hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 「臨時巴士」506 啟行 十週年!
開啟左側

「臨時巴士」506 啟行 十週年!

cy211 發表於 2012-7-20 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-7-20 02:33 發表

..
唔明? 去港鐵申請做 企屯門站數506人數啦, 日日返5-7俾人問候父母!
..

如果你講下繁果個 .. 果個長工黎, 而且應該好難趕到佢走
-
DGCNYO 發表於 2012-7-20 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Man@MFHK 於 2012-7-20 12:27 發表

輕鐵有3對門又點,正如有版友所講,3對門同時上落,人多時上又上唔到落又落唔到兩個方向人流互塞
巴士前上後落人流單向,上落效率理應更好,只要將E200車廂中部拆走坐位,通勤效率已經可以比輕鐵更好。 ...

真係你講曬囉,屯門站夠多人上落,一部輕鐵隨時上上落落80幾人,你自己都計到時間,不論單定雙巴士都要消化左落車既人先上得車.....

不過現實講,輕鐵無車,換唔到係事實,但以這種流量,未必比輕鐵好用......

當然世上有好多流水殺手,3門雙梯咩都有,但仲係行上車收費就實唔夠快.....

何以唔幻想一下,整幾個八仔機各站,計入輕鐵區服務,反正鐵記你都當佢輕鐵線姐

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
cy211 + 1 行上車收費就實唔夠快

查看全部評分

herman15hk 發表於 2012-7-20 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-20 17:37 發表

真係你講曬囉,屯門站夠多人上落,一部輕鐵隨時上上落落80幾人,你自己都計到時間,不論單定雙巴士都要消化左落車既人先上得車.....

不過現實講,輕鐵無車,換唔到係事實,但以這種流量,未必比輕鐵好用......

當然世上有好多流水 ...

都唔睇點解咁多巴迷仲會話巴士效率比鐵路高
淨係上車比錢/拍卡已經慢哂

打爆一卡輕鐵的dwell time可以少過兩分鐘
就算中門放部8仔機,要打爆部巴士都唔止兩分鐘

如果好似BRT咁上車前收費再用12米三門Citaro上落速度先有機會接近輕鐵
不過咁樣做已經同用輕鐵無分別
少甜啊唔該
herman15hk 發表於 2012-7-20 22:14 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2012-7-20 04:20 發表
講你就口響
我自己都係乘客, 有咩事我會唔知
你不如睇返我果句野係邊種提問方式先仲好過啦

搭輕鐵有三隻門皇恩浩蕩我就真係受唔起, 可以既話成條輕鐵同我拆左佢好過
搭車搭到有入冇出我真係成世人第一次

再唔 ...

巴士除非你嚮門口做闡長,咪又係可以有入無出

你有無試過坐巴士企車尾落唔到車?
一係就要全車人等你慢慢迫到去落車門
你試一次搭真頂闡嘅118嚮避風塘落車,仲難過繁忙時間坐港島線喺灣仔落車

少甜啊唔該
lrv1092 發表於 2012-7-20 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-7-20 03:20 發表
講你就口響
我自己都係乘客, 有咩事我會唔知
你不如睇返我果句野係邊種提問方式先仲好過啦

搭輕鐵有三隻門皇恩浩蕩我就真係受唔起, 可以既話成條輕鐵同我拆左佢好過
搭車搭到有入冇出我真係成世人第一次

再唔係就唔想落車既都比人推左出架車既外面
仲要由中間比人推到出出面

咁既鐵路, 唔係被逼我都唔會搭佢

拉506入友愛南做總站已經改善到脫班既問題
唔好忘記一程車燈位多少先係令506甩班咁勁既主因  

唔好意思, 見板友你好反鐵路咁, 一直唔多明你立埸
我對事, 唔會對人... 雖然user name同鐵有關, 但唔會保鐵,
所以我就算話506用輕鐵好d, 我上幾篇回帖 都有花時間大篇去解釋點解, 唔會盲目去撐

「再唔係就唔想落車既都比人推左出架車既外面, 仲要由中間比人推到出出面」
其實, 呢個情況巴士仲嚴重........  
早繁龍門頂晒前後閘, 連樓梯都企埋人, 到建安有幾十/廿人落, 咪一樣要推黎推去,
唔行入去又話人唔行入去, 行左入去, 又要整到人先落到車 / 無位可以借俾人讓人落車

巴士上、下層通道, 得一個人身位通過,
就算1個普通人身型既人側身 俾另一個人通過, 點都一定會有身體接觸到
日日都要「被接觸」, 你會好受? 如果你係女仔/你既老婆/你既女朋友被人整到又點?
就算係男仔, 亦會俾人嫌疑啦..... (亦唔排除有人真心搏)  
坦白講, 我自己親眼見過有女乘客要求報警協助.....
果一刻會諗個男人係咪有心, 會唔會俾人誤會, 第時自己又會唔會俾人誤會

仲有, 巴士落左車, 可以次次都若無其事上返車?
企落車門前面, 你未到, 但好心先落車讓個位俾人落, 到幾廿人落晒, 司機真係有望到你 / 記得你?
其他唔知情乘客, 見你中門上車又無俾錢, 第一時間會諗咩 / 有咩眼神?

我咁講, 唔係踩巴士, 而係想講, 你講既情況, 係有企位、有中途站、多客既交通工具都會發生
繁忙時間搭港鐵市區線 一定試過 後面有度力被推吧?  琴日去完迪士尼, 轉東涌線返出市區, 亦都有
反而, 巴士通道更窄, 更難借位俾人落車, 情況係較嚴重 (某d車種更嚴重)

無錯, 506亦受燈號太多所影響,
但早已有板友說了: 輕鐵路段燈號少, 且有優先權,
這個不是 轉回輕鐵行 就能解決燈號問題嗎?
Man@MFHK 發表於 2012-7-21 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-20 16:37 發表

當然世上有好多流水 ...

唔係特別要撐巴士,但眼見輕鐵不但任何時候、不論係咪頂閘、有無人上落都要站站停,繁時又經常要排隊等埋月台,唔見得輕鐵比巴士更有效率通勤

chiukit2001 發表於 2012-7-21 02:36 | 顯示全部樓層

D咁GE線,根本2邊都係搞唔掂,最好就係:
1.用12米MAN單層拆剩5個位成部車大水塘咁行(E200都唔夠長)(不過呢個係最無可能)
2.拎友愛南做總站穩定回程班次,
3.屯門站橫掂都有人,好似紅隧咁拎部8仔機黎開埋後門上人...
NEO_962 發表於 2012-7-21 02:40 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-7-20 23:03 發表

唔好意思, 見板友你好反鐵路咁, 一直唔多明你立埸
我對事, 唔會對人... 雖然user name同鐵有關, 但唔會保鐵,
所以我就算話506用輕鐵好d, 我上幾篇回帖 都有花時間大篇去解釋點解, 唔會盲目去撐

「再唔係就唔想落 ...
講真, 站在區內駁腳黎講, 用到重鐵級既專線去行一條輕鐵
本身已經唔明智

拆左佢多出黎既空間夠呢個地區做好多野
最少用黎起單車徑已經比起輕鐵有效率好多
要記住單車係短途上係有其他交通工具比唔上既優勢

係呢個正苦話單車冇得收稅又冇得分紅
仲要比錢出黎整, 咪唔同你咪友講單車有幾方便囉
呢個就係香港正苦
個個地方向前後佢就向錢看

你話鐵路用黎出入市區, OK, 我唔反對

大都會入面巴最主要士既功能就係接駁鐵路呢點有讀過城市規劃既人都會知道
唔通你又覺得而家輕鐵又真係好有效率咩?
我又唔覺得佢真係快過巴士幾多

點解我話有人死都要搭506姐
住龍門居富健果d,
行過去囉, 再唔係踩單車, 又唔係冇位你泊
一定快過你搭506, 呢點巴士輕鐵都一樣
香港人根本比交通縱壞左, 行兩步路都講到上火星咁遠

506係咪死症我唔敢講
只不過友愛支輕鐵燈停一次都夠你路面三支燈位既時間
走返舊線既話出友愛已經要停兩次, 循環線計就三次
仲有建安果支燈
輕鐵內部既燈位要等既時間, 可以長到你唔信都有既

換個角度咁睇
搭巴士既企係到既有幾多人
搭輕鐵既又有幾多個
識答我呢個問題就知比搭輕鐵人推車出外面係巴士既幾多倍
不論搭巴士定鐵路, 到站前行去落車門等是常識吧
不過巴士隻落車門呢, 就唔比人上車既

btw, 我唔知你朋友住邊座
蝶意行去搭507真係快過行去搭506
NEO_962 發表於 2012-7-21 02:48 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2012-7-20 22:05 發表

都唔睇點解咁多巴迷仲會話巴士效率比鐵路高
淨係上車比錢/拍卡已經慢哂

打爆一卡輕鐵的dwell time可以少過兩分鐘
就算中門放部8仔機,要打爆部巴士都唔止兩分鐘

如果好似BRT咁上車前收費再用12米三門Citaro ...
正苦咪就係一味識得咁講囉
佢有股息分丫嘛

506呢個距離用鐵路唔見得比巴士有咩好
開閂門, 入站
落西鐵過對面搭506返碼頭
呢D位已經輸晒

一個系統既快慢, 唔止係佢行車時間, 仲有好多野配合先可以作準
而家只要解決到506脫班問題, 好多野都唔駛咁煩
我同唔少版友都講話拉入友愛南
唔止無謂既燈位少左,
而且救班次點都比現有碼頭單一總站容易
herman15hk 發表於 2012-7-21 02:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Man@MFHK 於 2012-7-21 02:25 發表

唔係特別要撐巴士,但眼見輕鐵不但任何時候、不論係咪頂閘、有無人上落都要站站停,繁時又經常要排隊等埋月台,唔見得輕鐵比巴士更有效率通勤 ...

無人唔停唔算係優點喎!
一班車多客一班車少客班次已經可以打到時間亂

繁時唔駛排隊等埋巴士站?
少甜啊唔該