hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 有些對亞公角街新建議??
開啟左側

有些對亞公角街新建議??

yyy5138 發表於 2012-7-9 02:52 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2012-7-8 21:49 發表

我估: 好似89D/286M呢2條線咁,如果係亞公角村有出口就可以停到富安站就出到大老山公路

亞公角街話長唔長.話短唔短.
你去到亞公角都就到沙田醫院.點解唔行埋佢呢?
亞公角+富安區有幾個大問題拖慢巴士行車.亦令乘客覺得火都泥.

1)富安燈位
由馬鞍山路落恆德街方向支燈.
放燈時間短.等又等得耐.
恆德街轉恆安街放燈長少少.但都係等得耐
以上情況係你趕時間/返屋企時特別難受

2)亞公角街/恆德街支路限速
亞公角街/恆德街限速50km/h.
連帶係馬鞍山路時.司機都唔多願比油.
落到恆德街.當前面無車.個司機又慢慢泥.
乘客無得控制.只好默默忍受.

3)亞公角街只有雙線雙程
亞公角街只有雙線雙程.偏偏多貨車/巴士.
你求吓佢唔好出事.
作為馬鞍山居民.
我一年"受困"亞公角街不下五六次
你問我點解唔坐馬鐵?我只可以答我個到係無馬鐵坐

d人成日話.行條亞公角街.都係三五分鐘姐.好慢咩?
但佢地又唔會諗.
681個d係出便行緊70km/h
係亞公角街個d行緊50km/h
你就行三五分鐘.但因為大家速度有差距.
實際就唔只慢三五分鐘咁少

要解決呢個"馬鞍山大窩西"
一係就等幾十年一次ge"大重組"
一係好似富安居民咁講.唔滿意咪搬囉.

利申.錦英居民
富 豪 大 法 好!
 樓主| daiteioh 發表於 2012-7-9 13:47 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2012-7-9 02:52 發表
要解決呢個"馬鞍山大窩西"
一係就等幾十年一次ge"大重組"
一係好似富安居民咁講.唔滿意咪搬囉.
聽到都好無奈,還有如果將來沙田污水處理廠搬去在馬鞍山的某岩洞,可能令
亞公角街的路炭屎被大泥車破壞,...
:P...................
Mos_Lok 發表於 2012-7-9 16:50 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 9-7-2012 13:47 發表
聽到都好無奈,還有如果將來沙田污水處理廠搬去在馬鞍山的某岩洞,可能令
亞公角街的路炭屎被大泥車破壞,...

本身而家條路已經一岩一忽
坑,洞,凸,乜都有
要翻鋪又塞過
HE7921 發表於 2012-7-9 22:45 | 顯示全部樓層

反而我想知點解681可以行出面大老山公路?難道亞公角果邊靠681P就得
期待香港出現載161人的E500 MMC
Wright---AVW16 發表於 2012-7-9 23:00 | 顯示全部樓層
其實如果當年發展馬鞍山的時候把亞公角街跟大老山公路融為一體,變成類似荃景圍對下青山公路的模式,又是否可行?那麼巴士便可以在滿足進入馬鞍山沿線的民居/社區設施需要的同時,也不必全都團在一條只有雙線雙程的道路上。最optimum的結局是現有經恆安邨後邊的一堆路線也可同時服務錦泰以北的地方
hkbw 發表於 2012-7-10 08:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2012-7-9 22:45 發表
反而我想知點解681可以行出面大老山公路?難道亞公角果邊靠681P就得

681當年開線時是九巴拿來和城巴118傾合營的籌碼,
而當年亞公角個邊仲有680去到中環, 加上681開線時相關大部份巴士線將來不經亞公角街的
建議已經出爐, 所以比較少反對的聲音~ 個陣時, 恆耀安繁時得條303, 680根本食唔落, 而且車程耐時一個問題,
因而有681這條線的誕生.

其實89D本來經恆康街而唔停站, 係方便西沙路延伸段啟用後改路的,
點知後來改道不成, 反而要停返恆康街~
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| daiteioh 發表於 2012-7-10 14:31 | 顯示全部樓層

而當年亞公角個邊仲有680去到中環, 加上681開線時相關大部份巴士線將來不經亞公角街的

是否引起這次當年巴士調動令某一年大水坑某區議員何xx先生反對部份巴士線離開亞公角街乎?(我近了解已變成是白鴒黨的地盤了 。)

:P...................
HE7921 發表於 2012-7-10 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2012-7-10 14:31 發表

是否引起這次當年巴士調動令某一年大水坑某區議員何xx先生反對部份巴士線離開亞公角街乎?(現在已經是白鴒黨的地盤了解 。)

其實最適合撤離亞公角街既巴士線有40X、85M、86K、87D同89D(因為已經有43X、81C、85K、89C、286M服務相若區域,再唔得就搞轉乘優惠)
期待香港出現載161人的E500 MMC
martin2000 發表於 2012-7-11 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 10-7-2012 23:10 發表

其實最適合撤離亞公角街既巴士線有40X、85M、86K、87D同89D(因為已經有43X、81C、85K、89C、286M服務相若區域,再唔得就搞轉乘優惠)

其實得40X有機會改到, 因為43X比40X更快上到城隧, 其他既話, 一定會俾議員用以下"理由"反對
81C要兜大圍兼出唔到旺角核心區, 89C要經濱景、一城, 286M出九龍唔經富安又去唔到黃大仙, 85K又過咗對面河
除非今年出台既81C拆線方案改為全日實施, 另加BBI出到九龍塘轉87D, 281A, 咁既話87D都有機會上公路
另外如果89C非繁開返密d, 89C同89D車程又差唔多, 咁89D非繁都可以改行公路
JX9097 發表於 2012-7-11 02:31 | 顯示全部樓層

原帖由 martin2000 於 2012-7-11 00:33 發表
其實得40X有機會改到, 因為43X比40X更快上到城隧, 其他既話, 一定會俾議員用以下"理由"反對
81C要兜大圍兼出唔到旺角核心區, 89C要經濱景、一城, 286M出九龍唔經富安又去唔到黃大仙, 85K又過咗對面河
除非今年出台 ...

其實點樣揀線去搬,區議員都有"理由"去反對
主要都係睇下實際影響人數比例同有關方面嘅決心啫