hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 投訴九巴車長 xxxxx—xxx
開啟左側

[服務調整] 投訴九巴車長 xxxxx—xxx

KMBAVC19 發表於 2012-7-8 21:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先說明琴日34M 03字軌由PJ 8272頂在PG 3799

琴日蕉早十點半,我起荃灣睇完醫生就番歸,原本霖住坐xxx既車(因為佢好好人,成日同人傾計),點知係呢個xxx揸,一轉入青山公路,佢做在個幾牙煙既動作衝黃燈,仲要係一過車頭就已經係紅燈個隻!一路去到荃景圍天橋站之前,車速都叫OK,但過左荃景圍天橋站,去柴灣角街,正常好多車長應該響度開快D追鐘,佢都唔知有冇40咪,仲慢過xxx揸!最哀就係佢揸左幾個鐘,都唔知D細手掣起邊!要自己揾一陣!

原本霖住見佢替更,唔報上黎,不過下就仲離譜!

一點半,我同我老豆出去攞位飮下午茶,麗城D綠頂小巴中午都唔知死曬去邊,還掂麗城D綠頂小巴全部都係虧車,今同老豆去搭34M,點知又係呢個xxx揸!我地34M中午通常頂閘加媽,一上車D位已經俾人坐曬,要罰企,成班人企曬係道落車門,車尾企個D人十隻手指都數得曬,我企響車頭個度,仲迫過迫AM,今岩有個女人上車,見迫就叫「行入D好嗎?」,冇人郁。正常車長見到迫到七彩就應該禁乘客通告請行入車廂D人郁下,佢上足今耐,佢禁都冇禁,就話頂閘閂門走人,一路去到入荃景圍條路有個燈位,車長見今多人應該慢慢剎車,佢急剎,搞到成班罰企既人就黎趴街。
去到愉景新城站,有一班人要落車,一半企落車門,一半企車頭,車頭班人行唔到去落車門,要係車頭落,佢開得果一道門俾人落,搞到成分鐘先走到!

去到荃鐡,我要落車,霖住順便睇下佢有冇禁頂閘掣,佢冇禁,睇黎佢都做唔到好耐。

[admin84按:所有車長全名及編號以xxx代替]

admin84 發表於 2012-7-8 21:39 | 顯示全部樓層
本文懷疑涉及違規, 現鎖上調查, 所有人不得修改文章

admin84
admin84 發表於 2012-7-8 22:03 | 顯示全部樓層
請站友KMBAVC19注意, 切勿公開任何個人資料
dongfeng 發表於 2012-7-9 00:24 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

要投訴巴士車長的服務質素,最好向兩大報章投訴,讓報章給予巴士公司壓力來改善服務!
에이핑크 대박!
kwyeung 發表於 2012-7-9 00:46 | 顯示全部樓層
其實睇左咁耐, 個車長做錯左乜野?
ATE24 發表於 2012-7-9 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-7-9 00:46 發表
除o左衰衝燈同急剎之外,都好似無咩o野衰……
公器公用 香港早要有品
~誰@359~ 發表於 2012-7-9 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2012-7-9 00:46 發表
衰激親樓主

評分

參與人數 5HugeC +5 收起 理由
kevin1812 + 1 同意
petcity + 1 一針見血
DW8306 + 1 agree
kwyeung + 1 你知得太多了
ATE24 + 1 10 個趣

查看全部評分

字大只顯得人自大
Man@MFHK 發表於 2012-7-9 00:56 | 顯示全部樓層

如果咁都要搞大佢,老九應該有一半車長炒得
kwyeung 發表於 2012-7-9 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2012-7-9 00:52 發表
除o左衰衝燈同急剎之外,都好似無咩o野衰……

過埋 - 衝紅燈
唔過 - 急剎
慢慢開等轉紅 - 碌車

咁老實講, 早前有條女頂撞過我,
有幾日我都覺得佢醜人多八怪, 樣樣唔順眼

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
petcity + 1 比喻得好好

查看全部評分

3AV53 發表於 2012-7-9 01:21 | 顯示全部樓層

一睇就知樓主冇學過車,甚至連夠稱考車牌未都難講,
學過車既都應該知道過左某個位肯定停車都過硬白線時,
就算轉黃燈,為避免碰撞,都要照去,
樓主個情況過左白線先轉紅根本唔算衝燈,反而咁高速下停車更危險,因為佢睇唔到有冇車跟佢尾。