hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 依部九巴可以卅分鐘"行畢一轉"2A ...
開啟左側

依部九巴可以卅分鐘"行畢一轉"2A

Mos_Lok 發表於 2012-6-17 08:44 | 顯示全部樓層

原帖由 AU5marshalng 於 17-6-2012 04:24 發表

冷靜D討論,5C 既問題好似夜晚LOO...就算載空氣假棍,巴士公司依然係虧損,D車一樣要燃油,另外大家理性D...既然加左價又做唔到承諾, 點解唔回水?大大間MTR就係咁啦...比老九更加離譜...其實令人費解點解要只勁插巴士 ...

九記如果唔係要做數, 佢連呢d假棍都唔會做啦
回水? 你回比我呀?
MTR最多都係得閒無事爆下穫, 有咩事遲到個d都係全世界知, 之前仲有車加又有少少優惠
九記就乜都無, 仲有巴士收咁架無左班車就真係無證無據啦
而家唔係話見到班車遲黎/路況問題脫班咁簡單, 呢度好多人都知得清清楚楚係區區都有大大小小既收車情況
其實令人費解既係點解仲有人會幫九記, 股東都唔應該咁做啦

Mos_Lok 發表於 2012-6-17 08:49 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 17-6-2012 05:55 發表

有心掩人耳目應該用電牌車打暫停服務,

咁樓主頂多以為架車無厘頭係世運遊花園,
用膠牌車好易穿煲

另運吉如果數車d staff應該mark 埋車牌
一小時內部GT4311被mark 3次咪重揚 ...

運吉數車(((聽聞)))係直接係站頭/電腦囉車長到站拍卡d數據而已
如果唔係就唔會咁多5C特車都係做兩三個站去上山.....
我覺得佢地無咁神心請個人就係為左抄牌
如果真係用人手抄方式都唔係抄車牌吧, 直接數到站車都得啦
6516 發表於 2012-6-17 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2012-6-17 03:22 發表

5C富豪上慈中,已有116/3B/203E幫手,我想問有咩用處呢?...
只是比富佑上山好小小
唔係放學時間的話,全程16個客都唔知夠唔夠
富東上慈中, 話左話幾條線幫手
但如果想快o既都伯搭5C, 因為3B同116要去富山
203E又上唔到慈中, 頂多咪蒲崗村道幫到手, 而且班次又唔係密
所以唔好話5C富東起載一定冇客
nickk 發表於 2012-6-17 09:48 | 顯示全部樓層

九巴開短棍就係為做數,新城開短棍就係為乘客著想,我完全明白了。

原來九巴開左咁多年87D油麻地特車,都係為左做數,唔怪得要取消啦...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GU9338 + 1 一矢中的 !

查看全部評分

OMG
dicksonboy 發表於 2012-6-17 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Mos_Lok 於 2012-6-17 08:49 發表

運吉數車(((聽聞)))係直接係站頭/電腦囉車長到站拍卡d數據而已
如果真係用人手抄方式都唔係抄車牌吧, 直接數到站車都得 ...

Very soon it will change.
I heard that they are requesting a full roster sheets to compare with the schedule~
When that happens, those non-sesne deadhead would be about time to disappear~
Idiotism is idiots being idiotic
hkaiw 發表於 2012-6-17 10:22 | 顯示全部樓層
講到這個問題,有時會見到九巴行走的102、106、116線於民康街或永興街起載往筲箕灣、小西灣或鰂魚涌,難道這樣也是「做數」?
喵...
Keo 發表於 2012-6-17 10:51 | 顯示全部樓層

呢架係28-3車,夜收交2A-R21
柯打九城掉頭

116 都有基利路載喇
而家癲到編定私牌都要尾站載

好似98D咁,咁又多左十班車
變魔術都無咁勁
1005 發表於 2012-6-17 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2012-6-17 10:22 發表
講到這個問題,有時會見到九巴行走的102、106、116線於民康街或永興街起載往筲箕灣、小西灣或鰂魚涌,難道這樣也是「做數」?

106明顯地係過鐘
係咪因為碌車或塞車而過鐘
我無坐足全程,不予置評

抽水講多條:118(九巴)
中途起載原因:上一轉碌車
中途起載見過係紅隧口往九龍

快樂有時,唯有Timely
kwyeung 發表於 2012-6-17 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AU5marshalng 於 2012-6-17 04:24 發表

冷靜D討論,5C 既問題好似夜晚LOO...就算載空氣假棍,巴士公司依然係虧損,D車一樣要燃油,另外大家理性D...既然加左價又做唔到承諾, 點解唔回水?大大間MTR就係咁啦...比老九更加離譜...其實令人費解點解要只勁插巴士 ...

平常人討論, 形容「普遍情況」不需加上「一般而言」、「當然也有不少例外」,
而聽者亦能理解到這是指普遍情況, 不是「所有」。
我真的不明白, 這簡單的語言邏輯為何經常不適用於這裡的站友。
站方或許需要加上「一般而言」、「當然也有不少例外」等預設字句, 方便大家使用。

我一向好冷靜。
作為蟻民乘客, 我不需要理會經營困難、虧損, 這是九巴的事,
我要的是合理服務, 一分錢一分貨, 加價後沒貨交就是無良。
你要護短隨便你, 短棍可以接受, 特登找車loop假棍就是魚目混珠, 應予遣責。

短棍還是假棍, 用常理市民是分到的,
沒有人針對短棍, 大家聲討的是明顯為造數而開的假棍。
究竟是有一堆人沒事幹找渣, 還是部份人太過敏感, 我不予置評。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
neoplan720p + 1 Nice!

查看全部評分

3AV53 發表於 2012-6-17 11:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2012-6-17 08:49 發表

如果真係用人手抄方式都唔係抄車牌吧, 直接數到站車都得 ...
如果淨係拍卡數據,咁就尾站都唔駛私啦,搵個車長企响電腦隔離不斷拍卡咪算。