hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 荃灣溜冰場將結業 家長學生發起拯救行動 ...
開啟左側

荃灣溜冰場將結業 家長學生發起拯救行動

DGCNYO 發表於 2012-7-13 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2012-7-13 02:37 發表

其實MegaBox除左飲茶外,食肆唔算吸引,相信唔少人行完MegaBox後會幫襯德福既食肆

唔係去某最大家私公司都唔去一次......真係好唔方便.....個感覺好似外國場,不過縮細左41倍,行完就感覺附近咩都無,只好死死氣座車又或是行工業區....
lrv1092 發表於 2012-7-15 01:38 | 顯示全部樓層
我唔太認為會令德福少人左
德福想越黎越高級, mega box就越黎越平民,
兩個商埸定位 差別越黎越大, 店舖亦唔多一樣

mega box我個人感覺係好行過德福,
因為人少d, 又唔迫, 店舖亦平民化d,
起碼大部份買/洗得起、有能力買得多d、買得開心
但我都會懶得專登入去行..... 特別係依家夏天
AVD1 發表於 2012-7-15 06:47 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-7-15 01:38 發表
我唔太認為會令德福少人左
德福想越黎越高級, mega box就越黎越平民,
兩個商埸定位 差別越黎越大, 店舖亦唔多一樣

mega box我個人感覺係好行過德福,
因為人少d, 又唔迫, 店舖亦平民化d,
起碼大部份買/洗得起、有 ...

其實港鐵管理 o既商場翻新之後都開始慢慢高級左啦,
青衣城又係, 就算講綠楊坊都比以前高級了 ~

反而你話 MegaBox, 其實一向我都唔覺得佢有咩高級可言,
MegaBox 個賣點就係一個字 - 大,
鋪大, 地方大 ~

IKEA 鋪位前身 B&Q 都係想試下香港市場而開的, 而 B&Q 一向都係外國公司, 個 Style 就係成個 warehouse 咁款; 可惜香港人又邊會有咁多時間做 DIY 丫,
另外一間賣布藝產品 o既 Spotlight 又係咁 ~

老實講我都鐘意行 MegaBox, 完全係冇壓迫感, 仲要冷氣夠涼
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DGCNYO 發表於 2012-7-15 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-7-15 06:47 發表

其實港鐵管理 o既商場翻新之後都開始慢慢高級左啦,
青衣城又係, 就算講綠楊坊都比以前高級了 ~

反而你話 MegaBox, 其實一向我都唔覺得佢有咩高級可言,
MegaBox 個賣點就係一個字 - 大,
鋪大, 地方大 ~

IKEA  ...

黎個係真,一個幾Free既場德福就個人覺得買唔起同唔買野既人都唔好行,唔同個Box好行得....
avianwind 發表於 2012-7-16 04:11 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-15 23:58 發表
黎個係真,一個幾Free既場德福就個人覺得買唔起同唔買野既人都唔好行,唔同個Box好行得....

德福巴士總站未被縮小
平台未有那些店鋪之時

德福賣的東西較為平民化

現在的德福...
nwfb1601 發表於 2012-7-16 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2012-7-16 04:11 發表

德福巴士總站未被縮小
平台未有那些店鋪之時

德福賣的東西較為平民化

現在的德福...

97 年第一次翻新0個陣都還好,都仲有唔少平民化舖頭行。

但去到 06 年一期第二次翻新之後,成個場即刻高檔哂,而且愈
0黎愈悶、無0野行;而家去親九龍灣都0係去個紅盒行,德福?
只係我去工貿區0既通道0黎咋。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1601 發表於 2012-7-16 21:36 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2012-7-2 13:58 發表

至於港島區接近港鐵站的商場亦有「死場」,例如:七海商業中心......

七海地下都唔死得哂,0個度有好多係電氣道返工0既
人,會用地下商場來往英皇道。

但係一樓呢......如果唔係我見到有條行緊0既扶手電梯
,都唔知原來個商場係有一樓。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
hkaiw 發表於 2012-7-16 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2012-7-16 21:36 發表
但係一樓呢......如果唔係我見到有條行緊0既扶手電梯
,都唔知原來個商場係有一樓。

其實是有四層(地庫、地下、一樓及二樓),地庫有幾間印尼商店,反而一樓及二樓的人流就差很多了。

這樣便想起半島中心就剛好相反,地庫就人流低,一樓及二樓好一點(因為有酒樓),但是頂層則被廢棄。
喵...
hkaiw 發表於 2012-7-16 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2012-7-16 21:23 發表
97 年第一次翻新0個陣都還好,都仲有唔少平民化舖頭行。

最記得有一個於1980年代初期拍攝的小六英文科教育電視,有一段是在德福花園平台取景,最記得有一間藥材店。
喵...
jpoon 發表於 2012-7-16 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2012-7-16 21:49 發表

其實是有四層(地庫、地下、一樓及二樓),地庫有幾間印尼商店,反而一樓及二樓的人流就差很多了。

印象中七海一、二樓有幾個舞池