hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 呢個網只有一班熱心版友可以發言的
開啟左側

呢個網只有一班熱心版友可以發言的

關閉 [複製鏈接]
syp 發表於 2012-6-10 22:08 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012/6/10 21:34 發表
" y/ H/ v7 v' _9 f
# @/ P. Z9 K; D. Q! c% U
4 h* {9 s! T- A9 D/ @- {5 r下? 師兄是否睇得心戰多,搞到陳豪上身?; I8 p, u! G  e6 {; u0 v
取消負評制,講到好似那些"正義人士"死老媽咁慘! 根據小弟觀察,以前一班專門評分的板友,都有一個特質,就是好服從站務人員,( U$ }$ R& Z% D+ C: D3 ~4 s" h
情況好似垃圾會班建制派咁,政府話乜佢地都SAY YES. ...
, j, i. H% l! l9 X6 }3 Q
可能有些人, 自己十分介意自己被負評, 就以為人哋給負評的人也對分數看得十分重要。其實沒有負評分制咪改為貼文去批評囉, 想對其他文章表達批評的是不會因為沒有負評制而不出聲吧。
下一站係西營盤
DK704_3N133 發表於 2012-6-10 22:25 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

算la, 比人偷相自己唔投訴仲要like.
0 e7 r: K8 [& z3 E% P3 f佢係緊張d 虛擬野咪由佢law. ) N/ t" M7 c% ]2 @* ?

8 v' T# o2 K; n, [' h呢d人係社會上唔會成功得去邊
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
FBI2 發表於 2012-6-10 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2012-6-10 22:25 發表
' K% m9 S: l+ @1 ~  V' n4 O$ F算la, 比人偷相自己唔投訴仲要like. 8 P/ W/ ^! W# @4 A
佢係緊張d 虛擬野咪由佢law.
, i6 G) A+ K4 G/ ?
4 ^/ O& C, E6 o8 a呢d人係社會上唔會成功得去邊
; ]" W2 o1 H) I0 ]) S: X( o3 [

0 {8 i7 }+ C2 D2 r嘩,呢度好多板友甚至一些在巴士公司任職或興趣組織,都當虛擬世界好似真實咁.7 T" x4 T# D: N$ b! d- H; d

- G6 r3 v! `; }: W1 {記得以前有位朋友,我唔知佢原來上左討論區,我係討論區同佢開片,後來先知原來佢係我識左好耐既朋友,仲要俾佢鬧話我係個板度同佢開片.$ D- I3 [% l2 c4 {8 W9 X$ j5 z
我當時只能慨嘆無奈,因為討論區係虛擬野,開片都係虛擬世界既事,何必燒到去人際關係上.! Q; I8 H% l- x0 I6 B+ F" f

" {% o1 E7 A4 w7 s9 w# F$ r如果連虛擬和實際都分不開的話,那就真係連做人的基本道理也不懂了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
238X 發表於 2012-6-10 23:01 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

在網上世界,物質本身可能虛擬,但人的品德操守敗壞則是真實的。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DK704_3N133 發表於 2012-6-10 23:01 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

而且佢太自我中心la, 人地扣佢分就係所謂矯枉過正, " n5 `* c3 n" W- A
點解佢唔反省下其實係佢態度好有問題.
; ]3 t# |5 \4 m我自問對事唔對人, 佢一而再咁犯規下仍未警告, 其實站方某程度上有責任
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
3ASV196 發表於 2012-6-10 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-6-10 22:49 發表
, H) z4 j, q' g0 m8 T2 w) k% j- P' M4 ]8 A( L7 {

' o, X7 W8 J# W; u嘩,呢度好多板友甚至一些在巴士公司任職或興趣組織,都當虛擬世界好似真實咁.
9 b/ D) i8 M- y  v% y# ?: u; F' \3 R) M9 u
記得以前有位朋友,我唔知佢原來上左討論區,我係討論區同佢開片,後來先知原來佢係我識左好耐既朋友,仲要俾佢鬧話我係個板度同佢開片.
% K: }( r# u1 C- V ...

9 v1 }3 A4 G+ v& s& S7 e+ z) }. ^# r% X* B; `2 l
其實呢度即使係網上世界, 同樣都係真實世界一部分, 任何表達都同樣代表緊一個# I- m, g9 J4 w1 l' }
人的表達同心態, 如果係你自己係度講野, 係真實世界就當無講過, 真係只當呢度/ u0 a3 X: y. r% Q  _: D
完全虛擬, 講乜都唔怕, 甚至可以亂講野, 就真係好有問題
) |1 s/ ?7 C8 e. c- ^8 G% @, G: ^( N- C
如果係, 警察就唔會上網拉人....如果只當網上世界就係完全虛擬, 就真係大錯特錯....
- a! M( q( v9 h# {9 o7 b% S' v$ A
  F! y5 p; Z; }' q7 n無錯, 如果連虛擬和實際都分不開的話, 那就真係連做人的基本道理也不懂了
3ASV196.KE7270
DK704_3N133 發表於 2012-6-10 23:09 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

唔講虛擬世界( u0 {+ B9 ?8 W' y- v
我自己都將家人朋友甚至朋友間都分開, 所以我唔認為分開處理/用唔同風格處理 無咩問題. 1 G9 f% m+ o" w. k( o. u1 n. A

/ H2 `! E7 ?3 N. N) a6 }不過一個wtapp 已經打破晒
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
238X 發表於 2012-6-10 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 10/6/2012 23:09 發表
0 l" b5 u/ F# K. {3 c. |唔講虛擬世界
( s1 l% q' }5 O% G我自己都將家人朋友甚至朋友間都分開, 所以我唔認為分開處理/用唔同風格處理 無咩問題.

& n  J" b8 ?, R7 c  E
4 R4 C/ W3 G. U: O8 U8 q( c- g* H3 H" R對唔同人嘅唔同處理,同對虛擬 / 現實世界兩種處理," D* g1 o7 ?9 ]4 T! k
其實係兩回事,我覺得講到呢度你有啲嘢撈亂咗。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DK704_3N133 發表於 2012-6-10 23:26 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

我對女性朋友/普通朋友唔會講粗口7 x$ V) f& L. a4 E9 v4 H# v% r
同熟朋友/落site 就基本上講唔少
. a+ Z/ q# d8 a而係呢度我甚至唔會用接近粗口尺度ge 語言, 例如 (
  • 走)+ B8 {: l4 S& x) p  \" X- j( C
    但係[深水保商場] 討論區我就照講  W4 X' L5 _5 ?; N6 s4 |9 ]+ d
    : W8 d, P( |) j( a( Q$ B7 F
    所以真係睇情況做人, 唔止兩回事咁簡單
  • 支持遷拆尖碼及灣碼巴總
    3ASV196 發表於 2012-6-10 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2012-6-10 23:26 發表 ! e/ j. b  E3 b, m+ h  X( A
    我對女性朋友/普通朋友唔會講粗口: t2 i% ]$ O4 N3 A) Q$ D
    同熟朋友/落site 就基本上講唔少
    . Z9 n2 B# d6 F3 }; O# m* q6 e5 m/ \而係呢度我甚至唔會用接近粗口尺度ge 語言, 例如 (  走)! b: a9 _6 w" d" M' \, Q
    但係[深水保商場] 討論區我就照講
    & }3 ^: L, [2 Y7 R# W7 \0 w1 U- K: g1 B8 }/ n- @7 e
    所以真係睇情況做人, 唔止兩回事咁簡單 ...

2 g9 o0 A! q' e. C你仲係唔明238x同我講緊咩...0 D; W* D! O! I- u7 x9 Z
    : {* [. c! {! m/ z, Y+ }
    對唔同人, 或係唔同地方講野唔同好正常,
    6 Q7 i8 a, i* A. v係公司同係街講野都唔同
    ' p' w/ H( |# @2 M5 f. L0 r5 t; a& v
    但2者同樣都係真實, 都係代表緊你講野..
    5 V9 B0 {9 |' m
    1 ]6 a( S7 O7 a5 Z2 [/ v5 @' E8 @# ]同樣, 你係其實討論區同fb講野都唔會一樣,
    8 q) n# w; g& ]! U7 Q$ \$ T$ n5 d一樣係正常, 即使個媒介係虛擬, 但同樣都$ w5 l$ g6 z1 N- L
    係真實你講緊的野...
    5 w+ q4 t# P  {$ ]: B" S
    9 W- g# u4 j6 l; c- d1 L所以如果當討論區講野就係完全虛擬, 就係有
    % |( ^7 n) g8 N: c問題, 因為那都是真實的你去講
    , e; F; `2 l9 b7 J
    / e* B2 s1 {+ P# Y4 _當然, 如果本身做人係好假的, 下下都帶假
    / S3 n- {+ S+ h0 L- A' ]8 R% h面具做人gei, 咁網上虛擬世界同真實世界你一
    ; f. \. y% |/ m" A5 d樣都可以做...
    + m, {( s+ n' s6 N  K& U! N: x* o- l5 j" U1 Y' j8 J) L: Q
    係真實世界, 你唔會對你女朋友講粗口, 但
    $ l5 j" i3 E- b8 L; ^/ M$ L你都唔會用msn 就佢同講粗口, 轉頭話那是, A& O4 K! K7 X" Q
    虛擬ga ma, 唔係真, 無講過ga ma
    / Y+ K/ }) |9 t- \6 C
    - ~$ h; D% v2 u2 [' I# C9 a所以根本2個不同概念, 你搞亂左...
    % Z! |3 Y, p  ?- [+ w5 a4 n$ c1 }; Q" n+ _5 _1 F: d
    3ASV196.KE7270