hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) (長文) 產業測量師不懂僭建?
開啟左側

(長文) 產業測量師不懂僭建?

kwyeung 發表於 2012-7-10 20:37 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-7-10 20:25 發表
梁振英是以強者的姿態上場。現在的攻擊是因為他是一隻可怕的狼。

強者姿態?強者應該一上場就萬眾一心擁立新君。

現在林煥光又話唔至在做, 麥齊光又陷入誠信問題,
林鄭睇落好似保護上司下屬, 但聽清楚, 佢只係話識麥齊光多年,
唔會因為批評就隨便離棄, 要俾時間佢解釋。
言下之意, 即係解唔到畫就實推佢出去斬。

建制派有部份歸唐, 支持佢只係怕秋後算帳,
有亂子實棒打落水狗。
強勢政府?分分鐘林鄭做幾個月代特首啊!
AVD1 發表於 2012-7-11 09:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-7-10 20:37 發表

強者姿態?強者應該一上場就萬眾一心擁立新君。

現在林煥光又話唔至在做, 麥齊光又陷入誠信問題,
林鄭睇落好似保護上司下屬, 但聽清楚, 佢只係話識麥齊光多年,
唔會因為批評就隨便離棄, 要俾時間佢解釋。
言下之意, ...

咁大家都知道 CY 組班個陣係點,
唔講其實都心中有數 ~

不過講黎講去, 佢個位坐得穩唔穩, 我自己個人認為都係兩方面,
1) 九月立法會選舉
2) 阿爺 (或者十八大) ~

後者基本上就已經肯定左 CY 架啦,
至在本身香港方面, 如果 1) 真係比泛民大勝呢, CY 都頭痕 (要知道今年泛民肯定拎住誠信問題同埋其他相關民生議題去打擊保皇黨, 當然保皇黨勢力都唔可以睇小 (選舉背後係點, 相信去年區議會就可見一班); CY 真係想個位坐得穩就真係求神拜佛九月立法會選舉好過 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-7-11 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 doraemonpaul 於 2012-7-10 09:58 發表
講真因為梁振英的屋企有僭建物就叫梁振英下台的那班人真係極級過分! 我超級唔明他們是甚麼心態上腦!

第一,他們總唔諗下如果梁振英真係辭去行政長官的話要安排哪個候選人取代。唔通揀番唐英年?商人統治香港所帶來的災難他們不是沒有領略過,難度他們真的心甘情願香港的政制不斷被淪為商人的後花園?難怪香港的政制很難有進步!

第二,僭建真係對統治有咁直接關係的影響嗎?倒不如例如以後連例如亂拋垃圾、不依燈號指示過馬路等等犯了這些雞毛蒜皮的罪行都要取消任職行政長官的資格呀笨! 一來犯了例如僭建、違反土地用途等與土地有關的罪行的市民實在過於廣泛。二來他們總唔諗下如果眾多公司以他們自己的屋企有僭建物作為不能聘請他們工作的理由,他們自己會有甚麼感受!

唔通揀番唐英年?
老實講, 我到今時今日都認為如果你叫我狼豬揀一, 雖然話就話兩個都揀唔落, 但係真係要揀 o既時候我一定唔會揀 CY
如果講為香港大局著想的話, 理應係搵一個可以同香港各黨派打交道 (某程度上都可以叫圓滑)

雖然泛民成日都比人個感覺係唔會同保皇妥協, 要做反對黨; 但其實泛民個邊一直都會同認受性高, 真係做到野 o既人打交道 - e.g. 曾鈺成
當然曾鈺成話有機會參選其實有唔小人支持佢 (呢個已經係提外話) ~

問題係點解而家香港咁多人都唔妥 CY, 公務員一樣對佢有所保留 ?
呢個係一個問題; 最小隻豬起政府都工作多年 ~

第二, 誠信問題,
呢個我已經唔多講, 因為上面已經有好多人講左,
如果你話要比較唐英年的話, 冇錯, 佢當初都係否認, 到後來比人踢爆就死死氣氣認啦, 結果就係連行政長官個位都輸埋,
相反梁振英, 比人踢爆完之後仲可以否認, 你話佢係唔係更加無恥 ? 如果當初大家係公平競爭的話, 相信其實到最後嬴個個, 唐英年機會必定高過梁振英 ~

老實講而家香港人唔係冇比個機會佢,
係佢自己一再否認, 毫無誠信可言 ~
DIH 發表於 2012-7-11 09:43 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-7-11 09:09 發表

咁大家都知道 CY 組班個陣係點,
唔講其實都心中有數 ~

不過講黎講去, 佢個位坐得穩唔穩, 我自己個人認為都係兩方面,
1) 九月立法會選舉
2) 阿爺 (或者十八大) ~

後者基本上就已經肯定左 CY 架啦,
至在本身香 ...

我從某些「解讀網」睇到的係,
今次梁振英連阿爺(胡系)都呃埋,
未必係話阿爺嫌佢講大話(自己都講唔少啦),
而係搞到上面班人落錯注,七一萬人嗌下台無面之極。
所以大家可以睇到,胡總來港期間並無直接對梁振英點名讚揚或護航,
而今時今日搞成咁,話西環治港丫嘛,
西營盤與石塘咀交界一句聲都冇出過。
傳統左派更加係對水鬼升城隍一直都唔忿氣,樂得睇你點死。

唔使睇內幕都知中南海玩緊「江胡」廝殺,
唐英年就一定係江系,但梁振英唔係胡系心腹,
而只係一個隨手拿來的alternative,
可以話胡系同佢只係利益關係而無交情,
必要時棄車保帥亦唔係奇事。
誠如夢熊大師早前在訪問所指,
梁振英此人城府太深致無朋友,又唔識同人適當地打好關係,
更暗指自己畀人過橋抽板,真係「劉夢熊你好似唔識佢咁」。

所有人佢都唔信、亦所有人都唔信佢,
在公在私佢都好難搵到同佢共患難的拍檔。
政治唔係你一個有鴻圖大計就得,到真係做一件事,
上至政務司、下至文員仔,
大家唔係同心同得的話你幾有願景都冇用。

唐英年有李嘉誠何國柱夠膽坐埋一角話唔騷就唔騷,
自己在媒體眼前消失亦有林大輝幫佢傳話,
梁振英只有一個勝選才擇木的烚熟狗頭、
搞到教育界煲燶粥的飯焦,成班都係拉雜成軍。
連林鄭我都睇到係如坐針氈隨時執包袱的姿態。

就算係中學學生會咁細規模,當年如果唔係我自己朋友搞內閣,我都唔會做啦。
放大返到一個政府,道理亦一樣,大佬呀真係要落手落腳落區落嘴頭架,
咁大個人畀人圍你估好好玩咩,自己打滾多年上到呢個位,
畀個「後發先至」head住,再發現原來佢真係「你呃人」,你估真係心服口服?
梁振英同政府團隊一直大纜都扯唔埋,我真係要講句,佢何德何能?
「德」而家無左喇,「能」就睇下佢點樣挽救管治團隊形象先啦。
老實講,民建聯唔賣帳,眼前個個都係面和心不和,佢已經輸了一大半。

既然他選擇做一隻孤獨的狼......他今天要孤軍作戰也是活該。

----------
回#33

市民大眾亦好容易受「想當然」所害,
硬係話「如果梁振英下台唔通搵返唐英年咩?」
我無票選特首,唔滿意係咪連嗌下都唔得先?
我又有乜理由要幫佢諗埋點執手尾?
入戲院睇戲,唔好睇嗌回水,有邊間戲院真係回水?
又有冇人真係走去退票?係咪連嗌下回水都唔得?

而家梁振英已經上任,如果佢唔做,短期內係由政務司長代勞,
六個月內搞多次選舉,而唔係「替補」由唐英年頂上。
所以「如果梁振英下台唔通搵返唐英年咩?」此句自七一起已不成立。

DIH 發表於 2012-7-12 15:54 | 顯示全部樓層
今次大煲鳥

香港特別行政區
第四屆特區政府
第三任特首
第二個七一上任
<本來我只係諗到呢度,跟住......>
第一次上任未夠一個月已有高級官員被捕

麥齊光辭任發展局長
http://hk.news.yahoo.com/

刑事檢控專員處理麥齊光案

雖然慶幸「香港勝在有ICAC」,但事態發展至今,未免太挑戰香港人的心臟......
AVD1 發表於 2012-7-12 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-7-12 15:54 發表
今次大煲鳥

香港特別行政區
第四屆特區政府
第三任特首
第二個七一上任
<本來我只係諗到呢度,跟住......>
第一次上任未夠一個月已有高級官員被捕

麥齊光辭任發展局長

刑事檢控專員 ...

真係話口未完 .....
老實講, 如果明知自己身有屎就好心唔好做高官,
廿幾年前 o既野而家都比人爆返出黎, 你話做黎做乜
DIH 發表於 2012-7-12 16:39 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-7-12 16:12 發表

真係話口未完 .....
老實講, 如果明知自己身有屎就好心唔好做高官,
廿幾年前 o既野而家都比人爆返出黎, 你話做黎做乜

可能廿幾年前真係唔覺得有問題呢,我自己唔係公務員,我都唔清楚。
如果佢根本唔當/唔知/唔覺呢舊係屎,佢又點會唔做官。

梁振英,真係未夠班。
唔好話我馬後炮,我一向都唔覺得佢係一個好人,不論係做事定做人。

社會上真係有人簡單到可以畀建制的propaganda呃到,
梁振英的泡沫民望就是如此而來,他就是乘著這堆泡沫一步登天,
一個國際大都會的政府首長是這樣生成的,不覺得太兒戲嗎?

AVD1 發表於 2012-7-12 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-7-12 16:39 發表

可能廿幾年前真係唔覺得有問題呢,我自己唔係公務員,我都唔清楚。

梁振英,真係未夠班。
唔好話我馬後炮,我一向都唔覺得佢係一個好人,不論係做事定做人。

社會上真係 ...

梁振英而家都比班記者問到口啞啞,
真係好想知呢場大龍鳳點樣收尾 .....
http://www.youtube.com/watch?v=JROzVBNA8aI&feature=g-all-u

老實講而家唔只佢一個, 仲有林鄭都因為之前撐麥齊光
肯定又會比班記者追問 ...
kwyeung 發表於 2012-7-12 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-7-12 18:21 發表

梁振英而家都比班記者問到口啞啞,
真係好想知呢場大龍鳳點樣收尾 .....
http://www.youtube.com/watch?v=JROzVBNA8aI&feature=g-all-u

老實講而家唔只佢一個, 仲有林鄭都因為之前撐麥齊光
肯定又會比班記者追問  ...

放心啦, 林鄭道行高深, 一定可以擺平班記者。
簡單少少, 兜幾個圈, 話一切依法辦理, 要等廉署公平公正地調查。
又可以茅少少, 話之前未有調查結果, 疑點利益歸於被告, 不應妄下判斷。
陰質少少, 一句「我睇錯呢個人」, 咁又可以甩身。(雖然我覺得呢句似係會出於CY口)
kwyeung 發表於 2012-7-12 19:38 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-7-12 16:39 發表

所以我成日話, 特區高官有九成仲天真過阿嬌。
法例、規則、品行守則, 全部只係最基本最底線既要求,
做公職人員係有責任做足。

政府俾咁高人工, 就係想高薪養廉, 唔預你又食又拎。
時代變啦, 忠心地做僕人已經唔夠, 大部份發達國家都係講the politics of shame.
克林頓叫肥溫唱簫, 冇問題喎, 美國冇法例禁止口交,
就算又如何, 一泡精液關國民大眾乜事?
可惜, 你有損國家聲譽, 我就有理由彈賅你。

社會上真係有人簡單到可以畀建制的propaganda呃到,
梁振英的泡沫民望就是如此而來,他就是乘著這堆泡沫一步登天,
一個國際大都會的政府首長是這樣生成的,不覺得太兒戲嗎?

冇普選係差少少。CY落台又如何, 新特首咪又係冇得自己揀。