hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 呢個網只有一班熱心版友可以發言的
開啟左側

呢個網只有一班熱心版友可以發言的

關閉 [複製鏈接]
DK704_3N133 發表於 2012-6-10 23:45 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

我反而覺得兩者概念相同, 只係虛擬世界有個mon 令到結果被折射. 3 g" p2 a. c- p. k7 ^' q; H" Z
所以個人要為虛擬世界所講ge野負責.
1 l5 w' ^( a6 B/ r4 B( s# F' d! Q  X$ E
不過樓主係虛擬世界ge行為就肯定需要檢討la, 否則遲早撞版
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
edhong 發表於 2012-6-11 01:40 | 顯示全部樓層
 樓主| sbst182 發表於 2012-6-11 02:45 | 顯示全部樓層
既然你地花時間找小弟痛腳不如花多D時間去影多D靚相同人分享喇,靠埋D旁門左道周圍插人來加分無用呀,熱心版友!2 ]1 r, t: ?! d  \& {3 M
講得好聽你地就叫做熱心版友,講得難聽就叫做滋事分子
edhong 發表於 2012-6-11 02:51 | 顯示全部樓層

樓主| sbst182 發表於 2012-6-11 02:55 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2012-6-10 22:25 發表
, b- x# V  R+ D2 z1 j算la, 比人偷相自己唔投訴仲要like.
6 {0 F/ J' H6 r8 W' M& D! a佢係緊張d 虛擬野咪由佢law.
9 w% q5 ]8 K) A4 x2 N, z) n6 O# O4 v* Z: |
呢d人係社會上唔會成功得去邊

5 B. ?* X* w/ Y唔好意思遲咗覆呢位版主,敢問樓主經得小弟同意去轉貼小弟的相要唔要同你地申報呀?
2 D6 o- R' G, g' Z# V6 ^5 t! V最好版例列明以後唔俾版友唔俾呢樣那樣,如同一日最多貼多少幅相,D相來源係邊度最好加埋批准書上載,好嗎?
 樓主| sbst182 發表於 2012-6-11 02:59 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2012-6-11 02:51 發表
- z+ H3 D6 z+ J, T
7 c5 E. _( E" j) e  r' f7 }& o4 n7 o' W4 Q, ~+ W: ~* t
你不是說你D相好靚掛
; t. K* ^7 c3 |& [" a# U8 z
小弟何德何能,我都係用部傻瓜機﹐不過係用心去影,你地班熱心版友用心去抽稱用心去插人!
edhong 發表於 2012-6-11 11:42 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2012-6-11 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2012-6-10 23:01 發表 ; N8 T; T. @* x7 D4 e7 |4 O
而且佢太自我中心la, 人地扣佢分就係所謂矯枉過正,
. j; ?8 H9 j6 Q點解佢唔反省下其實係佢態度好有問題.
- L9 ~6 B/ R0 Q6 [/ L$ x
我自問對事唔對人, 佢一而再咁犯規下仍未警告, 其實站方某程度上有責任 ...

7 D1 _! @& T/ B  s/ H! o! ]' U. U0 p' ~7 T
唔知點解每次一有板友提出相約既論調, 就會有以上間下的字句出現, 9 ^3 K: i7 M2 K( R5 E
調返轉, 扣人分, 特別係一窩風扣人分個d, 又唔自我檢討一下?!
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2012-6-11 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-6-10 12:58 發表
+ g/ S2 @! O4 G% A6 v$ U- _7 P; C! l" I5 T9 \+ `1 k0 c4 ?
即係咁www.hkitalk.net8 B$ @/ [; N5 X3 \( H9 P8 ?) i4 w" J4 q. c
要打壓異己係要有權力既人先會做到....) Q+ f, [/ B  p* Q* i5 x2 {
5 {9 T) H# `' R* b(係現實,好少見巿民打壓巿民)! a! [' g$ }% u8 N: O' w8 O
負評就叫做打壓異己,平心而論,呢個只係個擋箭牌巴士,鐵路,生活# @. D9 F: F/ e6 l1 d* F5 C% V; f
' y+ h9 l7 X; q4 g. B係要打壓異己,莫過於停你版、停你貼文權先...呢個都係admin先可以approach到..) m) d8 ?# B8 x* Q) J5 e0 j& m7 G" z
有D野唔係話無左就無左的,唔好複雜簡單化www.hkitalk.net/ m5 j  z' B& Q3 m/ F$ q

1 N- h) h) @5 Z
0 r) G" j6 J# y- E: u  _可能小弟唔update啦, 之前咩唔係apower變做負分之後要寫文先或者可以恢復貼文權咩?! p8 n( z9 }/ Q
如果係咁既話, 負評就係權力既一種, 透過所謂 多"朋友" 就可以令到一些板友因為一些好少既事而一下子無左十幾個apower~- N7 I. L4 t& _1 `! p0 m' a' s8 C
負埋就冇得貼文~
; L& Y. N4 T* R1 e' W% j
- h% \6 {6 a# r9 s. C: T, T
比人扣分的站友當然對負評恨之入骨' O+ O: I  v8 ~) h  O' v  x
但站方快刀斬亂麻,單方面徹銷負評: z+ Y" b: B# l/ g- h: N
V' A9 J1 [# ~) Z. U7 j5 H1 e
其實某程度都可以叫做打壓使用負評既站友

, C  y$ n7 A& R, P8 M% S, p8 i1 r8 I( \  }
在有濫用扣分制的情況下, 我又覺得站方做得對~# ~8 Z, q! N& c% H; p; I. z
難道急症室被濫用而要收錢, 又係打壓使用急症室服務的人咩?7 n" l3 P8 E$ W. H8 [

/ H, J& r7 [: F) S$ J# Q
好啦,比人扣分既站友出黎嘈hkitalk.net' Z" M. G! j$ a& J* P! Z: d8 ]( T5 r# Q* |) Q  L3 l8 L$ l
但同時間,比人禁用負評既站友,到依家都無人出黎嘈話要恢復負評分
' N2 z( m9 s) e5 W要比我揀,比人扣分既站友係唔抵幫,用開負評既站友反而要讚....
* y  L6 h/ z, h6 X4 Q; M* q, Z
6 v0 e5 @& `& g  o0 w+ M- b5 y  c
呢種邏輯, 我個人誌為同劫貧濟富一樣~
) s4 ]1 c/ Z5 I
, a1 D. F$ r- `) p  G( M
同時我都唔明點知有站友針對呢度負評* s2 x" E& ^* a( H8 t
其他大壇如香討都有負評,一個唔該,一次扣你20、30分,呢度D評分根本係碎料8 {$ W' Q: m3 `! g, d- a* r0 w% [
, P/ G% p4 [7 j5 f8 s8 u- ]  t只不過個邊係版主操行咁解
  L; _$ k" y0 v老實,出一次半次注意無乜用的,你有你出注意、佢有佢繼續灌水0 _6 O2 p" M( s7 o/ y( y7 x
我相信情況惡化既話,負評都係會返黎,不過可能會交比版主操作咁解
8 m6 g3 @0 ]6 O6 F/ }有時D野唔好想得太理想就係真既,我知大家都唔想負評,但同時大家要珍惜機會# W$ x4 i; m  \( J# M. I* y# b

9 u5 ~% k' n, V6 P) L2 m) J4 \權利同義務係相輔相成
7 g! @8 o7 p! N0 O% t
$ W# Z6 T" p/ c% I) \7 i0 e
灌水係可以被停板的, 我完全睇唔到 "你有你出注意、佢有佢繼續灌水" 既人為甚麼不可以交由板主停板, 而要勞動一班
0 h, r0 Q0 V* f0 s$ M- q十分歡喜用評分制的板友去處理~ 我更加唔覺得對著呢d人你地扣佢分有乜用~) I: _0 @9 A" W4 v. T5 A6 n% i* f

5 ^6 k$ h& {& |* L6 [! g7 j
--------------------------------------------------------------------hkitalk.net, O0 `' {1 W' s0 ~( u" R/ B  p& w, I4 b2 f2 x% `2 \' k
講返正題,講樓主,既然佢話人點點點9 g. O) @* d7 n9 h- I+ S4 T2 }
我都有興趣睇下樓主發生過乜事會有意見1 M6 G" u4 ?7 W2 u/ U: o3 ]
* Y8 m0 y6 m8 B. D0 R1 y$ c巴士,鐵路,生活# F5 K* G( k- ?9 Y# C# o" |/ T$ T" ^7 y8 U  B7 r
一搵已經搵到3篇"DEL文"7 J0 A. e2 _8 E/ O8 e
' N9 T( ^* Z2 ~; I& E# ?2月又搵到成堆DEL文,仲比人話洗版4 Y& G& W( J8 V0 {1 T! [  g# ~* f1 c* E: S3 Z, ^* }
個3篇文其中一篇因為一個字又引起站友討論: O# Y, W* @( M) V1 @0 M3 M
D/ U) u; w4 {4 j7 F/ _) |0 i* ?3 m* M4 \, K
而且睇feedback部份對樓主既態度有保留...好彩都留意下姐,唔好講錯野就唔多好
  q6 U3 C; g# K

* r/ w  z% x4 _樓主係咩人我冇乜興趣知, 亦都唔需要知,  但係第一篇文講既野, 有幾多係講得中, 講得對, 大家心知肚明.
& Q& e) X' O+ g# @) ~0 D5 J! q3 r1 A0 t) j+ l0 r
事實既野, 唔會話一大班人話唔係就唔係~
3 C; h5 {" Y, J" c: }有發生既就有發生話, 正如六四事件一樣~
6 O4 ]% q& _' C. n4 j' f
- \, K5 G, [% D5 |5 P; s- C! s$ V[ 本帖最後由 hkbw 於 2012-6-11 12:35 編輯 ]
殺雞焉用牛刀?!
syp 發表於 2012-6-11 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012/6/11 12:13 發表 / L% Q) d/ d2 R% x, _( ^2 ~3 e" o
1 u7 J; K' u7 e3 v9 o

5 E- {8 }/ l" v唔知點解每次一有板友提出相約既論調, 就會有以上間下的字句出現,
+ {. S" M" Z5 J- F0 M% d# h$ q2 F' ~9 Q調返轉, 扣人分, 特別係一窩風扣人分個d, 又唔自我檢討一下?!
4 g: F: X: o* y  p( c% @$ O
' s, u6 s& W8 ]
想問下「一窩風」扣人分點定義何謂「一窩風」, 和為什麼要「自我檢討」, 又應該檢討些什麼呢?
; D8 Q( C, x: N" W+ r/ C+ U. L8 q: d# `7 h
扣分又好, 加分又好, 都係個別板友的獨立行為, 如果扣分呢個行為係錯, 咁一個人扣分都係錯, 點解「一窩風」會成為對或錯的一個指標?
  M, O2 z+ m/ {* j$ ?& w, p8 S1 o+ \7 e6 k/ ~
文章被「一窩風」扣分反映咗文章有很多人不喜歡, 跟文章被「一窩風」加分反映文章受很多人歡迎的性質是一樣的, 如果「一窩風」扣分是問題, 哪文章有很多人加分又是不是問題?5 R" n" W/ s: r9 z: n

% i9 i$ H4 s  U* {1 f% i# l& B(PS: 這又令我想起有人覺得「一窩風」最後一天影最後一班熱狗有問題的問題。)2 R- Z& S4 K3 t  a$ p

( Q2 _# O' }# J/ ][ 本帖最後由 syp 於 2012-6-11 13:02 編輯 ]
下一站係西營盤