hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴E23線由7月1日起取消四美街巴士站
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 城巴E23線由7月1日起取消四美街巴士站

JX9097 發表於 2012-6-27 18:22 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2012-6-27 11:48 發表
唔兜去四美街慳返幾分鐘時間,
本身區議員可以以此來爭取延長路線上慈雲山中/北
但好似無人理咁

慳得幾分鐘,可以延長到去邊?
而且慈中同慈北都唔係有太多位剩...
Quanta 發表於 2012-6-27 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2012-6-27 18:22 發表

慳得幾分鐘,可以延長到去邊?
而且慈中同慈北都唔係有太多位剩...

由慈南上慈中/北都係幾分鐘...
當然, 一來一回之下會長過 唔去四美街所慳咗的路程少少
但應該都會多咗唔少額外收入
尤其是長者 $2 之後, 長者隨時會搭佢落山往九龍, 咁城巴就算半價都收返 $9, 都咪話唔好賺
exspeed 發表於 2012-6-28 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2012-6-27 12:02 發表
E23回程不入黃埔花園,改停民泰街(紅磡道)
去程原本可以從德民街直接轉出紅磡繞道
錦桃苑一段紅磡道原本可以有空間建停車灣

去程唔入黃埔總站等同自殺, 如果 E23 唔入, 咁 8P, 115, 115P呢 ?
107P 而家有版比為你睇, 朝早海逸得幾個客上就開車

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
KD3321 發表於 2012-6-28 00:56 | 顯示全部樓層

唔經彩虹道其實應該一早做啦
四美街一向都冇人上(每日得12個 )
繁忙時間果段彩虹道真係塞到爆
有時行曬差唔多要2個字
真係要可以話要少得一條線得一條線
avianwind 發表於 2012-6-28 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2012-6-28 00:10 發表
去程唔入黃埔總站等同自殺, 如果 E23 唔入, 咁 8P, 115, 115P呢 ?
107P 而家有版比為你睇, 朝早海逸得幾個客上就開車

8P→黃總有8A(還有綠小6/6X),兩條線某程度上互相殘殺
115→
平日早繁有3部特車(德民街x1 黃總x2 另加海逸(115P)x2)
早繁(0700-1000)平均載客量約為七至八成,機利士南路每日平均兩班次因客滿而飛站

E23 →
平均每日的客量約為6700至7000人,當中約2600人(約38%)在馬頭圍道(下路)候車

參考來源

海逸總站所有路線其實是因為黃埔總站唔夠位而設
海逸本身客量不足,而且路線相對上短
以途經路線而言: 8P(循環線)→8.4km 115P→9km 115→12.2km  E23→47.1km N23→55.2km

==
題外
115早繁去程塞兩次蕪湖街已頗為趕客,部分下路居民因而改乘較密的101或111
我寧願早繁抽多部車,從德民街起黃埔/海逸/紅磡灣上客(某議員"聲稱"黃埔總站難以上車),其餘直接飛黃埔,加快車程增強競爭力
好過將來沙中線起被搶客(幸好又是某議員"聲稱"下路居民行返上路搭鐵太遠)

為何107P不是從九龍城碼頭開,又不入黃總,睇黎有段故..

KD3321 發表於 2012-6-28 11:41 | 顯示全部樓層
不過唔經四美街站
都唔會吸引多D慈雲山人搭(入埋慈中慈北都係咁話)
依全程行程時間90分鐘
總未計可能要等成3個字
加上佐敦道又要塞車
搭小巴轉E22或E22A都快過E23多多聲啦

想慈雲山有人上車
可以破格設雙向分段收費
慈雲山去富豪酒店收$4.6
咁就唔同講法
teddybus 發表於 2012-6-28 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2012-6-27 12:02 發表

錦桃苑一段紅磡道原本可以有空間建停車灣

德民街堆巴士埋站,隨時令車龍塞返去機利士南路個路口
平時搭12A,蕪湖街塞返至少5-10分鐘先轉到入家維邨
入黃埔花園加埋堆燈位,唔好運的話至少15分鐘

呢段行人路本身都唔闊, 你整得停車灣黎 d客點等車?
唔好忘記佢地多數係一抽二袋個喎...

個段路係近排港鐵工程先多左時間塞車之嘛
以前真係無乜幾可要15分鐘先由家維邨入到黃埔
就算停站停得耐頂籠都係10分鐘...

原帖由 avianwind 於 2012-6-28 09:11 發表

8P→黃總有8A(還有綠小6/6X),兩條線某程度上互相殘殺

115早繁去程塞兩次蕪湖街已頗為趕客,部分下路居民因而改乘較密的101或111
我寧願早繁抽多部車,從德民街起黃埔/海逸/紅磡灣上客(某議員"聲稱"黃埔總站難以上車),其餘直接飛黃埔,加快車程增強競爭力
好過將來沙中線起被搶客(幸好又是某議員"聲稱"下路居民行返上路搭鐵太遠)

其實你知唔知 8A 8P 6 6X呢四條線有咩分別架?
唔好見四條線都係黃埔去尖沙咀就當晒佢地一樣架...

下路有101, 111選擇咪好囉
黃埔? 自從紅磡天星執左, 黃埔過海唔用115仲可以用咩方法?
有既, 8P去到尖碼轉天星囉
不過你又話8P唔應該入黃埔喇...
唔通黃埔人都要行出去搭101, 111?
avianwind 發表於 2012-6-28 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2012-6-28 13:05 發表
呢段行人路本身都唔闊, 你整得停車灣黎 d客點等車?
唔好忘記佢地多數係一抽二袋個喎...

拆左部分花槽用來整巴士灣
http://goo.gl/maps/dz7o
http://goo.gl/maps/etCu
德安街至德豐街夠晒長
可以有位115+E23排,還可供往紅磡碼頭之路線、796X使用

而且比起紅磡街市還要闊啊...

--
黃埔12A條坑要供3條線用(沒記錯以前更是4條),有時排隊排得幾亂下(特別有些一抽二袋)
間中8P見8A正在上客之時,亦可能使用12A站位上客
間中115條隊仲會企到落車道...

原帖由 teddybus 於 2012-6-28 13:05 發表
其實你知唔知 8A 8P 6 6X呢四條線有咩分別架?
唔好見四條線都係黃埔去尖沙咀就當晒佢地一樣架...

希望我沒有答錯...

8A:黃埔->紅磡灣->紅磡站->尖碼
8P:海逸->黃埔->紅磡繞道->尖碼

6:黃埔->紅磡站->柯士甸道->廣東道->九龍公園徑->漢口道
6X:黃埔->紅磡灣->紅磡繞道->漢口道

小巴主要服務對象/區域與巴士不同呢

自從紅磡天星執左, 黃埔過海唔用115仲可以用咩方法?
有既, 8P去到尖碼轉天星囉
不過你又話8P唔應該入黃埔喇...
唔通黃埔人都要行出去搭101, 111?

仲有既,黃埔過海可以到紅磡碼頭
每半個鐘有一班船來往北角(雖然加了價,但仍較106便宜,上下午繁時也有一定客量)

說笑的
沒有8P仍有繞經紅磡站的8A
而且早繁仍會保留單向往尖碼班次,與8A聯合班次
(以上為九巴說法)

但是慢著!!我好像沒說8P唔入黃埔啊....
我只是說某程度上互相殘殺而已
從來沒說入唔入的問題

單做海逸當然唔夠客啦,所以我是支持做埋黃埔

但是現在運輸署又提出另一個問題:
8P非繁平均載客率不足(<30%),要九巴作出改善
現在今年建議看來仍然改不成,故暫定先再改2部雙層為單層

其他可以做的方法
一是8A與8P合併(但眼前有紅繞出尖東,試問多少黃埔人便願意繞經紅磡灣及紅磡站)
二是與尖碼或附近其他路線(這兩年是2號線)合併,以提高客量
(※2號線上年度繁時客量還欠3%(即至85%)便有機會可以加班)
三是只延長8P線....
四是再減車
五是改為兩味線
六是取消路線

希望朋友幫下區議員/ 九巴諗諗計

====
希望admin不會介意我離題太多