hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 8205試飛(#1加相)
開啟左側

8205試飛(#1加相)

樂仔〞 發表於 2012-6-10 12:55 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2012-6-10 09:46 發表

市區線一定OD1?

唔一定既,不過成個 OD2 得條 629 係市區線
其餘過海線城巴都將佢地定位做新界線
而且要架車跳去 629 行,要經過「重重難關」先得,又要首先行 A 車字軌,又要咁岩夜晚比 962 開左返屯門廠,又要朝早咁岩派中比 962A,仲要咁岩比站長拉左去 629 而唔係繼續行 962X
行市區線既機會根本就唔會出現,你做乜係都要死撐?
本身想比個好既下台階你,而家有下台階你唔好好行落去,係都要同人撐到盡
到時候發覺自己收錯料又要比人恥笑,我係你就真係早早下台啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
KR4210 + 1 好彩E位磚家在公事上懂得用下台階下台 ...

查看全部評分

HE7921 發表於 2012-6-10 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-6-10 12:46 發表

只有 #1561 - #1568 才是改用原 #2100, #2112 - #2161 的部份Fainsa Gaudi 座椅,而 #1560 及 #1569 則是全新購入的紅色絲絨 Fainsa Gala 座椅:
http://hkbric.hkbdc.info/bic/intro/ctb-15xxb.htm
其實既然 #1560 撞 ...

因為1560個位俾8203取代(反而我想知1560既座位裝落8203度會點)
期待香港出現載161人的E500 MMC
kay 發表於 2012-6-10 14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-6-10 12:46 發表

只有 #1561 - #1568 才是改用原 #2100, #2112 - #2161 的部份Fainsa Gaudi 座椅,而 #1560 及 #1569 則是全新購入的紅色絲絨 Fainsa Gala 座椅:
http://hkbric.hkbdc.info/bic/intro/ctb-15xxb.htm
其實既然 #1560 撞 ...

當年城巴改MAN成本都高,加埋依家MAN都有返咁上下年紀,改左無乜成本效益

唔少版友成日建議用2700黎做flyer又唔做,用2700剩係加行李架就搞掂,多部雙層,又舒服過82XX
行車里數又唔多
世界很簡單 人類很複雜
HE7921 發表於 2012-6-10 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012-6-10 14:56 發表

當年城巴改MAN成本都高,加埋依家MAN都有返咁上下年紀,改左無乜成本效益

唔少版友成日建議用2700黎做flyer又唔做,用2700剩係加行李架就搞掂,多部雙層,又舒服過82XX
行車里數又唔多 ...

我想問2700如果加裝大型行李架可以裝邊度?樓梯後?
期待香港出現載161人的E500 MMC
da93 發表於 2012-6-10 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2012-6-10 02:37 發表

未擺夠一萬年就生鏽變廢物 = 架車 10 年後會番 OD1 ?呢個世界有樣野叫虛數, #5 都有人諗到,所以你一定懂的

唔好學到好似隔離 R1 咁有人扮識野,結果比人拆到一棟都無啦,唔該 ...

咩叫虛數?

說真的...我真係睇唔明一萬年後點解...

請原諒我對中國文化認識淺薄...
kmb113 發表於 2012-6-11 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-6-10 22:28 發表

咩叫虛數?

說真的...我真係睇唔明一萬年後點解...

請原諒我對中國文化認識淺薄...

試解釋
一萬年可以係虛數...代表好多好多年之後
一萬 只是一個誇大O左既量詞唔一定代表一萬 可以代表好多
記得FROM5時有幾首詩詞既註解都係有講

Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
samuel2002 發表於 2012-6-11 07:40 | 顯示全部樓層

請試聽我的愚見
唔是有版友話新線要用新車?新A車做唔切咪用住先?
等A線真正新車到左調番呢幾部過E線/B線
nwfb1001 發表於 2012-6-11 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2012-6-11 00:34 發表

試解釋
一萬年可以係虛數...代表好多好多年之後
一萬 只是一個誇大O左既量詞唔一定代表一萬 可以代表好多
記得FROM5時有幾首詩詞既註解都係有講 ...

照常理理解都認為佢一萬年既意思係指若干/好多年之後,所以我先估計十年八載,點知就俾人話一萬年=/=十年八載
點解資深站友發表意見就係專家教訓人? 係咪代表到達某個ipower值就唔可以發文?

另外,我指既市區線係指「A/E/S線」以外,即專營權(一),我從來都冇講過市區線一定=OD1,
我個人意見「形住」批車現階段貼貼紙係若干時間後會離開機場島調回「A/E/S線」以外的市區線,唔一定係OD1

另外如果我對市區線定義既理解有任何錯誤,歡迎其他專家指教

EF107 發表於 2012-6-11 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 PatPatLeo 於 2012-6-9 11:20 發表

佢都係臨時拉夫姐... 車身D Flyer 色又只係好似8203, 04 咁貼紙,總有一日會歸隊回市區,冇豪華感覺正常丫~

話時話

城記係咪新係買左新 flyer 呢...
咁耐都未有消息...
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
ATE24 發表於 2012-6-11 12:41 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2012-6-11 12:10 發表

話時話

城記係咪新係買左新 flyer 呢...
咁耐都未有消息...

出年年尾
公器公用 香港早要有品