hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 關於上網問題+login唔到討論區問題
開啟左側

關於上網問題+login唔到討論區問題

superbus 發表於 2006-2-24 23:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢幾日小弟上網發現頗大問題
由上星期五開始,上網速度相當慢
更經常斷線
之後就打電話上HKBN
打完之後係冇事,但一日之後又故態復萌
大早我又打電話上去
佢同我講,其實條線係冇事0既
所以我唔肯定同以下有冇關
事緣斷線果陣時,我就(手禁)重新整理
(手禁)果陣時,發現到以下句子:
res://C:\\WINDOWS\system32\shdoclc.dll/dnserror.htm
正常應該係出網址0既....
希望有人幫吓我
我唔想三日唔埋兩日就打電話上去HKBN

civkit 發表於 2006-2-25 21:20 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-2-24 23:44 發表
呢幾日小弟上網發現頗大問題
由上星期五開始,上網速度相當慢
更經常斷線
之後就打電話上HKBN
打完之後係冇事,但一日之後又故態復萌
大早我又打電話上去
佢同我講,其實條線係冇事0既
所以我唔肯定同以下有冇 ...

1. check 下有無開住 bt software dl/up 緊好多野... 係既就 close 左佢啦... 因為 hkbn 可能 limit 左你個 bandwidth
2. check 下有無中毒...

再唔得就嘈佢叫佢來整啦 佢地唔鬧唔做野
 樓主| superbus 發表於 2006-3-2 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 civkit 於 2006-2-25 21:20 發表

1. check 下有無開住 bt software dl/up 緊好多野... 係既就 close 左佢啦... 因為 hkbn 可能 limit 左你個 bandwidth
2. check 下有無中毒...

再唔得就嘈佢叫佢來整啦 佢地唔鬧唔做野

1.果陣都冇用bt
2.用 NOD32 check 過,發現唔到有毒
睇黎都要叫佢上黎整

另外呢幾日又出現一個問題
就係入唔到0的討論區
以italk為例,
我點擊iLogin後,就出現登入畫面
輸入完自己0的資料之後,就會出現成功登入0既畫面
但畫面一轉,竟然變番做遊客狀態
試過好多次都係同樣結果
而家真係唔知點搞