hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唔夠車用?
開啟左側

唔夠車用?

AVW21 發表於 2012-5-27 01:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

入正題前,同大家玩個遊戲,
大家不防估下我呢程豪華龍運之旅收咗幾多錢?

唔知大家心中估嘅價係乜,
但我可以好肯定話俾大家聽,$7
原因好簡單

小弟見近日有版友討論龍運A車降格情況,
只見今日下午時段龍記出現咗咁樣嘅派車,
首先,小弟唔反對呢種派車,亦幾讚成巴士公司做呢種升級服務,
但喺本份都未做好嘅時候,呢種bonus serves我寧願你唔好做住,等你啲安排做好啲先。

P.S.一間服務性質公司,淨係靠bonus/discount、甚至PR嚟做好個image,我諗呢間公司唔算真正成功。
Mandurah__Line 發表於 2012-5-27 01:55 | 顯示全部樓層
7蚊咪算貴囉
我坐過一次只係收三個半添
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
HR9710+KU1391 發表於 2012-5-27 02:02 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2012-5-27 01:55 發表
7蚊咪算貴囉
我坐過一次只係收三個半添

S1? S64?
會不會係廠泊位問題,才攪到配對不當?
GF2158 發表於 2012-5-27 02:10 | 顯示全部樓層

或者咁講 你係見到呢條線用緊呢D車既同時
係咪見到A線用左其他1XX躉
如果唔係單憑呢呢張相好難話A線降格
本身5XX後備都有成9部士啤 要中R8/S1甚至其他E線真係平常事
再者呢批5XX都殘哂, 真係除左張郁得既椅之外都無咩好得過堆新車
而事實果張椅都已經係俾人坐到變哂型咁款, 仲有連頭頂既個人閱讀燈都無埋

其實同樣既事亦都發生係第2間公司度, 一樣有機場車行E線
但同時會有唔係機場既車行A線

要執百幾架車唔係一件易事, 要計好哂時間人物地點呢3樣野
不過可以話你知, 其實兩間公司都有人好努力幫手做呢D執漏
搭得多A車既人應該唔難發現, A31,A41編左1XX係會即時係機場套番豪華車俾佢
城仔果邊極其量得A21,A22間中會有黃色都普躉, A12最長途就企硬唔用21XX以外既車
A41P,A43本身一開線已經唔係全部機場車唔存在降格呢個問題

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
Man@MFHK + 1 呢批5XX都殘哂, 真係除左張郁得既椅之外都 ...
FD5410 + 1 講得好

查看全部評分

巴士迷....真係過癮=__=
Mandurah__Line 發表於 2012-5-27 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2012-5-27 02:02 發表

S1? S64?
會不會係廠泊位問題,才攪到配對不當?

S1
S64全程收三個六架
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
Neutroginger 發表於 2012-5-27 02:57 | 顯示全部樓層
5xx 好多都係spare, 所以真係會四周圍去, 咩線都有機會

龍運有陣時係唔夠車用, 有陣時蛇車既車長,R車既車長返到廠無車
就是但比架車佢地出黎行住先, 返到機場先換車
所以連5XX 行E33 都有
(E34就少D )

但係R8 會不會係廠泊位問題,才攪到配對不當?
一定唔係囉...
呢D 咁少客既線, 比架5XX 入去行, 咪幾好
都係果句, 果幾條A 線有84XX,85XX 做掛牌先甩哂D 5XX出黎...

仲有, R8 係下午時份有架車入去迪士尼order R8 兩個單..
唔知樓主係唔係坐中左呢班車

大家想平價坐豪華龍運之旅的話, 可以平日下午去逸東撞下手神
A43 有架蛇車做order, 最平$3.1
kmbodth 發表於 2012-5-27 08:16 | 顯示全部樓層

昨981@ a10,小巫見大巫
DC3938 發表於 2012-5-27 09:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2012-5-27 02:57 發表
5xx 好多都係spare, 所以真係會四周圍去, 咩線都有機會

龍運有陣時係唔夠車用, 有陣時蛇車既車長,R車既車長返到廠無車
就是但比架車佢地出黎行住先, 返到機場先換車
所以連5XX 行E33 都有
(E34就少D )

但係R8 ...

部5XX要行A33喎!
DA64-GY2679 發表於 2012-5-27 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2012-5-27 08:16 發表
昨981@ a10,小巫見大巫

會唔會只係前一班A10壞車擺街,臨時拉扶咋?
2234 發表於 2012-5-27 11:28 | 顯示全部樓層