hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 大英祖國 is GREAT
開啟左側

大英祖國 is GREAT

053h4 發表於 2012-7-1 12:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
da93 發表於 2012-7-1 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-7-1 12:34 發表
香港無可能學新加坡,根本問題係無得學
當年英國人得罪香港大財團,一走了之無事
而家,唔少人退休去大財團返工,有D結構性利益問題,唔狠心搞就無得搞 ...

雖知道當年歐洲仍然一片風光...

英國人更加唔會賣你香港人既帳...
相反...人地推一個BN(O)出黎...
大把香港人賣佢帳...

有邊個諗到十幾年後既今日歐洲國家會唔惦咁解
053h4 發表於 2012-7-1 12:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
da93 發表於 2012-7-1 12:44 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyyang 於 2012-7-1 10:38 發表
政治我唔識,唔評論,但慶幸15年後,香港仍然大部份巴士都仍然使用英國貨...

只希望將來唔好似澳門咁就好啦...

但細心睇...
所謂英國貨有幾多係內地負責砌?

中國靠乜?
其實一直係靠平...
吸引外資泵水俾佢...

外資肯泵水俾佢,
帶動到佢自己國家經濟...
經濟起飛到,
自然自己能夠用番自己既力量一直推郁經濟...
然後話知你外地經濟點樣泡沫唔關佢事...

只係話經濟過度發展一樣會忽略民生問題咁解

同埋...世上冇一個政體係完美的...
種族,人權呢個問題係全世界都有...
你睇奧巴馬做總統,
一樣係大把白人眼紅...
新疆問題依然繼續
以巴問題等等等等...

根本呢個係人本身既根性問題...

要一個完美既政體,
可能要到我地兩腳一伸,
去搵中方代表玉皇大帝,
西方代表耶和華上帝方能解決既事...
da93 發表於 2012-7-1 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2012-7-1 12:42 發表

我意思係執行行政政策無咁多制約

咁講,我相信,用係自己身上生係錢
人地生活質素高,定香港呢D有樓就百萬富翁一的生活質素高
香港人著眼

制約者...咪又係香港人自找既事...
亦反映一個政府既弱勢在哪...
053h4 發表於 2012-7-1 12:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
da93 發表於 2012-7-1 12:54 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-7-1 12:47 發表

中國以前係靠平,而家都係,但有本質上唔同
但正經做生意計,人地真係會請人搞R&D,無自主品牌都有料無歐洲二三線牌字做ODM
香港生意人,近年真係唔覺有
不過收租回報高過做生意,重有咩人搞生意? ...

所以由頭到尾我都好著眼於...
香港死因並非中共,而係香港人自己...

但更差既一點係,
香港人冇從中吸取教訓,
而係有意無意間將個責任推俾回歸後既中共...
但諷刺既係偏偏又要中共泵水落黎...

呢個正係一種依賴...
而呢種依賴心態,
係香港人必須戒除...

yoyotown 發表於 2012-7-1 16:07 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

祖國? 搵返鏡照下自己個樣, 再睇下自己用緊乜野護照? 就算心繫大不列顛.....唔好意思, 人地無當過呢班殖民係公民。

過去左就已經過去, 想做返殖民? 或者坐時光機返去百幾年前再黎過。
活著, 我應該做甚麼!
DGCNYO 發表於 2012-7-1 16:26 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2012-7-1 16:07 發表
祖國? 搵返鏡照下自己個樣, 再睇下自己用緊乜野護照? 就算心繫大不列顛.....唔好意思, 人地無當過呢班殖民係公民。

過去左就已經過去, 想做返殖民? 或者坐時光機返去百幾年前再黎過。 ...

BNO都唔差,話特區多姐,睇翻100個熱門國家,一模一樣,特區多既有D你都唔知係邊

英國人對香港好特別,唔係愛以蘭果種次一等,係過客果種態度

要知佢關心你中央就話內政云云,佢要理你地似乎十分難

香港人問題,都係矛盾

但不是社會矛盾,是有人制造矛盾,誰制造,政府AO、商人、無知心態等.....

一個政策,舉個例,壟段法,AO居然可以舉出讓中小企驚既例子.....又或是一些基建,佢地可以吹到好大,又或是作數,嚇到個個矛盾

香港人確實有華人心態,好易羊群效應,8萬5,又係一個例子,雖然本身有做成信心危機,但負資產係金融風暴同前4年的泡沫制成.....

當時我理解,佢都係想搵一個人食得起死貓,今日仲可以話8萬5就真係難以理解.....仲有人講到出口黎個係反對公屋屋理由.....

而唔想香港亂,更加難理解,香港經濟起飛,都是一個亂字......香港人就是亂中找機,今日卻成日話和諧,和諧?你養我?....

又係古古怪怪的說法
 樓主| nwfb1001 發表於 2012-7-1 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 yoyotown 於 2012-7-1 16:07 發表

過去左就已經過去, 想做返殖民? 或者坐時光機返去百幾年前再黎過。 ...

護照? 旅遊文件之嘛 (利申: 用BNO)
過去左就已經過去,咁你端午節放唔放假?