hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 大英祖國 is GREAT
開啟左側

大英祖國 is GREAT

238X 發表於 2012-7-2 09:24 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2/7/2012 08:40 發表

北京有北京既權鬥,地方有地方既權鬥,這就是中國,幾千年來都沒有改變,也許這就是中國人.
你單係睇薄熙來單野已經夠晒恐怖啦,一個市長差點可以搞到成個共產黨反晒,最後搵美國幫拖,溫總先出到手郁薄熙來.

另外,中共領導人唔貪都唔得,因為而家真正可以控制軍隊的,就係全國貪得最勁既,胡總想整治都整唔到. 你睇朱鎔基夠唔貪啦,仲要整貪,整到自己都收埋工.
一句到尾,要想中國發展,搞的不是共產黨,而是軍隊. 如果有朝一日,有一位義士可以全權控制軍政財大權,而且願意大力推行整治改革,例如推行民主,打擊貪
污等,中國就有希望. 不過,當一個人擁有咁大權力既時候,又會唔會捨得放下呢?

所以我先話中國應該分裂甚至滅亡同被瓜分,
咁樣啲軍權者就被迫互相制衡、而佢哋嘅火力相對民眾力量亦會降低。

原帖由 FBI2 於 2/7/2012 08:53 發表

要中國衰弱,睇怕都好難,除非當權力不思進取,又或者做唔好宏調搞到經濟爆煲.

經濟爆煲可能比你想像中容易得多。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
da93 發表於 2012-7-2 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-7-2 01:46 發表
以前英國佬管, 係授之以漁
等個個人都搵到野做, 有飯飽飯食

而家中共? 咪授人以漁囉
係就係仲有野食, 最慘係食唔安訓唔落呢
而家有邊個唔係擔心聽日米貴?
難聽d講句, 就係唔教你點搵野食, 等你一世都要靠佢開飯

經 ...

講真,
而家經濟係真係差...

97前香港經濟好...
夜生活同而家香港既夜生活比係兩回事...

而家比當年更壞既係...
而家市民普遍係比當年夜訓...
但偏偏夜市係比當年差好多...

成日聽政府講果D數據...
如果經濟真係好...
市民受惠...
就唔會好似而家咁,
夜後旺區人少車少的士等客了...
053h4 發表於 2012-7-2 13:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2012-7-2 13:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2012-7-2 13:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2012-7-2 13:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
FBI2 發表於 2012-7-2 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-7-2 09:24 發表

所以我先話中國應該分裂甚至滅亡同被瓜分,
咁樣啲軍權者就被迫互相制衡、而佢哋嘅火力相對民眾力量亦會降低。

經濟爆煲可能比你想像中容易得多。 ...

如果中國真係分裂,滅亡或者被瓜分的話,當年李小龍既"精武門"那塊牌"華人與狗不得進入"會重新出現.
到時奧斯卡睇怕都唔會見到有中國明星了. 居在海外的華人重新受到班鬼歧視.

今日中國人可以在外國有一席位,全因為中共夠疊水,而家英美都怕左中共.

至於經濟爆煲,機會係有,但中國出事,英美只會更慘.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
DGCNYO 發表於 2012-7-2 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-7-2 17:28 發表

如果中國真係分裂,滅亡或者被瓜分的話,當年李小龍既"精武門"那塊牌"華人與狗不得進入"會重新出現.
到時奧斯卡睇怕都唔會見到有中國明星了. 居在海外的華人重新受到班鬼歧視.

今日中國人可以在外國有一席位,全因為 ...

靠錢買朋友,認真中國現在的現實

都唔洗分裂,中國爆左經濟,一樣玩完啦.....
yoyotown 發表於 2012-7-2 19:06 | 顯示全部樓層

回復 64# 的帖子

唔好亂扣帽子啦人兄, 我由始至終都無表態政治立場, 又何來護主呢? 我只係一個普通人, 只想有餐安樂茶飯, 政治喺香港只代表一言堂且同互相抹黑 (不論泛民或者保皇黨都係), 我跟本就無興趣去講去理。

我只係覺得有人拎住本BNO就一廂情願當自己係英國人感到可笑姐。

仲有想香港主權回歸英國, 我真係諗唔到有乜可能囉!

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +2 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 美分唔易賺,體諒下人啦
edhong + 1 拎住本BNO就一廂情願當自己係英國人感到可 ...
teddybus + 1 正常既人都唔會想理政治啦...

查看全部評分

活著, 我應該做甚麼!
ef8860@40 發表於 2012-7-2 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 yoyotown 於 2012-7-2 19:06 發表
唔好亂扣帽子啦人兄, 我由始至終都無表態政治立場, 又何來護主呢? 我只係一個普通人, 只想有餐安樂茶飯, 政治喺香港只代表一言堂且同互相抹黑 (不論泛民或者保皇黨都係), 我跟本就無興趣去講去理。

我只係覺得有人 ...
竟然真係有人以為攞住本BNO就真係當自己係英國人。1971年英國修改國籍法,話持有"英國屬土護照"的英國屬土公民,並不可以擁有英國的居留權。據報導,此舉最重點的茅頭就是人口最多的香港。由此可見,英國早於1997年之前的26年前已處心積慮要放棄香港人。

沒有共產黨就沒有新中國