hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 「臨時巴士」506 啟行 十週年!
開啟左側

「臨時巴士」506 啟行 十週年!

樂仔〞 發表於 2012-7-19 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 cy211 於 2012-7-18 19:33 發表

自問唔熟悉 IVE 上堂時間 , 亦無研究上繁屯西站往屯碼方向點解有咁多人

但當中會唔會有一大部份係 IVE 既學生 ?
如果抽架車出黎做屯西->屯碼 .. 咁其實可能去到 IVE 已經清左大半 ,
反而 hold 住架車要慢慢碌果幾 ...

上繁不嬲咁多人,之前返學日日搭 507 拖卡都望到條龍過哂燈口
成條龍真係咩人都有,碼頭區返學既有,青山村兩間學校返學既有,IVE / 工廠區人都有(少 D)
只要 506 塞多一兩盞燈,條路就會去到咁長 ...
但 D 車真係抽無可抽 ... 個站又唔方便特車去救 ...
DGCNYO 發表於 2012-7-19 17:49 | 顯示全部樓層
得一條梯又死得,香港巴士的規格,九鐵中無一部合適黎種大流量上落......

個個站都燒幾分鐘,咁都死啦......亦可以解釋506黎種線點解就佢咁嚴重

就算其他駁腳線都未必有咁嚴重既流量......506的行車時間長、甩班嚴重,有一半原因都係上落時間太長.......

黎樣野真係唔講得少.....
AVW21 發表於 2012-7-19 18:23 | 顯示全部樓層
十年一照

NEO_962 發表於 2012-7-19 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-7-19 17:49 發表
得一條梯又死得,香港巴士的規格,九鐵中無一部合適黎種大流量上落......

個個站都燒幾分鐘,咁都死啦......亦可以解釋506黎種線點解就佢咁嚴重

就算其他駁腳線都未必有咁嚴重既流量......506的行車時間長、甩班嚴重,有一半原因都係上落時間太長.......

黎樣野真係唔講得少.....  
關咩事,
506同時大上大落既站一個都冇
不如話亞記躉道中門窄到2個人同時落都唔得好過啦
DGCNYO 發表於 2012-7-19 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-7-19 19:29 發表
關咩事,
506同時大上大落既站一個都冇
不如話亞記躉道中門窄到2個人同時落都唔得好過啦

只係落都夠睇.....一落幾分鐘,上一上又幾分鐘....唔拖長就有鬼
NEO_962 發表於 2012-7-20 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-19 22:11 發表

只係落都夠睇.....一落幾分鐘,上一上又幾分鐘....唔拖長就有鬼
咁有咩交通工具多人上落唔會用多左時間??
你不如賴埋點解咁多人死都要搭506好過啦
lrv1092 發表於 2012-7-20 02:33 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2012-7-20 01:02 發表
咁有咩交通工具多人上落唔會用多左時間??
你不如賴埋點解咁多人死都要搭506好過啦

你條問題 正好可以總結幾頁前 板友傾506用輕鐵定巴士好
輕鐵3對門, 每對門有4-5個身位上落, 一架車可同時俾12-15人上落。車廂通道又闊, 載客量更係接近巴士既一倍! 咁點解唔係用輕鐵好?

本就是輕鐵路線, 輕鐵通車5日後已經存在!
何解一直以來 要說成506客 謀d輕鐵車卡? 明明人地本就是輕鐵路線
點解唔係後期突然彈出黎既705/706搶走左d車卡?

當年迫人轉用巴士行一年, 講好係臨時!
見你整工程, 迫於無奈, 於是大家就將就下, 都忍下
但果時係兜遠左, 而且係有收錢, 仲要統一車費, 令到有d站上係貴過輕鐵少少

後期無左新墟, 又越黎越多客, 先發現根本用巴士無效率!
一直想穩定班次, 就成日覆無野做到, 穩唔到就轉返輕鐵, 但又將資源俾晒人
大佬, 我地都係客, 我地都係人黎架!
忍左十年, 睇住港鐵不斷話已滿足乘客需求 果種唔肯改善既無奈感, 明唔明呀?
唔明? 去港鐵申請做 企屯門站數506人數啦, 日日返5-7俾人問候父母!
但記得唔好作數, 要認真數呀! 如果唔係, 好似依家咁 數足十年 都無用

咩叫死都要搭? 想搵交嘈??
506根本大部份就獨市位!
唔搭506, 搭乜? 的士呀?
早繁小巴44短途會俾你上? 下繁大把市中心客一早轉臨時巴士線果時流失左啦!
(最賺錢先係呢班客! 唔係西鐵轉黎免費搭, 港鐵唔識諗 抵佢死)

近兩年 一直向運吉爭取開多條小巴線分流, 有批准咩?
我識既蝴蝶村朋友, 都已經盡量行去兆禧搭507,
如果碼頭/兆禧係替代到美樂, 咁你不如嗌港鐵拆左個站佢, 咁我仲開心!
我係佢 打後d站既客, 到時實有位上!
事實上依家單單美樂站已經可以搞到3分2滿! 無論上下繁

希望板友 講野顧下乘客感受。

NEO_962 發表於 2012-7-20 03:20 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-7-20 02:33 發表

輕鐵3對門, 每對門有4-5個身位上落, 一架車可同時俾12-15人上落。車廂通道又闊, 載客量更係接近巴士既一倍! 咁點解唔係用輕鐵好?

本就是輕鐵路線, 輕鐵通車 ...
講你就口響
我自己都係乘客, 有咩事我會唔知
你不如睇返我果句野係邊種提問方式先仲好過啦

搭輕鐵有三隻門皇恩浩蕩我就真係受唔起, 可以既話成條輕鐵同我拆左佢好過
搭車搭到有入冇出我真係成世人第一次

再唔係就唔想落車既都比人推左出架車既外面
仲要由中間比人推到出出面

咁既鐵路, 唔係被逼我都唔會搭佢

拉506入友愛南做總站已經改善到脫班既問題
唔好忘記一程車燈位多少先係令506甩班咁勁既主因
Man@MFHK 發表於 2012-7-20 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2012-7-18 22:03 發表

等宜家批新 E400、E500 出得咁上下,506 特車都應該可以全雙層。

506行雙層其實未必有用,甚至可能更衰,好多時都見到下層頂閘但上層(甚至下層車尾)有空位無人坐。
呢條流水線,應該用E200拆走車廂中部所有坐位開大水塘,再以車海清客
Man@MFHK 發表於 2012-7-20 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-7-20 02:33 發表

本就是輕鐵路線, 輕鐵通車 ...

輕鐵有3對門又點,正如有版友所講,3對門同時上落,人多時上又上唔到落又落唔到兩個方向人流互塞
巴士前上後落人流單向,上落效率理應更好,只要將E200車廂中部拆走坐位,通勤效率已經可以比輕鐵更好。