hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 有你支持 政府擱置取消690過海巴士
開啟左側

有你支持 政府擱置取消690過海巴士

ANDY5520 發表於 2012-6-23 22:12 | 顯示全部樓層

講真,690留得低,有D人係想有位坐,加上收費平(收11個8)同埋可以一程車過姐...
而且港鐡將軍澳線完全係過海首選,直接錦多,鐵路打殘隧巴好正常.
692取消非繁留兩味已經算好啦,TD恨不得想兩條隧巴即刻取消,再以官方回應:「過海呀?坐港鐵啦!」睇下班議員點同TD噪啦
班居民實噪,過咗一段時間之後,d人都坐鐡啦
herman15hk 發表於 2012-6-23 22:25 | 顯示全部樓層
次次見到690都係做空氣運輸....
少甜啊唔該
kay 發表於 2012-6-23 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ANDY5520 於 2012-6-23 22:12 發表
講真,690留得低,有D人係想有位坐,加上收費平(收11個8)同埋可以一程車過姐...
而且港鐡將軍澳線完全係過海首選,直接錦多,鐵路打殘隧巴好正常.
692取消非繁留兩味已經算好啦,TD恨不得想兩條隧巴即刻取消,再以官方回應: ...

690係TKO有D地方係無鐵路
而建議中的296M駁鐵線被建議周末假期開25分鐘1班
變相多一個理由反對690取消

其實690除左平日中段就真係差左少少之外,上下繁晚上假日都係有需求
一日有四千幾人搭690,係面對港鐵競爭下都唔算少客啦
692先得個2千幾客

690係692變兩味後,理論上更加無可能取消得到
相信今次應該都係了結將軍澳過海線問題最後一步,KO 692已經減輕唔少成本
690咪盡社會責任繼續營運,反正又唔係無客,開20分鐘1班就岩晒非繁忙時間需求
世界很簡單 人類很複雜
komodo 發表於 2012-6-23 23:04 | 顯示全部樓層

「優化現有路線」,講就容易,點優化又唔見佢有好意見
傘外的世界有一片蔚藍
FBI2 發表於 2012-6-23 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ANDY5520 於 2012-6-23 22:12 發表
692取消非繁留兩味已經算好啦,TD恨不得想兩條隧巴即刻取消,再以官方回應: ...

690收緊13.4呵,比現時港鐵12.5還要貴.

不過,690始終仲有山上獨市,想郁冇咁易,反而692,都係等死架啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
KZ1103 發表於 2012-6-23 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-6-23 23:19 發表

690收緊13.4呵,比現時港鐵12.5還要貴.

不過,690始終仲有山上獨市,想郁冇咁易,反而692,都係等死架啦.

我諗佢係以藍田居民身份去講,事實上藍田出中環真係690平D...($12.5 vs $11.8)
加上港鐵要轉兩次車,俾我揀都係巴士舒服好多
bushong 發表於 2012-6-23 23:36 | 顯示全部樓層

其實690唔取消都算係好事
但鑑於客量低為由
點解唔一早把690同692合併呢??
不如取消692仲好啦
反正692用車數量仲比690少好多
3AV53 發表於 2012-6-23 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 bushong 於 2012-6-23 23:36 發表
其實690唔取消都算係好事
但鑑於客量低為由
點解唔一早把690同692合併呢??
不如取消692仲好啦
反正692用車數量仲比690少好多
690同692可以點合併?
康盛開,兜到尚德先過隧道?寶林山上客點會同你兜?冇左呢班客同等死有咩分別?
N691全日化?將南至坑口會唔會有人上車?咁既話拉落去又有乜謂?

除非將軍澳跨海大橋起好,否則唔見得690做埋692果份有咩著數。
FBI2 發表於 2012-6-23 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ1103 於 2012-6-23 23:30 發表

我諗佢係以藍田居民身份去講,事實上藍田出中環真係690平D...($12.5 vs $11.8)
加上港鐵要轉兩次車,俾我揀都係巴士舒服好多

等得690來,我都出到銅鑼灣囉!
其實佢地大可以選603,或者經地鐵站行去山下搭班次密既601/619.
有一次係平田上603出中環,都係33分鐘就到.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HR9710+KU1391 發表於 2012-6-24 00:03 | 顯示全部樓層

用交換條件可不可行,取消692開將荃線.