hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 新界東北,安達臣道及東涌新發展項目諮詢及研究 ...
開啟左側

新界東北,安達臣道及東涌新發展項目諮詢及研究

tkf_2005 發表於 2012-6-27 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-6-27 17:14 發表

講起停車場數據,市區場好多都唔夠50%,但留意,晚上都計.....咁實無場識爆.....
不過近年停車場更難以理解點解可以當成公共服務的東西,結果被利用成做蛋糕底,墊到D樓有咁高得咁高,又係一D利用一D玩法賺到盡的手法

講到尾, ...

唔好話全段多軌,淨係沙田-九龍塘設3線,繁忙時間開始設單向專線特別車,

由火炭開出直至九龍塘,有需要可於沙田站載滿後直駛九龍塘,

空車沿專軌返火炭,加強單向極端運載力已經足夠,

有直通車時間仲可以比直通車入專軌,特別車配合直通車緊隨 北上/南下,

非繁時間就唔洗講啦,唔洗叫東鐵車入沙田/旺角東待避....

不過CUT到直通車,尤其廣九隔個半鐘一班已經好好啦...

當然最好就係高鐵開果陣,大手CUT到隔2個鐘,再慢慢CUT到得滬九/京九就GOOD 啦...

DGCNYO 發表於 2012-6-27 19:02 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2012-6-27 18:47 發表

唔好話全段多軌,淨係沙田-九龍塘設3線,繁忙時間開始設單向專線特別車,

由火炭開出直至九龍塘,有需要可於沙田站載滿後直駛九龍塘,

空車沿專軌返火炭,加強單向極端運載力已經足夠,

有直通車時間仲可以比直通車入 ...

咁又好難喎,老係果句,唔爆唔做野......

overload少少,就當無,真係要爆一獲大既先望到啦

屯門當年如是....睇見D山卡啦新村本身又基數細,話事權少.....唔好話要求,乞求一條半條線都難
tkf_2005 發表於 2012-6-27 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-6-27 19:02 發表

咁又好難喎,老係果句,唔爆唔做野......

overload少少,就當無,真係要爆一獲大既先望到啦

屯門當年如是....睇見D山卡啦新村本身又基數細,話事權少.....唔好話要求,乞求一條半條線都難 ...

咁冇架,上面以至鄰版鐵路版都成日將四線化掛在咀邊,又唔諗下可行性有幾大,幾多東鐵沿線各站上蓋...

我都知東鐵over load 到家陣吸食新客流都有困難....

我諗到冇咁煩,又最易整,又比較見成效就應該得沙田-九龍塘3線啦...

至於山卡啦新村,淨係睇到彩德/彩福都知咩事啦,論位置就極佳,交通差到趴街...

....遲下仲多個安達臣道...真係一早發展粉嶺北,同政府傾多幾條新線,尤其出東區/九龍東線仲好啦...

家陣得九龍東線/東區先有d睇頭,試下公開招標幾條,話唔定嶼記都做埋一份,....

但LEE度都可以諗下拉條科大線(91 or 91M ),

經清水灣道出入口經新發展區駁落觀塘市中心...

點睇都冇彩德/彩福咁煩,常規總站又唔整,好好醜醜整個雙單坑巴總都好啊....
DGCNYO 發表於 2012-6-27 19:37 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2012-6-27 19:26 發表

咁冇架,上面以至鄰版鐵路版都成日將四線化掛在咀邊,又唔諗下可行性有幾大,幾多東鐵沿線各站上蓋...

我都知東鐵over load 到家陣吸食新客流都有困難....

我諗到冇咁煩,又最易整,又比較見成效就應該得沙田-九龍塘3 ...

黎樣野又要講一下,黎2堆新公屋似乎受當年的公共交通甚麼甚麼處還是站的審計報告影響

真係話無就無......

而鐵路overload問題,真係解決辦法唔多......老係果句啦!唔出事唔知有病.....

其實將窮人轉移遠既地方,先係最大影響繁忙時間的流量,你有幾個見過老世準時過你係公司出現.....

不論北區還是東涌還是安達臣道,都要面對一D好基礎既大配套問題....

但真係睇唔到有咩想法.....
tkf_2005 發表於 2012-6-27 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-6-27 19:37 發表

黎樣野又要講一下,黎2堆新公屋似乎受當年的公共交通甚麼甚麼處還是站的審計報告影響

真係話無就無......

而鐵路overload問題,真係解決辦法唔多......老係果句啦!唔出事唔知有病.....

其實將窮人轉移遠既地方,先係最 ...

其實果邊可以整條巴士線,由牛頭角開經彩霞.彩盈上彩德,

經番彩興路,彩興里出新清落彩虹站,再經彩石里上山沿路番牛頭角...

https://maps.google.com.hk/maps?saddr=%E4%B8%8D%E7%9F%A5%E5%90%8D%E7%9A%84%E9%81%93%E8%B7%AF&daddr=%E6%96%B0%E6%B8%85%E6%B0%B4%E7%81%A3%E9%81%93+to:22.3339263,114.2083794+to:%E5%BD%A9%E6%A6%AE%E8%B7%AF+to:%E4%B8%8D%E7%9F%A5%E5%90%8D%E7%9A%84%E9%81%93%E8%B7%AF&hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=22.331062,114.212333&spn=0.005409,0.010568&sll=22.333439,114.209366&sspn=0.002704,0.005284&geocode=FSigVAEddM_OBg%3BFUzDVAEdXsTOBg%3BFebJVAEde67OBilRWKAnzwYENDFs6DxoZrreTw%3BFRS9VAEdabzOBg%3BFdmfVAEdKs_OBg&t=h&brcurrent=3,0x340406c7c5b2829b:0x7508f9922b056db6,0,0x340406c37eee9427:0xd3b9116677206d6e&mra=dvme&mrsp=2&sz=18&via=2&z=17

老實講,香港有幾大...咁簡單o既交通都做唔黎,似乎要睇下政府出左咩問題...

我地班網民,市民對交通都講左唔少大家認為都覺得可行方案,

但永遠都通過唔到,單單區議會都做左好多次"紅燈"...

應該要檢討下區議會係咪真係攬得太多權...一係政府林得制...

DGCNYO 發表於 2012-6-28 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2012-6-27 21:47 發表

經番彩興路,彩興里出新清落彩虹站,再經彩石山里上山沿路番牛頭角...

https://maps.google.com.hk/maps?saddr=%E4%B8%8D%E7%9F%A5%E5%90%8D%E7%9A%84%E9%8 ...

好簡單問題,港英設計既機場核心計劃週邊,東涌

成個鐵路系統跟本唔係可以承受22萬人喎,佢本身都只係想做機場同一個所謂的近郊細地區的服務

就算東涌線開到理論值上,都九牛一毛,但政府可以講係無想法.....

古洞?又係咁囉,巴士?跟本就縮曬數,巴士公司己經在近十年被嚇得完全唔同你駁命.....

小巴,以小巴既載運力跟本談不上主力,亦未見無障提升(升級又話咩又話盛,運吉又話唔會用加位黎換,姐係講完)

始終村細就難拉線,其實拉個駁腳線都唔大問題姐

跳遠D,可以各方向拉一個就到尾站既線,用餘下的運載力做駁腳,黎D想法可以有,而且阻力細,加轉乘囉...

但都要怪,區議會無咁既權力更無咁既思維,政府只有AO式政治就係引導你地圍內鬥,就唔洗做,官呢,更無長遠目光,因為AO上位既都做唔到大事,人地可以大型重組,香港可以30年來都無重組過

我個人對黎D新發展區既未來真係無期望.....唔期望拉到車,唔期望可以唔洗做罐頭,但求佢地有多過一個選擇的大型集運運輸工具選就己經要偷笑,仲有只能講多句好真既,山卡啦就預左咁,唔想咁就真係死都唔住山卡啦別無他法
238X 發表於 2012-6-28 10:02 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 28/6/2012 00:14 發表

但都要怪,區議會無咁既權力更無咁既思維,政府只有AO式政治就係引導你地圍內鬥,就唔洗做,官呢,更無長遠目光,因為AO上位既都做唔到大事,人地可以大型重組,香港可以30年來都無重組過

講到咁嘅話就要革命架啦喎...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
avianwind 發表於 2012-6-28 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-6-27 17:14 發表
其實公屋搵地好難做,唔好講話俾人ban,就算起到都俾人話太高,果到cut下黎到cut下,都少左十幾個%供認唔奇......

例子:東京街總站附近原本希望高鐵鑽完隧道後
便起四座公屋+PTI
但附近因為有四小龍班區議員...
一時話通風,一時話採光,一時話附近已有海麗
同時同人講"唔反對起公屋,但唔該起遠d

結果政府4->3->2座
仲未知過唔過到區議會個關

原帖由 tkf_2005 於 2012-6-27 21:47 發表

經番彩興路,彩興里出新清落彩虹站,再經彩石里上山沿路番牛頭角...

https://maps.google.com.hk/maps?saddr=%E4%B8%8D%E7%9F%A5%E5%90%8D%E7%9A%84%E9%81% ...

牛頭角總站因有公共車道,加上有樂華落山的幾條路線
車坑有少許緊張
不過可以仍有空間食多一條線

再不然等牛下(福淘街)巴士站整好
以此為總站或循環點
方便到九龍灣站轉鐵(運署非常支持這鐵路為主的交通模式)或巴士
http://www.legco.gov.hk/yr11-12/chinese/panels/hg/papers/hg0417cb1-1633-1-ec.pdf (P.8-10)
街站+相
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-693310-1-1.html

--
不過區議員一定會爭取此路線再拉上去(ie.四順/安達臣道)

樓主| hkth 發表於 2012-6-28 13:21 | 顯示全部樓層
香港電台報導:
林 鄭 月 娥 : 不 以 公 私 營 合 作 模 式 發 展 新 界 東 北

--始終政府不想重現天水圍的情況.
avianwind 發表於 2012-6-28 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2012-6-28 13:21 發表
香港電台報導:
林 鄭 月 娥 : 不 以 公 私 營 合 作 模 式 發 展 新 界 東 北

--始終政府不想重現天水圍的情況.

即是說天水圍成為白老鼠....