hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 大英祖國 is GREAT
開啟左側

大英祖國 is GREAT

yoyotown 發表於 2012-7-1 21:28 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

無錯BNO只係旅遊證件, 唔代表英國承認持有人係合法公民, 所以認一個不被人承認嘅國家做祖國都幾好笑.

端午節係法定假期, 有無人會喺返唔到工嘅時間返工呢?

仲有, 就算無回歸, 我相信無人可以保證港英政府唔會面對SARS, 金融海嘯等問題.

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
NEO_962 + 1 + 1 端午節想返工都冇工返嘛
edhong + 1 + 1 認一個不被人承認嘅國家做祖國都幾好笑 ...

查看全部評分

活著, 我應該做甚麼!
 樓主| nwfb1001 發表於 2012-7-1 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2012-7-1 21:28 發表
無錯BNO只係旅遊證件, 唔代表英國承認持有人係合法公民, 所以認一個不被人承認嘅國家做祖國都幾好笑.

端午節係法定假期, 有無人會喺返唔到工嘅時間返工呢?

仲有, 就算無回歸, 我相信無人可以保證港英政府唔會面對S ...

你當強國係你祖國,你可以做解放軍嗎? 你可以拎紅色個本強國護照而唔係藍色特區護照嗎?
(新移民可能除外,請指教)
講到底,強國咪一樣唔承認香港人

你話過左去就過o左去,咁你端午節就唔好放假"慶祝"喇,因為屈原p既死已經過o左去

053h4 發表於 2012-7-1 22:21 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kwyeung 發表於 2012-7-1 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2012-7-1 22:21 發表

香港示威,主力無反社會傾向
呢個係關鍵

不如話香港人質素之高, 沒有幾多城市可比。

好像今日遊行, 隊伍經過某名店, 見有港男港女在內做馬騮戲。
見到佢地個衰樣, 真係有衝動打佢地一身。
換了其他城市, 有沒有反社會傾向也好, 店燒了, 港青重傷了。
庸碌的政府, 不配管治這樣優秀的人民。
yoyotown 發表於 2012-7-1 23:23 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

你要搞清楚一樣野, 認邊個係自己祖國唔代表要認同個政權, 等同你認英國做你祖國咁你係咪要認同保守黨執政?

英國(海外)公民嘅你又係咪有權選英國首相?

強國護照個面都係藍色唔係紅色!

端午節想返工都返唔到, 因為公司鎖左門仲要連休三日添! 同埋放假都可以做公司野架!

端午節我真係無出過街喎, 連電視賽龍舟都無睇, 有心

無啦啦講端午節, 不如講埋清明重陽復活聖誕節? 將傳統節日同主權回歸混為一談真係

活著, 我應該做甚麼!
238X 發表於 2012-7-1 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 1/7/2012 11:54 發表

有D民生問題,經濟問題,其實係自治問題,自己問題
但都入左中共數

咁如果除咗遊行示威,無其他渠道去「俾自己改正」,
又真係唔怪得中共成為 easy prey。

當然黎智英集團可以媲美中共嘅洗腦機器亦都發揮好大作用。

而且,睇你個樣,你都承認有啲問題係中共造成。

原帖由 kwyeung 於 1/7/2012 22:51 發表

不如話香港人質素之高, 沒有幾多城市可比。

好像今日遊行, 隊伍經過某名店, 見有港男港女在內做馬騮戲。
見到佢地個衰樣, 真係有衝動打佢地一身。
換了其他城市, 有沒有反社會傾向也好, 店燒了, 港青重傷了。
庸碌的政府, 不配管治這樣優秀的人民。

Sorry,我只會覺得呢班人「好恰」。
某程度上係火力懸殊太大使然。
外國「可以」暴亂主因正係火力均等
(或者至少話公權力限制火力使用),
班友搞到咁都唔會被當權者屠殺!

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
hr1918 發表於 2012-7-1 23:32 | 顯示全部樓層

英國佬,好唔好就唔敢講
但小圈子選出三個都比人叫落台既特首, 自由行亂港, 日日百五個內地人落黎逼爆香港搶香港福利,洗腦識公民教育,縱容地產霸權,貧富懸殊加劇,房屋政策失誤, 越改越衰既教育制度..等等呢D,太多"好事"不能盡錄 應該唔會全部都響呢十五年出現晒囉

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
yoyotown + 1 絕對認同

查看全部評分

鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
053h4 發表於 2012-7-1 23:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HF3204@243M 發表於 2012-7-2 01:12 | 顯示全部樓層
回應主題

如果英國殖民做得好,就唔會有六七暴動
如果中共做得好,琴日都唔會有四十萬人上街
我個意思係,世事無絕對,花無百日紅
不過而家香港需要既領袖,一定唔係 抱住打工仔心態 或者 只係識政治手段但係冇誠信 既人

另外想提出一點
係英國唔要香港,所以我地想番轉頭都番唔到
不過,中共都唔好得去邊,以前就話攞香港嚟做統一台灣個辦;而家退而求其次,吸乾晒香港既血 (包括資金同人材),然後由得佢死
原帖由 FBI2 於 2012-7-1 12:24 發表
其實要香港好,最簡單就係將新加坡整套政治經濟和民生理念應用於香港上.
新加坡係冇民主,但係新加坡民生經濟都做得好,貧富問題都可以做得妥善.
咁都要有人做到先得架
光棍梁未開始抄新加坡模式已經失敗咗
而家睇嚟個個"政治家"都係為自己多過為香港
238X 發表於 2012-7-2 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2/7/2012 01:12 發表
回應主題

如果英國殖民做得好,就唔會有六七暴動
如果中共做得好,琴日都唔會有四十萬人上街
我個意思係,世事無絕對,花無百日紅
不過而家香港需要既領袖,一定唔係 抱住打工仔心態 或者 只係識政治手段但係冇誠信 既人

六七暴動係共黨作亂,未必有可比性。

而且英國在暴動之後是做實事的。
換着梁振英和中共,應該是派解放軍打死所有人以為了事。

英國不要香港終歸是因為中英雙方火力消長,
我其實也不要求英國主動回來,只要中國衰弱,
令香港人能夠自己決定自己命運,已經很足夠。

還有,人是自私的,沒有回報,叫人「服務香港」幹麼?
這在民主自由的國家也沒有分別。
偉大的理想,從來不是人類杯茶。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知