hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 「臨時巴士」506 啟行 十週年!
開啟左側

「臨時巴士」506 啟行 十週年!

NEO_962 發表於 2012-8-2 00:29 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-8-1 18:38 發表

學你話: "咁你咪錯晒囉"... 唔講白d都唔得-.-
我唔係插你揀507定506, 因為你點都要俾錢搭車  
一直都係講緊: 你行少少路去車站 都要揀條行少d既路, 對自己好d
(但同你早幾頁話健康矛盾左, 咁何謂對自己好d?)
人地 ...
我真係好想問, 唔係你既心聲, 又係邊個既心聲呢?

係要搭西鐵既話, 507, 506都係唔駛錢架, 係咪?

你都仲係唔明呢點
而家講緊大家共同既目的地都係西鐵站 (我當一個人係果到間客服返工)

要揀點搭車, 同搭唔搭車, 目的已經唔同左
一個係講緊點樣有效咁搭到車
另一個係講緊點樣有效咁去到目的地
反正你唔係投訴緊富健龍門居D人要等成兩班車先上到咩?
行都行到去啦

如果你硬係要我講既話, 506落左車之後, 我可以做更多既事
去BOC拎個錢, 食埋大膠樂先返屋企都仲得,
呢個係我個人揀搭506既心聲,
唔代表碼頭區居民既立場
507呢? 落車好似冇中銀喎

如果你有留意船務, 海事既話, 其實一隻財利細單都過唔到友愛, 富健我唔肯定
快艇既話,
我見識少
未見過有客船用呢D黎玩喇
你話南生圍果隻咪okuwin囉

佢當初要走青山公路已經注定要輸
我就未見過一個市中心地段既主幹窄到元朗咁喇

早過屯門既沙田都冇呢個錯, 何以元朗要咁做...
我自己答唔出

先建鐵路再發展係比較成功既案例
最少, 都要同步發展
先發展, 後鐵路一定比前者為差

唔駛講好遠, 沙田大埔呢方面做得比新界西更好
人地一樣用巴士做駁腳, 又唔見人地做得差?

也許這樣說, 不是輕鐵的錯
由大西北要玩單機自閉果下, 已經寫下呢區既敗局...

再講, 輕鐵交通性質係輕鐵, 但當中, 有好多標準已經同重鐵睇齊...
真正既輕鐵級, 香港只有電車
lrv1092 發表於 2012-8-2 08:07 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-8-2 00:29 發表
我真係好想問, 唔係你既心聲, 又係邊個既心聲呢?

係要搭西鐵既話, 507, 506都係唔駛錢架, 係咪?

你都仲係唔明呢點
而家講緊大家共同既目的地都係西鐵站 (我當一個人係果到間客服返工)

要揀點搭車, 同搭唔搭 ...

前幾頁早已表明我係506沿線, 但唔係住龍門、碼頭, 又怎會是我心聲?

無錯.. 接駁唔洗錢的, 行路又唔洗錢,
咁點解龍門人唔可以"對自己好d、行少d"而選擇搭車?
我一直都係講緊: 點解你就可以"對你自己好d、行少d", 但龍門班人唔可以"對自己好d、行少d"?
律人從嚴、律己從寬?  人地就係懶、你就唔懶? 人地行少d就唔好, 你行少d就係對自己好?
唔係我心聲, 但我講出黎係想話你知, 你埋怨人時, 人地都埋怨緊你,
而且人地仲慘你, 你有得揀507, 人地無... 你仲要加多腳話上唔到車係人地既問題, 唔係港鐵既問題

一直都係講你目的地係 車站返屋企 段路, 你依家先加返屋企途中要做既野落去, 咁無得傾啦, UWIN
正如龍門人想去惠康買野, 響富健落車近, 但行路既話   就要經過龍門再去富健
咁佢地係咪要搭車 先方便到去惠康買野? 所以選擇搭車? 唔可以行少少路? 亦唔可以市中心買?
你又唔可以"行少少路、健康D"? (你提倡的)   你又唔可以響市中心禁錢? 市中心無大家樂既?
一直都係你話人懶在先, 我先舉例子問返你咋

你係咪搞笑?  你有無坐過西貢既街渡 / 快艇?

我可以肯定呢種船過到友愛橋, 因為我係見過... 行屯門河船尾會有八字型既浪, 所以好易見到...
而且你諗下都知, 你行過橋底行人路無撞頭 都2米啦, 河既水位又再低D既  
街渡香港仔都有得搭, 收$1.8, 長洲就$2... 506就$4蚊, 出新墟你話吸唔吸引?
外國就好興, 細有細做, 大有大做....  

你唔係有行山? 你應該記得西貢市中心仲窄- - 雙線雙程!
同元朗一樣, 以街舖為主, 更加無大型商埸, 依家地質公園出名, 又夏天, 日日都大批人擁入去
呢個問題你真係要問政府, 而我自己就覺得元朗多十字/分叉路既燈位搞到成日要停車
但我又想問, 點解你硬係覺得巴士會取代到輕鐵先?

你繁忙時間搭過電車的話, 相信你會話輕鐵已經係叫好好
電車你車尾上左, 未到大站想落車 都落唔到, 你點由車尾迫去車頭落?
希望你 有朝一日試搭完 上黎R2板分享下見聞

愛心之人 發表於 2012-8-2 09:10 | 顯示全部樓層
部份行走「506」巴士路線的車輛電牌更改成K56
圖:
https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=1&theater
NEO_962 發表於 2012-8-2 16:43 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-8-2 08:07 發表

前幾頁早已表明我係506沿線, 但唔係住龍門、碼頭, 又怎會是我心聲?

無錯.. 接駁唔洗錢的, 行路又唔洗錢,
咁點解龍門人唔可以"對自己好d、行少d"而選擇搭車?
我一直都係講緊: 點解你就可以"對你自己好d、行少d",  ...
咁唔係你既心聲, 你打出黎, 冇證冇據, 生安白造咁有咩用?

其次, 我指既唔係鐵記冇問題,
只不過佢一日唔買新車卡, 506都冇可能做返輕鐵

搭果班友自己唔夠醒目怪到咩人姐
唔係我話行路先架, 我讀書果陣D師兄都話行返去好過啦
佢地行路我又睇唔出真係對自己唔好
你要記住, 地點唔同, 好多conditions 都已經唔同, 不可一概而論
架車到左站都唔知上唔上到車既時候,
講真, 烈日當空之下企係到等咁耐, 仲要食廢氣 (你都要知道果個站車流有幾勁)
我又唔覺得咁樣行去搭車有幾舒服

最少行過去西鐵站我唔駛食塵, 而且屯門公院段又有樹蔭
(我試過大熱天時行完山係彩虹邨等左半個鐘先有259d, 流晒大汗, 又要食塵)

老老實實, 就算唔去買野, 我既CHOICE都唔會轉
只不過會早一個站落車, 等少兩支燈

而且河邊行入去...已經有間家_啦
如果我住近河邊果幾座, 我同樣可以話行返屋企唔駛行咁遠, 係咪?

我行山呢, 多數698R一架入到黃石既
而且, 要知道, 元朗同西貢既定位都唔同, 兩者既交通又點可以相比?
你要比你不如用大澳黎問我丫, 我一樣答到你

元朗定位係新市鎮, 發展密度遠比西貢市一帶既鄉郊式發長密
換句話黎講, 對交通既需求一定比西貢市大
但我見到既道路網, 竟然只係比西貢好少少, 但發展密度就高多多

我就覺得你搵個好少少既例子先再問過我啦

你果D船仔講真, 我都話我見識少, 未搭過啦
真係覺得可行既話, 就先建議係西鐵站起返個合規格既上岸地點先啦
你係到打字我諗政府睇唔到喎
lrv1092 發表於 2012-8-3 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-8-2 16:43 發表
咁唔係你既心聲, 你打出黎, 冇證冇據, 生安白造咁有咩用?

其次, 我指既唔係鐵記冇問題,
只不過佢一日唔買新車卡, 506都冇可能做返輕鐵

搭果班友自己唔夠醒目怪到咩人姐
唔係我話行路先架, 我讀書果陣D師兄都話行 ...

埋怨你唔係我心聲, 但我朋友住果度, 佢地的確係埋怨上唔到車,
講出黎係想你知, 你埋怨人同時, 人地都會埋怨你地。錯真係錯在班居民? 而唔係港鐵引起?
另一方面, 506現時服務差.. 港鐵唔肯搵方法改善, 亦無盡社會責任, 只係識推卸責任係我心聲
呢d心聲早幾頁已經講左。

其實761P真係太多車, 擠迫度亦不及屯門
751P效用亦未有完全發揮, 點解間公司係要一成不變?
係咪經營重鐵太耐, 以為車站無多到, 路線就唔可以改?
巴士板 唔講太多輕鐵既問題。
你成日嗌我記住, 你都要記住佢原本係輕鐵路線,
當初用臨時既名義 一直呃左班居民十年, 依家仲要唔知忍多幾多年, 港鐵又無心改善
唔好講到依家用返輕鐵行, 係謀你d輕鐵車卡, 506本來就係輕鐵既一份子
早幾頁其他板友已舉晒例子出黎, 在506的方面, 輕鐵506係有效率過506巴士

你亦要記住, 用輕鐵行506, 屯門去龍門車程只係5分鐘, 等車就7分鐘
但巴士呢? 連埋等車搭車要成半個鐘先得... 拖長晒居民出入的時間, 影響居民生活素質
條線搞到同行路差唔多時間, 呢d都係正常?  因為咁 而行路, 會唔會本末倒置左
返工行路行到一身汗, 放工返屋企攰到死 下下都行路咩? 唔可以"對自己好d"搭車?
讀書好攰? 你師兄行完返學就已經到目的地, 但人地行完仲要轉西鐵搭出市區
你講既食塵、食廢氣、曬, 呢d都係我心聲
如果用輕鐵行係咪可以避免左好多? 唔洗企馬路邊等, 有大上蓋容納幾百人, 有得坐住等

你目的地同活動已經唔同左, 已經唔係返屋企先, 咁無得講
例子係想話你知, 唔同目的、唔同活動, 有唔同既方法前往, 有d方法可能近d, 有d可能遠d
無得一概而論, 你突然話食tea唔返屋企住, 咁個行法都唔同啦, 依家係講緊你返屋企段路

你又話住碼頭區, 我又住屯門南, 大家都屯門人, 屯門搭入西貢都2個鐘
259D轉92 / 96R已經最直接, 再唔係彩虹轉小巴
正常唔會搭698R呢條小西灣開既假日線, 所以點會諗到你咁遊車河法

你問有邊個市中心嘛, 西貢都係一個區, 都有一個市中心, 無答錯你問題喎
區定位唔同, 但西貢市中心人流仲多過元朗市中心、而且仲集中過元朗, 你知嗎?
西貢係鄉郊, 但入西貢既遊客遠遠多過入元朗既遊客,  
如果你唔講遊客 講居民, 大馬路一帶既舊樓有幾高? 有幾多係成棟都住人, 唔係商業用途?
如果你又要舊區又要十八區, 九龍城住宅區仲慘, 連鐵路都未起

一直都係分享緊 我曾經諗過既野,
你係咁提出問題黎質疑, 所以我先至不斷解釋 解除你既憂慮, 咁你依家明白晒未?
如果真係搞, 真係一d都難, 有心就得, 唔洗大規模、唔洗碼頭, 只係起條上岸樓梯就得,
其他區既街渡都係以小型"公眾上落梯級"做碼頭總站, 上船先收錢。
就算舊時屯門去大澳比較大既船都係以上落樓梯位做碼頭(慧豐園)
街渡都係香港好有特色既交通工具, 你話你未搭過, 不妨得閒做個遊客去下,
定線街渡好平, 自己bk去某個"荒島"果d就貴d.. 而快艇當然更加貴, 但搭緊果時 就快俾佢扔落海既感覺一世難忘
香港其實都有好多野玩, 要去見識多d..

lrv1092 發表於 2012-8-3 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 愛心之人 於 2012-8-2 09:10 發表
部份行走「506」巴士路線的車輛電牌更改成K56
圖:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=486978511330673&set=o.108641472564845&type=1&theater

事實已加 還是 創作模仿?

估唔到區議會咁強烈反對, 都繼續推行
九巴學下野
NEO_962 發表於 2012-8-3 15:18 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-8-3 09:24 發表

埋怨你唔係我心聲, 但我朋友住果度, 佢地的確係埋怨上唔到車,
講出黎係想你知, 你埋怨人同時, 人地都會埋怨你地。錯真係錯在班居民? 而唔係港鐵引起?
另一方面, 506現時服務差.. 港鐵唔肯搵方法改善, 亦無盡社會責 ...
你先搞清楚咩叫企業社會責任...
不要胡亂拋字眼...

我平時係西鐵站搭506, 返到入碼頭區先半個鐘有找

唔知你(朋友)點等車
我就試過等507等左十分鐘有多, 同樣都上唔到車
我D師兄同我講行返去好過果陣, 佢返緊暑期工

不過你既要求得506轉返用輕鐵加返大個運載能力
咁點解又要叫人用快艇呢d客量奇低既野呢?
要幾多架艇, 要d人等幾耐, 先起到一個分流既作用
我唔計喇, 條數太長
我只係好奇你既邏輯思維...

行返屋企, 我上面講左, 住河邊果D, 你又係咪會AGREE我
BTW, 係96R, 成日記錯我FD果邊架車, thanks

不過西貢呢個, 你真係唔多理解城市規劃呢家野
一條路起幾闊, 唔係淨睇佢有幾多人流, 車流
你要咁講既話, 南區大把路唔合你既標準, 係咪?

定得位做鄉郊發展, 根本唔駛咁闊條路
你又睇下嶼南?
假日幾車幾車咁一齊走都仲要排長龍, 你又唔話點解唔起鐵路?
交通一但好左...原有既鄉郊發展模式已經大受影響...

如果你係一個真正既行山客既話, 你會想行山行到去IFC Shopping咁咩?

更加要知道, 西貢市最根本既功能, 唔係服侍D一星期兩三日先黎既人
更重要既, 係係西頂區內既村民
咁咪一樣係本未倒置?!

事實上, 唔係假日都唔駛咁大容量

同樣地, 你唔會要求行行下山有間七仔, 對面有間LV咁樣
呢個都係因為規劃問題,
你唔明我而家就講到你明

交通帶動發展, 呢個道理好簡單姐下話

愛心之人 發表於 2012-8-3 16:26 | 顯示全部樓層

回復 86# 的帖子

lrv1092 發表於 2012-8-4 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-8-3 15:18 發表
你先搞清楚咩叫企業社會責任...
不要胡亂拋字眼...

我平時係西鐵站搭506, 返到入碼頭區先半個鐘有找

唔知你(朋友)點等車
我就試過等507等左十分鐘有多, 同樣都上唔到車
我D師兄同我講行返去好過果陣, 佢返緊暑期工 ...

oh! 唔好意思, 趕住覆你, 我自己都將諗既野同想打既野 打錯左, 又表達得唔好
我係想表達: 連基本服務都做唔好, 成日話自己點用心聽用心做、做左好多社會責任既野都係假

咁我唔好彩黑仔好未? 次次記者咁岩去採訪又係記者黑仔/佢作故仔, 針對完九巴又針對鐵巴?
個個街坊都唔理解巴士會受到不同因素影響, 而嬲到無理咁鬧人好未?
服務大致正常, 係我地呢班無得揀507, 咁唔好彩搭506又成日遇到
路面、交通情況、道路工程、突發事件或乘客上落等不同因素, 搞到要曬成20分鐘等車好未?
班次準時率真係有99.9%好未? 哈哈...  
其實一早有鐵巴車長踢爆, 鐵巴總站開車 係依實際時間再遲1-3分鐘先開.....
如果等車同搭車 加埋唔洗半個鐘既話, 咁你嗌人去行路又話差唔多?

我朋友咪龍門等車, 照照返學都望住506爆晒無得上
個站長嗌: 「開後閘, 行入少少呀唔該, 上多1、2個, 其他等下班呀, 特別車黎緊」
等10幾分鐘, 條龍排過晒輕鐵站, 先有特別車上
返屋企咪同一齊做杯渡路入工廠區貨車同瓏門既吸塵機, 排除罰企等15分鐘506咁
我問過條問題, 但未有人答過: 繁忙時間有幾多班506真係可以4/5分鐘一班準時到站?

都話左快艇既意念只係我曾經有諗過, 因為條河好似無用、船程快、價錢平
但可能未必人人接受, 特別係保守既政府同區議會為反對而反對, 所以一直未有向有關方面提議過。
你講起不同交通工具, 我先以"唔好笑我"咁 分享下我對船 呢方面既諗法
其實 係咪搞得成, 你同我都唔知... 可能區議會認為加d特色活化屯門河, 所以支持都唔定
你又講到屯門公園河邊幾靚、遲下又有天后廟景點、加埋屯門海濱長廊, 做左旅遊觀光用途既交通工具又唔定。
但我可以話你知既係 區議會早幾年有諗過活化屯門河同周邊設施...
咩文化藝術走廊、美化六條橋、天后廣埸、白海豚教育館、水上活動中心、水上樂園、水上茶座、舞台等等....
船程快、價錢平、唔洗企馬路吸廢氣, 係吸引之處, 比506更優勝, 何解你認為無吸引力?
其他區都有街渡同快艇做接駁, 有可行例子、有成功的例子
政府俾、有市場、推廣成功、有吸引力、收支平衡已經有得做,
至於供求問題, 依家連求有幾多都未知, 點答你供應該要幾多........
我已經講左好多點解我會咁諗, 有論點、有例子, 唔係天馬行空既事
但如果好似你思想咁保守, 經常扼殺不同的可能性, 唔怪得香港創作意念發展咁低
都係果句, 一直都係分享緊諗法... 你不斷有疑問, 我先講解你聽
另一方面, 既然你話行路、單車要普及, 係對人健康有益, 又唔洗令506咁大負擔
而且你提過呢行路、單車設施既不足之處, 我都希望你為屯門區既居民謀福...
(你既意念同指出不足之處, 我都有認同, 亦支持你去爭取既)

會同意你, 因為我亦識人屯市返工, 住河邊.. 為慳錢同覺得幾近會行路
但因為你早幾頁 係話住富健龍門既都要行路/單車, 唔好阻506車程, 覺得幾反感
我認為責任唔在於居民身上 (咩佢地唔行路係佢地抵死, 係懶, 搭506令到自己遲到呢d)
而責任應該係港鐵無按照自己話會提供既服務承諾 黎提供足夠服務,
且經常有脫班問題 都無認真去解決, 只係話已滿足乘客需求, 推卸責任, 又話d人唔理解乜乜
而且唔係所有人適合行人同踩單車返放工, 我已多方面從佢地角度分析同 講佢地心聲俾你知
仲有想你明白, 你埋怨人時, 人地都會埋怨你, 特別係你有得揀507!
你早繁多d留意下龍門站既乘客表情, 佢地怨氣有無道理?
你有無諗過原本一條輕鐵路線, 呃人臨時叫人忍下, 忍忍下變左一世巴士,
搞出黎後果, 令到班居民出入時間長左、無晒效率、更不便.....  點解仲要忍?
琴晚我響市中心, 又聽到有位等506既太太話出荃灣只係20分鐘、去深圳灣都係15分鐘

記錯no唔緊要, 果架小西灣開既假日特別線,
你想搭 都要去到幾遠, 就算記錯都唔會搭錯, 最多搵唔到架車  

你話無見過一個區既市中心條路咁窄, 我先答有其他市中心都係路窄
我明白西貢市同元朗市既分別... 既然你明白城市規劃,
應該知道規劃署定位西貢為「香港的消閒花園」, 發展旅遊為主
就算日後西貢市擴展發展規劃, 主要都用作發展旅遊業、中層住宅及商業樓宇
因此, 加上現時西貢的交通載客流向, 我唔認為使用西貢交通既遊客量 會少過區內居民量。
至於南區交通問題, 依家咪起南港島線解釋香港仔隧道塞車問題....
返黎元朗. 規劃署話青山公路元朗段 兩旁高建發展為元朗市核心
我早已表明, 就算拆左輕鐵, 大馬路整寬行人路好 定 整多條行車線好d?
但交通服務就少左個, 要由更多巴士小巴替代..... 依家元朗既巴士站已經拉到好長,
果條行車線咪又要留個巴士泊位, 俾巴士小巴車海用返.... 巴士逐個上落, 你都識話會拖累車程啦,
而且依家行人路已經唔寬, 亦已經拉長個站黎俾人排隊同分泊巴士, 仲點整排隊位比人排巴士....
所以我唔認為改行朗屏/拆左去會更好, 但我會支持架空/刪減路線避免積客在月台, 甚至共用路面
仲有  如果d人係肯用巴士駁黎駁去, 咁請立即取消跨區長途線761P、614/5先

青山公路元朗段1914年落成, 1978發展做新市鎮, 1985年起輕鐵發展現代化的綜合運輸系統,
2008年發現大馬路人車爭路開始嚴重, 搵顧問研究點改善
你話條路唔適合今日用, 都正常既, 條路成98年歷史, 輕鐵都起左27年啦...
而且青公起果時 以雙線雙程設計為主.. 有得擴展既都擴展左
你都未答我: 輕鐵改行朗屏真係肯定會好D? 巴士疏導到大馬路既客? 唔會客太多而做左506翻版?  
客多、燈多、車多 同506一樣, 到時咪話無計架 無得解決, 希望你理解就當無事...

就住大馬路既問題, 顧問報告已建議內街車輛限制駛出大馬路
http://www.yuen-long-peis.hk/download/Digest_Traditional_Chinese_2.pdf
不過可能令你失望既係, 顧問建議係改善行人路為主

行山所指既七仔 會係解做士多, 有士多緊係好啦, 唔洗帶咁多野去,
又唔洗帶餸、帶爐就有熱食, 又有冰凍汽水、雪糕
有真既七仔仲好, 帶八達通就得, 唔洗拎咁多錢 (你明既)..
除左規劃, 仲有好多問題... 例如土地用途、牌照、需求
某d荒山野嶺士多, 無拎牌 純粹行過方便, 大家有需求, 你又可以買野, 我又可以賺錢
但如果政府要玩野, 東平洲已經係個例子, 島上士多存在十幾年,
依家先話佢地無牌, 成日都入去捉人, 搞到無晒士多 買乾糧同食野,
遊客又無得補給, 要去警崗求救........  島民又無收入, 其實個島無水無電無電話, 點拎牌?
依家搞到兩敗俱傷, 咁呢個係咪你所講既規劃問題? 唔知又算唔算無規劃好配套設施??

交通可帶動發展無錯......
但亦可以係現時交通有問題, 要再發展交通黎解決需求
在香港, 現時以後者較多。

傾返506巴士啦, 就俾版主警告停版喇
我唔介意同你分享同傾其他野, 但PM傾返啦

原帖由 愛心之人 於 2012-8-3 16:26 發表
事實已加
https://www.facebook.com/groups/mtrhkservice/

想問問 是在車廠看到, 還是行街車禁錯見到?
鄰板有人話09年行兆麟既時候已經整左K56落去.........未知是否屬實

NEO_962 發表於 2012-8-5 02:31 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-8-4 19:15 發表

oh! 唔好意思, 趕住覆你, 我自己都將諗既野同想打既野 打錯左, 又表達得唔好
我係想表達: 連基本服務都做唔好, 成日話自己點用心聽用心做、做左好多社會責任既野都係假

咁我唔好彩黑仔好未? 次次記者咁岩去採訪又 ...
我今日搭, 市中心上車(唔小心追到車)
西鐵站起計其實冇講到半個鐘頭咁大件事...
不過鐵記資源一向不足, 繁時唔夠車真係司空見慣

有時我搭507, 拖卡同樣係想上車都上唔到
比月台d姐姐叫返我出黎, 我又可以怨邊個?
我知有d人真係會507->610/ 615(p)咁樣返屋企...
唔通我又怨佢地?!

不過有d市中心客搭506, 善用2小時呢個bug又係真

我唔係BAN你船呢個CONCEPT...
你覺得我硬到想BAN你既, 我係到講返句SORRY

我只係奇怪既然你想得506做返輕鐵既話
咁點解另一方面又要用D載得咁少人既街渡仔載客
價錢方面, 我覺得係未開線之前都係唔好咁快下定論好

當然, 唔係話你所諗既野唔可行
不過我會覺得, 以水上巴士既方式, 但用上載客量唔高既船種...
喇, 我跟你例子入面果d船黎講咋

南港島線既服務地區, 同樣入唔到郊區, 即係大潭, 赤柱果邊...
而且西貢有幾個重點, 睇黎你冇理到...
規劃密度...
引左更多車黎, 點比位D車泊...
本身西貢市地方就唔大

要解決果邊交通問題...重點不在於用多幾多鄉郊土地去開發道路
而係在於點樣令市民善用巴士小巴...

好, 返返入新界西
老實講, 新市鎮市中心密度低極有限
而且條輕鐵仲要係後來先加上去...
人人都諗緊市中心點樣加大路面闊度去疏導交通果陣
佢去唱反調, 結果係點大家睇得好清楚

朗屏站一樣大把人落車行去大馬路
係架, 元朗站轉車唔駛錢, 不過咁咪晒時間囉, 係咪?
所以當初走朗屏果邊, 走客就應該唔會多
而且可以利用果一帶既空間解決元朗市過份擠迫既問題