hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [十五年前盛事]5/22香港巴士重要里程碑-直擊首班龍運巴 ...
開啟左側

[十五年前盛事]5/22香港巴士重要里程碑-直擊首班龍運巴士

gordon 發表於 2012-5-23 13:47 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2012-5-22 23:17 發表
最緊要係佢知錯,以後唔好打尖,同埋唔好再意氣用意地搞D巴士線
當時「大個女」臨時巴士總站, 舊荃灣碼頭巴士總站都有外勤人員維持秩序, 加上當年冇咁多「強」人打尖又周圍施肥(如果有個BB在E21/31開辦當日出世, 佢仲可以拎到一本棗紅色, 印刷精美又有霸氣的護照), 要強行打尖上車應該唔易, 而且當年D人寧願等都要坐到上層, 架架車開出果陣下層都係唔多人坐, 所以可能該站友的意思係架車下層冇人坐, 而站長又問有沒有人願意坐下層, 於是該站友就「打尖」上左車坐下層.
(唔知我有冇判斷錯誤呢)

其實E11都唔完全係果一位站友的意思, 記得城巴都有意開辦呢條路線(當年兩個總站仲要同A11完全一模一樣)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
blueblue + 1 請看清楚.發文講E11唔係樓主本人 ...

查看全部評分

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gakei 發表於 2012-5-23 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 6叔 於 2012-5-23 13:46 發表

其實當年未正式通車前..入東涌係要靠乜野途徑??

所有日子: 梅窩坐 3 號巴士, 兩個鐘一班

周六日: 中環坐船經屯門去沙螺灣 (終點大澳) 行一小時過去 (好少班次)
祺人祺事 是神奇技倆
bonopun 發表於 2012-5-23 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 gakei 於 2012-5-23 14:04 發表

所有日子: 梅窩坐 3 號巴士, 兩個鐘一班

周六日: 中環坐船經屯門去沙螺灣 (終點大澳) 行一小時過去 (好少班次)

青山灣碼頭搭街渡入東涌都可以,不過船程比現在東涌新發展碼頭至屯門航線長得多
paulwai75 發表於 2012-5-23 17:33 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

恭喜哂!本人當年雖然唔係什麼受惠者,但係如果無“你“”呢個咁有建設性嘅提議,E11呢條線“肯定”開唔成啦!唔知之後有左東涌線之後,你有無勸城巴唔好因為客量跌而取消呢?同埋想問多句…後來有左機場之後,A11/A12同埋後期嘅A10係咪都係你“叫”城巴開嘅呢?係嘅唔怕“認”埋佢喎!!
3asv322 發表於 2012-5-23 18:33 | 顯示全部樓層
睇番D舊相先發現當時的龍運富豪仲有胎鈴絲帽膠套!正!
HD4066當時係龍運LW8,今日變左做九巴3AV343,K廠296D掛牌~

中華民國九十二年雙十國慶註冊
ACIVFE-JS 發表於 2012-5-23 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 bonopun 於 2012-5-23 14:45 發表

青山灣碼頭搭街渡入東涌都可以,不過船程比現在東涌新發展碼頭至屯門航線長得多

個陣屯門碼頭都好似有直航航線架

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
EJ3115 + 1 gd

查看全部評分

JS7816,JA449,HX9308,JW3767,MV8599,MV9453
jessc 發表於 2012-5-23 21:23 | 顯示全部樓層

原帖由 bonopun 於 23/5/2012 14:45 發表

當年那個好似係叫「嘉道理碼頭」,街渡係經赤「魚立」角往東涌。班次好疏。朝早八時許很多行山人仕乘它到赤島遠足。(離題添)
我記得係過左成個月先入去睇下,但仍然好迫。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
 樓主| blueblue 發表於 2012-5-23 22:26 | 顯示全部樓層
gordon 板友已更改文章. 現本人也相應更改.

原帖由 gordon 於 2012-5-23 13:47 發表
當時「大個女」臨時巴士總站, 舊荃灣碼頭巴士總站都有外勤人員維持秩序, 加上當年冇咁多「強」人打尖又周圍施肥(如果有個BB在E21/31開辦當日出世, 佢仲可以拎到一本棗紅色, 印刷精美又有霸氣的護照), 要強行打尖上車 ...

中華民國.精彩一百
FBI2 發表於 2012-5-23 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 paulwai75 於 2012-5-23 17:33 發表
恭喜哂!本人當年雖然唔係什麼受惠者,但係如果無“你“”呢個咁有建設性嘅提議,E11呢條線“肯定”開唔成啦!唔知之後有左東涌線之後,你有無勸城巴唔好因為客量跌而取消呢?同埋想問多句…後來有左機場之後,A11/A12同埋後期嘅A1 ...

北嶼線我只係獻策過開E11,當時小弟同學母親是裕東富東街坊會主席,有次城記龍記運吉來東涌開會,佢叫埋我去,當時我開口叫城記快D開E11,因為東涌有
人出港島上班...翌年,新巴開張,我也有向新巴提出720,722全日並取消20,而最後新巴接納左.雖然當時我只係讀中三,但唔代表唔可以俾意見巴士公司.

至於A10,我沒有提出過.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ccicoltd 發表於 2012-5-23 23:27 | 顯示全部樓層

原帖由 ML3941 於 2012-5-22 23:25 發表
第三張相的大角咀碼頭位置係依家邊度?

奧運站巴士總站。

原帖由 Choi 於 2012-5-23 11:54 發表
唔知E21/E31首天勁啲定960首天勁啲呢?

翻查當年政府資料,E21 及 E31 首天合共載了 16186 人。但要留意,兩線首個服務日並非由清晨開始,而是在中午才開頭車。