hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城巴青年汽車
開啟左側

城巴青年汽車

cn2661_2d32 發表於 2012-6-8 23:06 | 顯示全部樓層

我記得有鬼佬年輕人講過一句令我明白佢地對泡菜車ge image:

"If you go KIA(Hyundai), you hv'got no friend and your girl dump you man!"

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
DGCNYO 發表於 2012-6-8 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2012-6-8 23:06 發表
我記得有鬼佬年輕人講過一句令我明白佢地對泡菜車ge image:

"If you go KIA(Hyundai), you hv'got no friend and your girl dump you man!"

韓國車有無轉型我睇唔到,佢地仲係打特長保養先叫好賣,但現實D講,韓國車技術真係唔好,以GM同老30技術的車,我睇唔到有特別強的賣點

3星、Kia之類?個人覺得佢的確深明人類是外觀主導生物,但未內部見斤兩同人地鬥

而中國車有色眼鏡?我唔係唔想除

大佬間間都話自主研發,領先云云,就講貨車,吹到天上有地下無又咪係來來去去斯太爾果幾尾,所謂國產靚野全數都用外國配件,問你死未

咁巴士點?講一個例子,最幾年咪好鐘意咩狗屎垃圾都全承載,又有班人吹到點安全點樣,但實情咪就夾硬車身一體化,講白D就焗你買一set,唔俾你配車身

這當然,在國內行得通,因為國內就咁既樣,你囉黎香港,又用你D水平標準,幾多早期中國式全承載又難整又多問題,要知真正全承載是一體化受力,唔係焊成一舊就過骨....

亦解釋倒到來,福田陣居然口碑良好,總有原因....

我唔睇好黎隻青年,原因好簡單,咩年代仲用鐵骨我當你免拆,都重過人地啦....加埋MAN偈,挑戰吃油皇?!
cn2661_2d32 發表於 2012-6-8 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-6-8 23:18 發表

韓國車有無轉型我睇唔到,佢地仲係打特長保養先叫好賣,但現實D講,韓國車技術真係唔好,以GM同老30技術的車,我睇唔到有特別強的賣點

3星、Kia之類?個人覺得佢的確深明人類是外觀主導生物,但未內部見斤兩同人地鬥

而中國車有 ...

有野請教,
福田陣有d乜優勝地方?

*鐵骨真係估佢唔到.佢跟左Neoplan,點解會連呢樣都學唔到.手工係一回事,但你至少都知人地架車點砌卦....
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
nwfb23 發表於 2012-6-9 01:30 | 顯示全部樓層

土炮低B6係鐵殼車
MAN, Neoplan 都係"鐵"殼,德國車係用特殊鋼材,唔係鋁合金骨架
似係我國未掌握到有關技術
nwfb23
CTB829-chaubb 發表於 2012-6-9 02:36 | 顯示全部樓層
我認為架城巴青年係咪要降低少少,現在呢個款好似高左D
herman15hk 發表於 2012-6-9 09:02 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2012-6-9 02:30 發表
土炮低B6係鐵殼車
MAN, Neoplan 都係"鐵"殼,德國車係用特殊鋼材,唔係鋁合金骨架
似係我國未掌握到有關技術

呢部Young Man車身技術好似同MAN一樣,而唔係普通鐵殼

JL始終都係做開旅遊巴, 諗住夠期COF就換殼, 跟本唔適合做專利車

少甜啊唔該
tonyyang 發表於 2012-6-9 09:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-6-8 23:43 發表

有野請教,
福田陣有d乜優勝地方?

*鐵骨真係估佢唔到.佢跟左Neoplan,點解會連呢樣都學唔到.手工係一回事,但你至少都知人地架車點砌卦....

呢樣亦係我之前對此車持觀望態度o既原因之一

外國(主要歐洲)好多車廠都已經用鋁合金或者精煉鋼材去做車陣,車身,骨架,而且都好多年啦,
鐵又重又易生鏽,個車價又唔係平,同得德國大廠合作同技術轉移,無理由做唔到o卦...

anyway,但架車未牌,未試過唔下判斷住,到時試過再評論啦...
GB2444,FX8032,DM4781
DA69 發表於 2012-6-9 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2012-6-9 09:02 發表

呢部Young Man車身技術好似同MAN一樣,而唔係鐵殼

JL始終都係做開旅遊巴, 諗住夠期COF就換殼, 跟本唔適合做專利車

城巴有咁多工程師,技術同質量一定會有盤算。買巴士一定有指定要求,相信銀碼只係其中一個考慮,是實城巴青年獨特處係10.5米短車兼要全低地台,即低位要過埋尾軸,連Scania同E200都做唔到兼要編排劇院式超等座位。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
NL262/R + 1 + 1 Convincing!

查看全部評分

nwfb23 發表於 2012-6-9 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2012-6-9 09:02 發表

呢部Young Man車身技術好似同MAN一樣,而唔係普通鐵殼

其實係邊篇文講過呢批車係用鐵殼,想睇一睇做reference
nwfb23
petcity 發表於 2012-6-9 10:33 | 顯示全部樓層