hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [中巴時間] 齊貼Ailsa Volvo
開啟左側

[中巴時間] 齊貼Ailsa Volvo

dennisla 發表於 2006-2-24 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 CMB 於 2006-2-23 09:29 發表

我記得單門的AV1是經常停在北碼站長室旁的掘頭路,
退役後在「珍寶廠」近柴廠的盡頭放了一段長時間.

係呀,佢成日泊0係0個條掘頭巷度,士啤車卦,10號用單門車行的確唔係
好選擇,我係司機都寧願要架珍寶。
2154 發表於 2006-2-24 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-2-24 11:45 發表

我又係喎,旺角舊雜誌檔,間野叫通達,好鬼多舊車主雜誌。

0個期好似叫「十一米巴士大檢閱」,出奇地0係封面都有寫,你知啦,巴士呢0的野當時都仲係算小眾野,邊有吸引力。篇文又唔係乜野深入野,不過0的相 ...

當然記得啦! 評語是:
奧林匹克起步快, 丹尼士Brake最靚, MCW則以好[車太]取勝!

是不是?
kbsgp 發表於 2006-2-24 13:15 | 顯示全部樓層
再分享幾張相片,全部取自英國巴士書.DC太舊,效果不好請見諒!!!

kbsgp 發表於 2006-2-24 13:21 | 顯示全部樓層

加Jumbo Ailsa內窿和OT的城巴開國功臣Ailsa Prototype出發到Tailand Trial Working之前,順道向城巴創辦人敬禮!!!
相片取自英國巴士書

kbsgp 發表於 2006-2-24 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-2-24 10:37 發表

估唔到有廣告商對AV2都有興趣,連車尾都有廣告。遠睇有0的似LV,近睇就發覺好多唔同。未見過車尾半隻窗都係推拉窗,其他同款車身都係梗窗一個。

留意後面有部老爺車,係PD525 ,當時泊0係度封塵。

[img ...

dennisla兄,期待您的”中華巴士紀念館”早日Update更多Ailsa的相片,我時常都入去架!!!
另外旺角現在真的甚少舊雜誌檔了,十二三年前起碼有四五檔有二手車主賣,當時仲未有80N,我D零用錢就用落ED二手雜誌檔了,不時都有驚喜架!!!

dennisla 發表於 2006-2-24 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kbsgp 於 2006-2-24 13:21 發表
加Jumbo Ailsa內窿和OT的城巴開國功臣Ailsa Prototype出發到Tailand Trial Working之前,順道向城巴創辦人敬禮!!!
相片取自英國巴士書

我都有同一張,唔知幾時0係展覽度翻拍0既

kbsgp 發表於 2006-2-24 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2006-2-23 19:55 發表

如果香港有得賣就好,真係好想要
(請問隻碟有無講AL1同2?)

DVD有輕輕帶過AL1-2但冇AV1-8,也有帶過耶加達Ailsa但冇講部3-Axle
komodo 發表於 2006-2-24 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-2-24 14:31 發表

係唔係中巴60周年,在太古廣場地下的那一個展覽?
2154 發表於 2006-2-24 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 dennisla 於 2006-2-24 14:31 發表

是否中巴60週年在太古廣場的展覽上翻拍?
dennisla 發表於 2006-2-24 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 kbsgp 於 2006-2-24 13:58 發表

dennisla兄,期待您的”中華巴士紀念館”早日Update更多Ailsa的相片,我時常都入去架!!!
另外旺角現在真的甚少舊雜誌檔了,十二三年前起碼有四五檔有二手車主賣,當時仲未有80N,我D零用錢就用落ED二手雜誌檔了,不時 ...

多謝支持....

其實我自己映相唔多,AV AL貼得出黎0既就係0個幾張,
我個朋友就映得多,中巴差唔多映齊,我個網都
係靠朋友0的相先至可以咁豐富。

以前我都買0左唔少,車主巴士迷0既文章算keep
得齊,但係由於版權問題而冇辦法放0係我個網
度,唯有自己得閒拎出黎睇下懷念下。