hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 「臨時巴士」506 啟行 十週年!
開啟左側

「臨時巴士」506 啟行 十週年!

DGCNYO 發表於 2012-7-22 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Man@MFHK 於 2012-7-22 20:08 發表

咁即係港鐵安排有問題導致資源未能有效運用
大站要上夠客先走得,又唔識分流上客,既浪費大家時間,又搞到其他中途站0既客上唔到車
以上跟本道出問題係港鐵安排失當,而非巴士本身清客通勤能力不足,無人叫港鐵以 ...

加重幾多先,但實好過實下,起碼輕鐵雖然麻煩,但叫做穩定......

輕鐵個系統、設計就係唔好架啦!但起左係到,都要用架.....
NEO_962 發表於 2012-7-23 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Man@MFHK 於 2012-7-21 12:59 發表
如果輕鐵路線變哂單車徑,直頭係德政啦

差佬成日捉人行人路踩單車,仲要入埋屋村捉,但區內單車徑又斷斷續續咁,跟本唔方便居民以單車代步

加上輕鐵本身咁樣穿越各大小街道,對行人同其他道路使用者構成潛在安全威脅,每次行經友愛村內果段輕鐵路軌都要小心翼翼,村內仲有咁多小童、老人家,都唔明點解當初會俾D咁差劣0既設計誕生  
一路捉你踩單車位位$320...轉個頭逼晒你班友搭輕鐵
再日日洗你腦話鐵路好環保架 (點睇單車都好過佢)
年年又有花紅分, 何樂而不為

我絕對相信搞差交通就可以解決到唔做運動呢個問題
西北既人係懶到碼頭去屯門泳池, 龍門居富健去西鐵站/ 工業區/ 屯門碼頭
明明行都行到過去既距離, 就死都搭車
咪又造就左無數不必要既班次出黎囉

點解西北有條咁既廢鐵係到?!
想當年送禮勤送禮比曼聯...
坤仔 發表於 2012-7-23 02:54 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-7-23 02:22 AM 發表
西北既人係懶到碼頭去屯門泳池, 龍門居富健去西鐵站/ 工業區/ 屯門碼頭
明明行都行到過去既距離, 就死都搭車
咪又造就左無數不必要既班次出黎囉

搭幾個站都唔得?
條線係咪都要開, 我有需要搭就上車
唔通作為乘客要諗埋
"如果我上左車, 架車就要埋站載我, 咁就好易搞到班次亂
我都係唔上車行過去啦"

如果根據呢個邏輯, 71B呢d線都唔應該生存
NEO_962 發表於 2012-7-23 04:08 | 顯示全部樓層

原帖由 坤仔 於 2012-7-23 02:54 發表

搭幾個站都唔得?
條線係咪都要開, 我有需要搭就上車
唔通作為乘客要諗埋
"如果我上左車, 架車就要埋站載我, 咁就好易搞到班次亂
我都係唔上車行過去啦"

如果根據呢個邏輯, 71B呢d線都唔應該生存 ...
外國我話你得
問題在於香港車站, 班次密度太高呢個歷史已經寵壞左無數既香港人
係又搭唔係又搭

條線生勾勾擺左係到又點?
成大條單車徑夠鋪好左係到啦,

班鹹魚咪一樣晒時間去搭車
你與其話有Supply creates its own demand,
不如話班鹹魚懶好過啦

(正因為有你講呢種人既存在, 香港先成為運動最少既地方
單車發展最落後既地方...)
你看氣候相約既台北, 發展成熟巴黎, 做得最好既哥本哈根
岩岩起步既強國...

與其學爛鬼運豬處洗腦咁同你講「鐵路係交通既骨幹」
不如睇下點運用單車做短途駁腳好過啦
一味係到話唔起膠鐵就比強國邊緣化
再唔考慮單車作為短途駁腳, 到時只會比成個世界邊緣化

我睇到既只係屯門區不乏現有設施,
唔少泊位同民區距離亦只係樓上樓下, 西鐵站兩端都有單車泊位
一部鐵車, 一把鎖, 洗得你幾多?

富健龍門居/ 屯門IVE行去西鐵站
呢到都係幾個站咋嘛
偏偏行去搭車再等埋車, 算你出輕鐵呢安樂冇?

慢慢行過去對比搭車都仲有少少勝算
你夠膽話快得過我踩架爛鬼單車咩?!

香港交通成也公交, 敗也公交
敗就敗在你呢講種咁既搭客!
(難怪d人話洗腦係一件恐怖既事)

lrv1092 發表於 2012-7-24 02:24 | 顯示全部樓層
--系統重貼, 請刪去, 謝--

lrv1092 發表於 2012-7-24 02:36 | 顯示全部樓層
8月底 506改名為K56
9月初 加一架車, 以應付新學年及多客
下年   本年尾新公屋"龍逸邨"入伙再安排

被眾多區議會議員狠評
某議員更鬧港鐵無恥、無良  (鬧得好! )

會議錄音:
http://www.districtcouncils.gov. ... ing/ttc_4th_012.mp3

----
至於上面板友既言論, 真係唔想再回應
依家賴到香港交通工具太方便.......
我夠想踩單車啦, 咁我去市中心圖書館泊邊度? 泊屯門公園? 定屯門文娛廣埸?
仲要屯門公園只可以踩河邊  (我估你答: 泊西鐵站, 再行返去市中心嘛)
咁你睇睇西鐵站咁多位, 係咪已經泊滿晒
大熱天時, 有時又落雨, 單車萬能?  

OT小小:
既然上幾頁話巴士線唔應該以鐵路延長黎應付
咁希望板友可以說服到東涌居民 唔好要求有東涌西站、小西灣唔好研究起鐵路站
屯門西(碼頭)站 除左分流到506客, 仲有其他輕鐵路線
依家屯門既輕鐵都唔夠應付啦, 一係就買車, 一係就延長解決架啦..

都係果句:
506原本就係輕鐵行, 而且一直都有需求, 唔係因為無客先轉做巴士行
加上呢幾年客量上升, 用巴士代輕鐵行點應付?
仲有咩叫臨時? 咩係承諾?
NEO_962 發表於 2012-7-25 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-7-24 02:36 發表
至於上面板友既言論, 真係唔想再回應
依家賴到香港交通工具太方便.......
我夠想踩單車啦, 咁我去市中心圖書館泊邊度? 泊屯門公園? 定屯門文娛廣埸?
仲要屯門公園只可以踩河邊  (我估你答: 泊西鐵站, 再行返去市中心嘛)
咁你睇睇西鐵站咁多位, 係咪已經泊滿晒
大熱天時, 有時又落雨, 單車萬能?   
行兩步路真係咁難咩?
我識唔少人住富健行路去西鐵站市中心都係咁, 有咩問題?
當然, 如果你話你係殘疾人士, okay, 你要搭車我唔怪你

大熱天時, 唔通你行去車站, 行去等車
唔駛日曬雨淋咩?
馬路路面既溫度往往都比河岸果邊既行人路高

又好似今朝咁大雨你又覺得擔遮會好過我著雨褸踩車咩

懶就係懶, 就算比返輕鐵你搭
到時又話點解架車唔到樓下, 落左車又要行咁遠先返到屋企, 搞到又要大熱天時行咁遠
.
.
.
.
咁多要求你自己渣車囉
PE7937 發表於 2012-7-26 00:34 | 顯示全部樓層
其實一直有個想法
唔知你地buy唔buy,當係分享下
其實抝左咁多版來來去去都係"506行巴士跟本已經唔夠做,轉輕鐵好過" "與其係咁不如比返個名份唔好成世背住' 臨時 '2個字" 果味嘢

我有諗過不如將506轉混合線
上下繁加入輕鐵行走,屯碼 ---> 三聖 循環
506/K56哩段時間擔當輔助角色食輕鐵食唔曬既客(e.g : IVE)
其他時間繼續係主線
講真有需求但無料做全日既其實咁樣都未嘗不可
lrv1092 發表於 2012-7-26 03:12 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-7-25 23:44 發表
行兩步路真係咁難咩?
我識唔少人住富健行路去西鐵站市中心都係咁, 有咩問題?
當然, 如果你話你係殘疾人士, okay, 你要搭車我唔怪你

大熱天時, 唔通你行去車站, 行去等車
唔駛日曬雨淋咩?
馬路路面既溫度往往都比河岸果邊既行人路高

又好似今朝咁大雨你又覺得擔遮會好過我著雨褸踩車咩

懶就係懶, 就算比返輕鐵你搭
到時又話點解架車唔到樓下, 落左車又要行咁遠先返到屋企, 搞到又要大熱天時行咁遠
.
..
咁多要求你自己渣車囉  

你話我懶, 我無計...  我都認我某d方面係既
但批評人之前, 唔該了解下板友 同 學下尊重下乘客、人地
開口埋開就鹹魚、懶!  506既乘客量多到做港鐵屯門三大路線
佢係獨市連接市中心、新墟, 導致成個屯門西南都有需求 (即係你所指既成班鹹魚)
唔只我一個有需求喎!  我無俾錢搭車咩?
穩定班次、夠載乘客 既要求好過分咩? 事實上佢係做唔到喎
依家我盲目去要求、去爭取?  如果係, 點解前幾板有用家板友有同感加分、fb會有人讚好?
點解日日都有人 會嬲到問候港鐵職員既家屬?
過份得過 港鐵依家話用巴士行改善唔到架喇, 要賴個天先得?

我住得南過富健, 行去屯門站最快35分鐘
506巴士, 快則7分鐘、慢則17分鐘, 等車5-18分鐘= 12-35分鐘
輕鐵506就只係5分鐘, 等車6-8分鐘= 11-13分鐘
富健去屯門站有2000米 (康文署數字)
出埋那史密夫定理黎計 一般行100米要1.5分鐘, 行都要半個鐘啦

506誤時嚴重, 係人都知
香港人需要既係效率, 特別係呢d偏遠地區, 出市區返工返學要好早出門,
下下要用30個鐘出市中心/屯門站再轉西鐵? 荃灣都30分鐘、屯門去南昌咋
本應搭車一定比行路快, 港鐵無按服務承諾提供準時可靠既班次
令到行路同搭車一樣時間/甚至更耐,
你就話 要快就行路, 點解責任返左去乘客身上?  會唔會本末倒置左?

你又知我無踩單車? 我屋企有4部單車....
其中一部泊街俾人偷埋, 以前踩佢返學、放學既,
有次落雨, 搧呔仲擦傷手同下巴, 落住水滴住血咁推架車返屋企, 有埋疤痕, 被屋企人禁制踩一年
樓下同屯門站泊車位又唔夠, 同區議員傾過, 佢寫左信, 但運輸署都無做過野!
車被偷過.... 結果依家3部都放左屋企,
我認懶就係 懶得搬落街, 同埋繁忙時間同人爭位搭lift落樓/返屋企。

行路? 我冬天去市中心一定行, 為左慳錢同唔洗排隊等, 加埋你個健康因素 (其實冬天行都唔多好, 食風食到應)
但夏天真係好熱同曬囉唔該, 堅係會中暑! 搭車都係追求舒適, 係咪都為健康著想?
我平日都有行山、行下公路, 今年行過屯門行青山公路出荃灣、深水埗去美孚、全條彌敦道、何文田去長沙灣,
深水埗去/返尖咀今年都行左5次(有fd住ssp), 但7-8月行 真係少不免 就免。
見到你咁講, 好反感。

電車都行得好慢、佔用行車線, 拆埋佢?
全港短程小巴線接駁去港鐵站, 都要取消?
巴士唔可以經港鐵站做接駁?
香港唔好再改善鐵路同研究加站?
太子旺角站太近, 要是但cut一個?  

起單車徑好呀, 話會起條屯門出荃灣架, 我好支持
但青山公路班人玩野, 結果有排拖, 依家去黎去去都係上元朗
再唔係就踩窄到喊既青公既行人路去黃金海岸 (無錯是違法的)
見人一定慢駛/停低讓, 但d人都會讓返你轉頭俾你行先, 仲有d會提你會俾警察捉

咁你呢?
你成日都話你朋友, 其實你咪係506沿線架? 962似乎係又唔係咁~

我唔多想回應既原因, 因為次次花時間長篇大論去應你無乜意思, 同埋開始離題....
如果板友你真係好鼓勵人行路/踩單車, 從而多做運動
就實際小小, 寫信去建議/爭取 起上蓋行人走廊 / 種樹遮蔭、一次過改善晒全條單車徑、加多d泊位、做多d推廣教育等等....
呢d我會好支持你! 咁506少左人搭, 自然可以cut車, 甚至取消啦係咪?
NEO_962 發表於 2012-7-26 03:50 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-7-26 03:12 發表

你話我懶, 我無計...  我都認我某d方面係既
但批評人之前, 唔該了解下板友 同 學下尊重下乘客、人地
開口埋開就鹹魚、懶!  506既乘客量多到做港鐵屯門三大路線
佢係獨市連接市中心、新墟, 導致成個屯門西南都有需求 ...
咁你咪錯晒囉

你呢個位話要搭車我冇話過有問題
問題在於,
富健龍門居有幾多個真係需要搭506既大家心照

一班506可以係果到停成3-5分鐘都做得出,
然後又因呢班友上車, 西鐵站落車時間又長左, 班班如是
想唔甩班都難
唔話呢班友懶, 你教我講過第個term喇

有錢就一定要搭車既咩? 你不如下次蝴蝶去湖景都搭的士啦
夠方便呀, 又快過你行路幾秒咁
時間黎架, 可能你秒秒鐘幾百億上落呢
不過係錢定益生菌我就唔知

咩叫本應搭車快過行路?
呢個世界冇野係必然
淨係碼頭搭507/ 6174去兆禧, 同時出發行路都唔係冇勝算

點解?
距離係一個好重要既因素
我記得睇過一個研究指出, 唔同既交通方法都有最有效率既距離
由短到長 (節錄)
步行->單車->巴士->鐵路...
富健個距離頂盡都係單車

難聽d講句, 落雨冇人叫你踩咁快
雨天對車太咬地, brakes黎講都會減低效能

如果一個壯年人行30分鐘就中暑既話, 咁佢本身已經積弱多時
唔係行路死, 返工耐d都出到事架

我上年大熱天時仲行緊山, 唔係家樂徑
cheap cheap地, 鹿湖郊遊徑上鹿湖咁解
有時去龍鼓灘燒野食唔小心踩左過去姐, 冇咩特別

點解我淨係叫輕鐵拆唔叫拆電車呢個問題我都預左有人會問
好簡單, 輕鐵有幾多成既路面同路面交通共用?
淨講青山公路元朗段已經玩死好多車

http://www.td.gov.hk/tc/road_safety/safe_cycling_guides/index.html
呢到講到明單車係有道路使用權
咁又做乜事要踩行人路? 大把人都係咁踩
唔識指引我而家比埋條link你慢慢睇
你覺唔覺得你呢段野係到誤導版友手法好可悲?

我冇話過我朋友, 我就唔知你講緊咩喇
總之我住果到, 506, 507都有得我搭, 兩者都要行5-8分鐘, 自己計下佢囉