hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 606S往元朗方向要乖乖地行長沙灣道(現已打回原形) ...
開啟左側

606S往元朗方向要乖乖地行長沙灣道(現已打回原形)

doraemonpaul 發表於 2012-7-12 07:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我有一段時間冇搭606S。當我今次在旺角搭606S返屯門的時候,發覺很有問題。因為去到亞皆老街的路口不再是以往的轉入亞皆老街然後直上快速公路,而是改成就算滿座都要行哂整條彌敦道和長沙灣道之後才直上快速公路。

有沒有人知道發生了甚麼事?

1005 發表於 2012-7-12 08:43 | 顯示全部樓層
這是報紙發揮的威力
東方揭發606s唔跟正常路線行走

之前聽聞過
若在非指定行走路線上出事
保險唔會受保

而家行返正常路線
對乘客安全黎講係好事丫
快樂有時,唯有Timely
leochill 發表於 2012-7-12 09:10 | 顯示全部樓層
咁可否將路線正式改為經亞皆老街出西九龍走廊?
張偉沖 發表於 2012-7-12 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2012-7-12 09:10 發表
咁可否將路線正式改為經亞皆老街出西九龍走廊?

其實一早應該咁做,
606S 旺角已經上滿晒,
倒不如直上公路.
但最實際的都係拉N269 出旺角.
阿Dee 發表於 2012-7-12 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2012-7-12 08:43 發表
這是報紙發揮的威力

之前聽聞過
保險唔會受保

而家行返正常路線
對乘客安全黎講係好事丫 ...

不嬲保險呢樣野唔關事...
唔該唔好人云亦云...

總之唔正常情況下發左事...
只係小巴公司賠償..
乘客照樣無損失...

講真行原裝路好唔好事見人見志...
無啦啦要行慢左咁多...
都仲要話係好真係無咩好講...
呢點係大陸尼講就應該係o既...

安全呢味野..
個司機手車屎...
慢到4..50咪一樣出事..搵尼講...

樓主| doraemonpaul 發表於 2012-7-12 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2012-7-12 08:43 發表
這是報紙發揮的威力

之前聽聞過
保險唔會受保

而家行返正常路線
對乘客安全黎講係好事丫 ...

原來是這兩篇報導:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120615/00176_058.html?pubdate=20120615
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20120615/00410_097.html?pubdate=20120615

原來606S往元朗方向多年來的不依正常路線行走問題早已在6月15日上報。

慶幸整個6月仍然坐到轉入亞皆老街走人的606S(此乃常規化的擅自更改路線),相信606S開始要「變乖」是7月初的事。

估計應該是運吉署在7月初send警告信給瑞明,要求佢嚴格跟隨在署方所登記的行車路線行走和署方會派人在長沙灣道「check線」。
GR1473 發表於 2012-7-12 14:44 | 顯示全部樓層

DGCNYO 發表於 2012-7-12 16:28 | 顯示全部樓層
會唔會連帶49S果D都整鬼埋 你咪咁搞好喎
阿Dee 發表於 2012-7-12 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2012-7-12 14:44 發表

你講得好岩,因為我以前坐過n咁多次,次次屯公都過100,
但我唔覺得左搖右擺,而且根本呢條線都冇發生過大意外,
呢條線既司機既駕駛態度絕對比44好得多,飛得黎手車仲
好定. ...
講真丫...

呢單案..咪同九仔公司d車擺街一樣...
多年來相安無事...
無啦啦突然上報..
根本就肯定又係d所謂衛道正義之仕係度攪攪貢做成...

呢d野..咩野用心..
明眼人一定知...
要係有問題...
根本唔會去到而家先有....
exspeed 發表於 2012-7-12 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-7-12 16:28 發表
會唔會連帶49S果D都整鬼埋 你咪咁搞好喎

49S 往灣仔方向如果未上滿人會行長沙灣道

仲有 47S, 48S, 610S 都私自唔行長沙灣道架喎

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!