2012-5-23 11:54 發表

當年荃碼既E31/X31
個情況係等同羅湖打蛇餅
等足幾粒鐘都未上到車
除非你肯企位/坐下層
6叔 發表於 2012-5-23 13:46 | 顯示全部樓層

原帖由 gakei 於 2012-5-23 00:41 發表

其實當年未正式通車前..入東涌係要靠乜野途徑??