hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 興建中的上水新商場 ?
開啟左側

興建中的上水新商場 ?

cowbman 發表於 2012-6-22 15:00 | 顯示全部樓層

引用:
原帖由 cowbman 於 2012-6-21 14:43 發表
SORRY小弟痴左線, 應該係只同位置有關而同發展商無關...

識搞商場既發展商可以將位置唔好既商場搞旺 (如MegaBox)
唔識搞既,就算位置好,商場都唔旺

============================================
Megabox 都死左好多年後來引入IKEA Jusco 先旺番, 但係都剋服唔到位置問題, 閒日夜晚都係好靜
位置好又唔旺有冇例子?
位置好冇管理但旺例子倒是唔少, 差極都可以當有冷氣有蓋的街舖行...
引用:
iSquare同K11 位置唔算好, 位置好的商場應該是指新市鎮的站頭, 例如沙田新城市,屯市... 區內幾十萬人口只行一個商場,出市區又要一段時間, 係絕對壟斷

iSquare位置都唔算好? 響正尖沙咀地鐵站側邊,而尖沙咀地鐵站係全港人流最多既地鐵站
講位置ISquare比The One好,但講人流就相反

iSquare The One K11 你可以直行直過唔行上去, 但名都果D屈機場你局住穿過去

引用:
葵芳的葵涌廣場爛熔熔咁人流同新都會不相伯仲就係同一道理, 你可以唔幫趁但一定要經過. 生意人個個無寶不落有得賺自然去去開檔

粉嶺名都又係, 華懋場爛到痴線但係係當地居民必經之路

之但係如果粉嶺名都係港鐵搞,個商場肯定好行好多

比港鐵搞可能仲衰, 成個爆谷入晒D"名店" 對班街坊有咩好處?
jpoon 發表於 2012-6-22 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 cowbman 於 2012-6-21 18:25 發表

領匯可以話係反面教材, 最痴線係樂富... 本來好旺後來趕走吉之島玩高檔, 搞到依家一池死水...

真正必經應該只算黃大仙/龍翔+樂富+太和吧?

彩園, 啟田, 葵芳, 富東, 彩明都偏離核心, 只serve 到該條村的居民

...

咁你又話樂富係必經,又話樂富畀領匯搞到一池死水,咁就更加証明到營運商對商場旺唔旺有一定影響菈
cowbman 發表於 2012-6-22 16:29 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-6-22 16:21 發表

咁你又話樂富係必經,又話樂富畀領匯搞到一池死水,咁就更加証明到營運商對商場旺唔旺有一定影響菈

樂富廣場外圍D人出地鐵站 轉小巴行返去果步份冇受影響, 檔魚蛋一樣咁好生意, 死係死左入面同樓上果堆,因為唔洗一定走入個商場度

領匯成日話加租收水後會翻新個場互惠互利, 結果就加到得番D連鎖店交得起租. 仲不特止, 懶高檔咁引入D懶高檔牌子, 樂富當九龍塘咁做
ksmbh 發表於 2012-6-23 02:29 | 顯示全部樓層

原帖由 cowbman 於 2012-6-22 15:00 發表
引用:原帖由 cowbman 於 2012-6-21 14:43 發表
SORRY小弟痴左線, 應該係只同位置有關而同發展商無關...http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/de ...

Magabox位置問題同佢個穿梭巴士好難等都有關
搞到好多人怕左去
或者佢只想TARGET開車客
覺得租咁多車搞SHUTTLE唔抵啦...
AVW56 發表於 2012-6-24 13:35 | 顯示全部樓層
我個人就覺得, 商場管理 比 位置 更重要.

反正星期日放假, 我唔介意專登搭車去外區的商場.

每星期日我出街前, 都會上一D大商場的facebook fan page或者官方網站,

睇下今個星期各商場有冇做緊一D promotion, 例如消費滿$1000有戲飛送, 或者同某銀行信用卡合作, 消費滿$2000有回贈之類.

如果講多野送, 我個人就比較多去屯門市廣場同The One.

如果講商場與銀行信用卡合作的優惠, 我就比較多去朗豪坊, IFC同Popcorn.
3AV53 發表於 2012-6-24 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2012-6-23 02:29 發表

Magabox位置問題同佢個穿梭巴士好難等都有關
搞到好多人怕左去
或者佢只想TARGET開車客
覺得租咁多車搞SHUTTLE唔抵啦...
開車客都唔太想去啦,一到星期六日要轉幾十個圈先搵到位泊車,
入去食飯既隨時轉到嘔番出黎。
hkaiw 發表於 2012-6-24 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2012-6-24 14:46 發表
開車客都唔太想去啦,一到星期六日要轉幾十個圈先搵到位泊車,
入去食飯既隨時轉到嘔番出黎。

那樣樓上的停車場即使在週末也不會泊滿呢?
喵...
3AV53 發表於 2012-6-29 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-6-24 16:12 發表

那樣樓上的停車場即使在週末也不會泊滿呢?
好少滿,最多都係等一陣就有位泊,megabox實在太多車位。
exspeed 發表於 2012-7-2 02:00 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-6-22 03:02 發表

iSquare位置都唔算好? 響正尖沙咀地鐵站側邊,而尖沙咀地鐵站係全港人流最多既地鐵站
講位置ISquare比The One好,但講人流就相反

The One 商戶組合明顯較 ISquare 優勝, 連續幾層都係潮流服飾店鋪, 又較多特式店鋪,
ISquare賣電器個層係可以靜到一個人都冇
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
lrv1092 發表於 2012-7-2 06:24 | 顯示全部樓層

iSquare 地鐵站入口 一來MTR層望唔到上去, 又唔透光, 較暗
入口及通道唔夠開揚, 令人覺待似迷官, 引唔到人入去
仲要轉扶手電梯同lift先上到較高的樓層

K11尖東站入口 夠闊, 望到d通道大, 燈光夠,
會較願意行入去睇下有d咩

其他地鐵站旁邊死埸, 最多咪深水埗囉
北河商埸、深之都.......