hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 韓國旅行數問
開啟左側

韓國旅行數問

ATR83 發表於 2012-6-7 22:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我會於6月中跟學校去韓國交流團,有兩日係去麗水世博會,其他會去一間大學,土俗村,景福宮等名勝參觀
有幾個問題:

1. $1港元約可匯款150韓圜,攜帶$2000-$2500預算,足夠消費嗎?
2. 韓國的物價水平怎樣?不同城市會否有好大差異?
3. 除左世博紀念品,有什麼東西係值得買來做手信?
4. 個人護理物品容量會受到行李100ml限制嗎?
5. 東大門和明洞購物區,有咩值得買?價格如何?
6. 韓國天氣類似香港?還是日夜溫差頗大?
知足‧就能活得幸福
3ASV174 發表於 2012-6-8 01:03 | 顯示全部樓層
韓國物價唔貴,我 2010 時一家三口去左五日,在韓國連食連玩都三個人加埋只係用左五千蚊左右,當然我只係兌 $1 = 137won,150won 更見駛。

韓國普遍食個飯大約 5000-6000won 左右,已經有泡菜有鍋有飯,如果香港食呢個份量呢個味道起碼要過百,
當然明洞會較貴。
東大門基本上係買衫,男女都有,商場通常男兩層女兩層咁,
買野要講價,一定要講,因為間間o的款其實都差唔多,女裝明碼實價,男裝要問先講的,
你只需拎部計數機同佢鬥篤,減得少就唔好擰返轉面直接行,貨比三家,分分鐘減到半價都得。

韓國位處溫帶,6 月都一樣會熱,但因為無香港咁濕,所以舒服好多。
3ASV196 發表於 2012-6-8 01:16 | 顯示全部樓層
去韓國d人多數會買d人參野做手信gei haha
高麗參, 近年亦興買d化妝品做手信....

原來今年韓國有世博, 我第一次去韓國係
93年, 仲係小學生, 當年都有世博~

依家韓國比多年進步左好多, 當年d野食
接近無樣o岩胃口, 仲有當年好笑係, 去韓
國係專賣老翻波鞋....

之後再去, 依家佢國際化很多了, 無論d野食
定購物

100ml限制香港都會做, 寄倉就ok...
3ASV196.KE7270
S3BL100 發表於 2012-6-8 11:22 | 顯示全部樓層

見有人講起韓國,費事另開新文,順便問埋:

我下個月會經首爾仁川機場轉機,停留接近10小時(05:25 - 15:15),
唔知大家有冇咩行程推介?

韓國轉機已經轉過好多次,但係從來無出過去,今次好想趁機會走入首爾睇下,
但係我只諳廣東話、普通話同英語,不諳韓語,唔知會唔會有影響?多謝解答。
fb.com/scientisthk2usa/
kwyeung 發表於 2012-6-8 13:36 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

近年韓國人英文程度已大幅改善, (甚至我覺得年輕一輩英文好過香港人好多)
用英文作基本溝通不是問題。
kwyeung 發表於 2012-6-8 13:37 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-6-8 11:22 發表
見有人講起韓國,費事另開新文,順便問埋:

我下個月會經首爾仁川機場轉機,停留接近10小時(05:25 - 15:15),
唔知大家有冇咩行程推介?

韓國轉機已經轉過好多次,但係從來無出過去,今次好想趁機會走入首爾睇下,
但係我只諳廣東話、 ...

近年韓國人英文程度已大幅改善, (甚至我覺得年輕一輩英文好過香港人好多)
Gary_B 發表於 2012-6-8 15:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2012-6-7 22:49 發表
我會於6月中跟學校去韓國交流團,有兩日係去麗水世博會,其他會去一間大學,土俗村,景福宮等名勝參觀
有幾個問題:

1. $1港元約可匯款150韓圜,攜帶$2000-$2500預算,足夠消費嗎?
2. 韓國的物價水平怎樣?不同城市會否有好大差異?
3. 除左世博紀念品,有什麼東西係值得買來做手信?

1.  你去幾多天行程包幾多餐食住邊度都唔知 叫大家點答?

3.  人蔘 紫菜 申字麵一箱......  認真架
SSBT 發表於 2012-6-9 00:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-6-8 13:37 發表

於遊客區內,
店員會用普通話同你溝通;
地鐵店都有漢字標示
=0=
 樓主| ATR83 發表於 2012-6-9 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2012-6-8 03:30 PM 發表

1.  你去幾多天行程包幾多餐食住邊度都唔知 叫大家點答?

3.  人蔘 紫菜 申字麵一箱......  認真架

1.  6日5夜,有約6餐要自費食飯,住係酒店
3. 人蔘=="好貴,有無平價人蔘售賣?
知足‧就能活得幸福
3ASV196 發表於 2012-6-9 09:31 | 顯示全部樓層

人蔘 不必等於 好貴 GA, 佢有人蔘糖, 同其他產品
3ASV196.KE7270