hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 大英祖國 is GREAT
開啟左側

大英祖國 is GREAT

da93 發表於 2012-7-1 12:09 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-7-1 10:48 發表

難道英國又可以創造好環境?
以前香港是英國殖民地時,90年代以前一樣係冇乜民主,甚至係鬼佬話事,中國人頂多只係一個歸英既鄧蓮如!
至於坦克,而家d人見到坦克就驚,以前深水埗西九龍中心前址,仲係軍營既年代,坦克周街 ...

有好多野係香港人太過放任...
善於相信不加分析...

傳媒吹兩吹就一大班市民杯弓蛇影既時候...
只係反映香港人既思想越黎越不濟...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
petcity + 1 this is sad, harsh but true

查看全部評分

FBI2 發表於 2012-7-1 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-7-1 12:02 發表

好多野其實佢一定要咁樣講的...

香港人...其實係自己攪死自己多過俾中共攪死係事實

因為...中共攪死香港對自己一D好處都冇
而且...
佢亦唔需要攪死香港去保住其他城市...

有時好多時話香港並大陸化...
其實問心 ...

李旺陽單野已經係啦,呢單擺明係地方政府想邀功搞出來既禍,北京肯出聲做野已經叫好俾面,因為當事人既家屬都未走去北京出聲,
正常應該係地方政府或者省政府已經搞得掂件事,情況等如陝西那個女人俾人落仔一樣,告得上北京,北京就擺明會做野.

不過,我覺得香港咁多人遊行為李旺陽平反,就真係好奇怪.乜而家唔係一國兩制既咩? 大陸干預香港,又俾人話西環治港,咁香港人干預
大陸,係咪又可以俾人話中環治國?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
da93 發表於 2012-7-1 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-7-1 12:04 發表

民生問題係貪曾搞出來既,要算帳就唔該搵貪曾算.
如果唔係貪曾唐唐搞到什麼霸權,又點會俾暗共CY上到位?
一句講晒,民生經濟永遠排第一,民主都要行埋一邊,呢個係大多數香港人既意願.

好多上街遊行話要爭取民主既人, ...

咁我諗例如新加坡一類國家都會係咁...

CY唐唐,只係香港人自己做出黎俾人笑既一場大龍鳳...
FBI2 發表於 2012-7-1 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-7-1 12:09 發表

有好多野係香港人太過放任...
善於相信不加分析...

傳媒吹兩吹就一大班市民杯弓蛇影既時候...
只係反映香港人既思想越黎越不濟...

由香港話回歸中國第一刻開始,我已經覺得香港只會走共,50年不變係做俾老外睇,目的係用呢50年時間慢慢走共.
前幾日李柱銘仲天真到,話鄧小平想用呢50年,將中國慢慢學會香港式民主.如果係真,就唔會發生六四啦.
中國幾千年來都係權力鬥爭架啦,又怪就怪戴卓爾夫人廢,開頭都話唔會交番香港俾中國,點知一仆就謝晒,而當時
中國既軍力絕對不是美國對手.

而家香港既情況,等如一個無知既女仔,俾個殘男呃上床失初夜之後,唔忿氣要討回公道一樣.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2012-7-1 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-7-1 12:12 發表

咁我諗例如新加坡一類國家都會係咁...

CY唐唐,只係香港人自己做出黎俾人笑既一場大龍鳳...

新加坡好好多,起碼人地遊行示威即刻拉晒去打屁股.
da93 發表於 2012-7-1 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-7-1 12:11 發表

李旺陽單野已經係啦,呢單擺明係地方政府想邀功搞出來既禍,北京肯出聲做野已經叫好俾面,因為當事人既家屬都未走去北京出聲,
正常應該係地方政府或者省政府已經搞得掂件事,情況等如陝西那個女人俾人落仔一樣,告得上 ...

嘻...要知道內地好多土皇帝仲係民智未開...
或者咁講...同時代脫節左...
佢永遠唔知道網絡世界既影響力可以好大...

雙腳著地吊頸死呢單野本身最大問題係有人大政協撐住...
北京亦唔可能唔做野...

政治上死一個人根本冇咩大不了既事...
但係唔小心處理就可以損失一個政權既時候,
尤其係內地民眾已經唔係早二十年咁官方媒體話乜就信乜...
香港咁多人遊行為李旺陽平反,
其實或多或少係基於一種投射心態...
da93 發表於 2012-7-1 12:21 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-7-1 12:19 發表

新加坡好好多,起碼人地遊行示威即刻拉晒去打屁股.

但同一道理地,
如果佢經濟民生攪得唔好...
情況又係另一回事...
FBI2 發表於 2012-7-1 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2012-7-1 12:21 發表

但同一道理地,
如果佢經濟民生攪得唔好...
情況又係另一回事...

其實要香港好,最簡單就係將新加坡整套政治經濟和民生理念應用於香港上.
新加坡係冇民主,但係新加坡民生經濟都做得好,貧富問題都可以做得妥善.
da93 發表於 2012-7-1 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-7-1 12:17 發表

由香港話回歸中國第一刻開始,我已經覺得香港只會走共,50年不變係做俾老外睇,目的係用呢50年時間慢慢走共.
前幾日李柱銘仲天真到,話鄧小平想用呢50年,將中國慢慢學會香港式民主.如果係真,就唔會發生六四啦.
中國幾 ...

咁你話佢天真,
又唔岩得晒,
事實上係內地都開始有人認識到而家中共制度潛在既問題

如果唔係,
上面既示烕就唔會越演越烈...

只係話問題上...
佢地係咪意識到要好似香港咁我覺得未必係...
始終係上面對唔會對中共有好感,
但唔會好似香港咁接近反感既程度...
da93 發表於 2012-7-1 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-7-1 12:24 發表

其實要香港好,最簡單就係將新加坡整套政治經濟和民生理念應用於香港上.
新加坡係冇民主,但係新加坡民生經濟都做得好,貧富問題都可以做得妥善.

都要當權者有冇相當遠見同政治智慧

香港政府好多人個心態都只係一個打工仔而已...
談何遠見?