hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 六四事件23 週年
開啟左側

六四事件23 週年

timewater 發表於 2012-6-3 21:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

點解呢個論壇無人講既?

六四事件, 簡單d 0黎講, 就係共產黨用武力鎮壓示威者, 導致至少一百人死亡

呢度有無人聽日會參加64 燭光晚會?
Quanta 發表於 2012-6-3 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2012-6-3 21:30 發表
點解呢個論壇無人講既?

六四事件, 簡單d 0黎講, 就係共產黨用武力鎮壓示威者, 導致至少一百人死亡

又唔係完全無人講嘅, 不過都係借巴士來講
B3/F1 板有幾條 thread 有講 (HS8964 一向都是座上客)

italk 的社群對社會大事不算很關心,
何況今年在香港和六四有關的事不夠過去兩年咁多
無人開 thread 唔出奇
3ASV196 發表於 2012-6-3 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 timewater 於 2012-6-3 21:30 發表
點解呢個論壇無人講既?

首先, 其實我就覺得你第一個問題好奇怪的,
你想講咪講lor, 你自己唔係呢個論壇的人咩?...
唔駛問點解無人講ga...又無限制gei

而講返, 其實你打返六四去hkitalk的搜尋,
都會見到之前幾年都有不少討論....如我講,
好多要講的都講過, 所以咪無主動出聲lor

但講真, 你講的六四事件, 雖然係, 簡單d 0黎講,
但真是太簡單了....

不過近一年有部分消息的指中共對有關事件睇法
都可能有改變, 亦多返一d資料, 當然我都期望有
一日, 中國可以面對返這件事
3ASV196.KE7270
238X 發表於 2012-6-4 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 3/6/2012 23:27 發表

不過近一年有部分消息的指中共對有關事件睇法
都可能有改變, 亦多返一d資料, 當然我都期望有
一日, 中國可以面對返這件事

發夢無咁早... (本人其他意見,請睇本人簽名即可)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2012-6-4 08:33 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-6-4 00:42 發表

發夢無咁早... (本人其他意見,請睇本人簽名即可)

近排一直有傳中共高層想平反六四,
當然我係唔會抱咁大期望,
不過小小 o既傳聞都好過乜都冇 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2012-6-4 09:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 4/6/2012 08:33 發表

近排一直有傳中共高層想平反六四,
當然我係唔會抱咁大期望,
不過小小 o既傳聞都好過乜都冇 ~

那是用來麻醉群眾的。
3ASV196 發表於 2012-6-4 11:43 | 顯示全部樓層

其實如果有留意我的用詞, 我係講得好小心的..
"中共...睇法都可能有改變"
"中國可以面對返這件事"

其實改變我無話係變好左定變壞左,
"面對"亦不一定指係"平反"

其實事件發生後, 不論咩觀點都好, 不論誰對誰錯,
中共一直面對六四事件最大的一個問題, 就係唔
肯面對, 係"唔好提", "唔講得", 既不承認, 又不否認
(除左開頭一排), 近20年, 只是不斷禁禁禁....

結果好多消息只靠國外傳媒, 同另一方面的說話, 亦
成為中國發展永久的包袱

其實我覺得無論中共佢係想麻醉群眾又好, 真係想承認都好,
或想否認錯失都好, 如果真係佢開始出返聲"提及"返六四事件,
我覺得點都係比不提不聞為好...但無可否認, 這一定是個改變,
對於20年來

我唔知咩原因有這發展la, 係因為互聯網發展到佢唔提唔得,
定係時間關係佢地開始覺得可以放風, 又或者內鬥引起的問題,
但佢一提, 就最少有機會改變現時局面(雖然可以係變差)

至於238x兄你的簽名檔, 其實當年中共正正就係用"鐵和血"去"解決
當世的問題", 結果其實到今日都未解決, 似乎那都不是解決問題
的方法吧...

3ASV196.KE7270
FBI2 發表於 2012-6-4 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-6-4 09:38 發表

那是用來麻醉群眾的。

可是今天上証收市跌64.89點,明顯有人玩野!

希望六四呢兩年內得到平反吧.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Quanta 發表於 2012-6-4 16:50 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-6-4 16:22 發表

可是今天上証收市跌64.89點,明顯有人玩野!

希望六四呢兩年內得到平反吧.

唔止咁
開市指數係 2346.98 , 掉轉睇又係 89 64, 仲有埋 23 添

p.s. 股票指數喎, 有人有能力玩到嘢咁勁?
238X 發表於 2012-6-4 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 4/6/2012 16:50 發表

股票指數喎, 有人有能力玩到嘢咁勁?

有能力搞小動作而不做實事,這民族不要獨立了,
讓英國人、美國人統治吧...