hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴2A/6D/13D/24/296C
開啟左側

建議重組九巴2A/6D/13D/24/296C

S3BL100 發表於 2012-7-17 13:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見大家又嘈40改半特快影響觀塘<->西九服務,
唔知下面個建議岩唔岩大家心水?
當然,我份人就無咁順攤既,要同時滿足到真正有需要既區先得。

建議詳情如下:

1.
合併24及296C,新線稱296C,總站遷往維港灣,
來回改經宏照道、啟東道,全程收費維持不變,
同時增設啟業<->維港灣 即日來回收費$8.6。
合併後,296C減至8部巴士行走,共節省6架巴士。
班次調整為繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班。
行車路線下:
往維港灣方向 http://goo.gl/maps/5C20
往尚德方向 http://goo.gl/maps/SsLn

另外,早上07:05 - 07:50間所有班次,改由日出康城開出,
而下午18:05、18:35、19:05三班車則延長至日出康城為終點站,
同時取消98S。

從296C削減的兩架巴士,將用以理順/加強將南來往將軍澳山上的巴士服務,
而98S取消後,原有巴士將調回98A及98C線。

2.
視乎24/296C合併結果,從24線抽調兩架巴士,
投放至6D線,派車總數由RDP建議的11部增至13部,並延長至觀塘裕民坊,
來回繼續途經牛頭角道、彩虹道,繁忙時間班次約10-12分一班。
6D全程收費增至$6.1,青山道往觀塘分段$5.7,
淘大花園往美孚分段$5.2,四美街往美孚分段減至$4.6。

3.
2A線簡化九龍西走線,並繞經彩盈,回程繞經彩福,如下:
往美孚方向 http://goo.gl/maps/S3ZF
(按:因google maps問題,無法顯示經彩霞道天橋落山走線)
往樂華方向 http://goo.gl/maps/MMvv
配合簡化九龍西走線,節省行車時間,削減一架巴士;
同時6D往美孚方向將繞經蘇屋。

4.
配合2A線改道,13D將增派兩架巴士行走,繁忙時間增至約12分一班,
非繁忙時間約15分一班,並繞經深水步如下:
往維港灣方向 http://goo.gl/maps/lhqq
往寶達邨方向 http://goo.gl/maps/GxzH
同時增設淘大花園往維港灣$5.2分段收費。

同時,13P將改經翠屏道、麗港城、觀塘繞道、
太子道東、天橋、太子道西、洗衣街、旺角道,
觀塘繞道後首站為喇沙利道,終點站為西洋菜街。
同時增至06:50 - 08:30 20分一班,及增加收費至$6.8,
行車路線 http://goo.gl/maps/fuug

重組後:
1. 青山道、石硤尾將繼續有巴士來往觀塘巿中心,而彩虹道亦有巴士來往觀塘
2. 三彩將有全日巴士來往旺角及深水步
3. 秀茂坪將有全日巴士來往深水步
4. 翠屏及麗港城繁忙時間將有巴士前往旺角
5. 296C與24合併,可節省資源,同時減少因將南雙C重疊而造成的浪費,
又能提供條件,理順和加強將南來往將軍澳山上及秀茂坪的巴士服務,
並透過取消98S,歸還資源予98A及98C,紓緩兩線需求。
6. megabox將有巴士來往旺角及大角咀

各項重組,各線派車數目增減如下:
2A:-1
6D:+2
13D:+2
24:-4(取消)
296C:-2
total:-1

歡迎討論。
fb.com/scientisthk2usa/
dippy 發表於 2012-7-17 16:35 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL100 發表於 2012-7-18 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-7-17 16:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果我喺九巴, 我寧願要13D上山都唔要2A上山
至少價錢上收番貴D

而且行全段荔枝角道似乎較理想
尤其係趁依家蘇屋邨拆樓
拉直哂應該己經夠俾兩部6D去觀塘

13D上山會拖慢好多,相反2A因為由振華道果邊落來,
時間其實差唔多,咁點解係13D上山,趕晒之後一段既客,
搞到空載浪費資源?

況且,回程13D都收緊$6.1,已經做到收貴D既效果喇。

2A美孚方向,荔枝角道->東京街->長沙灣道的走線已經比起而家直好多,
更方便長沙灣返工客同埋元州邨,仲想點?

蘇屋村拆左但係李鄭屋村未拆。你係都要堅持深水步一條線不能少,
要青山道有車去觀塘,嫌行去搭地鐵唔方便。
咁點解又諗住趁蘇屋村拆緊,拉走條線?
我係拉走2A,但係換條6D俾佢地喎。

296C+24個人認為OK
可以搶到九龍灣-旺角客
但條線唔去西九龍, 長遠又係要揾線填荔枝角道-觀塘(13P?)

咁我上面建議果條13D係咩黎?係咪因為唔行觀塘道所以做唔到觀塘?

至於青山道-觀塘, 個人認為可以試辦番幾班特車, 唔駛番放工要兜彩虹道
6D-大埔道-界限街-太子道東-觀塘道-九龍灣南-觀塘南-麗港城
暫時叫做6E

繁時6D原線+6E
非繁跟你既方案, 但個人認為要放地鐵站/翠屏先夠位

40而家青山道沿線一班車最多都上得50-70個客,
咁你話夠唔夠客開呢D特車?又夠唔夠資源開你呢條6E?
開左會將6D的班次變成咩款?
以6D的班次,見到6D唔上,係要等不經彩虹道班次,
又係咪會快過6D去到觀塘?
你咁玩,6D繁忙時間必定比而定仲疏,
你只係將快樂建築在無其他選擇的彩虹道客身上,拖慢佢地。

dippy 發表於 2012-7-18 11:03 | 顯示全部樓層

樓主| S3BL100 發表於 2012-7-18 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-7-18 11:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你用6D換走2A咪將"牛頭角"既快樂建築喺人地既痛苦上面囉
你"牛頭角"多左條快既2A去荔枝角, 但就要住荔枝角道以外既人行去長沙灣道坐車
仲要原本直行青山道/元洲街既6D去兜蘇屋邨
根本李鄭屋大部份既樓行去青山道仲方便既時候
你要堆線兜入去哂行車時間

唔好意思,拉直2A呢個構想係你先提出來的,
我只係建議美孚方向行荔枝角道->東京街->長沙灣道,
樂華方向我係建議直行荔枝角道的,
我幾時要「住荔枝角道以外既人行去長沙道道坐車」?
至於6D,我亦只係建議美孚方向入蘇屋,
觀塘方向直行青山道無兜入去。
唔好唔記得,2A而家單向入蘇屋同李鄭屋村係既有事實,
拉走2A當然要等價交換,用6D换2A,方便佢地由東九返蘇屋,
同時唔影響佢地由蘇屋去美孚,請問有咩問題呢?

唔好再次人地原文無果樣就講果樣、誤導板友好唔好?

你話用新13D黎填296C觀塘-深水埗
但觀塘-長沙灣又無處理到
仲要大角咀變慢潻
依家秀茂坪番大角咀既客係13D獨市
之後應該無人肯再咁撘
你一樣係製造空載
迫人坐小巴轉秀旺

如果你口中所指「長沙灣」係麗閣邨的話,唔好意思,果度已經有港鐵,
只需轉一次車。相比之下,南昌同富昌村果頭,搭港鐵條線好曲折,
要轉多次車,或者要行出荔枝角道搭,13D做富昌南昌好過做麗閣。

至於大角咀呢,秀茂坪一直都想有條線去西九,
橫睇掂睇深水步需求一定大過大角咀,
況且條線唔係唔做大角咀,只係西行變慢,
秀茂坪方向,跟我建議咁行根本同埋入大角咀內街轉幾個圈差唔多,
大不了咪加返個16<->13D轉乘,反正用家都係秀茂坪/協和街/牛頭角道沿線。

至於我係咪制造空載?13D如果唔擺維港灣的話,
得返欽州街同東京街可以揀(南昌站好快會封),
但係呢兩個選擇,涉及行車里數根本同擺維港灣/奧運站差唔多。
我咁行,起碼仲會有人坐落大角咀,就算無人觀塘咁坐都會有人深水步坐返維港灣,
但係如果擺欽州街,即係要富昌村U-turn,果一段就真係注定空載。

觀青方面
依家40到底係每班車只有空間上50-70個客定係只有50-70個客等呢班車
我相信除左D喺地球另一邊說三道四既人之外, 用得呢條線多都知一定係前者
令到好多石硤尾以後既人根本上唔到40而被迫坐港鐵
之前仲試過有人因為上唔到40而要用6D->14/15/16果D組合

40行既果段石硤尾,搭港鐵根本好方便,時間更有保證,請問有咩問題?
而「石硤尾以後」,界限街仲有1A揀。
AV385 發表於 2012-7-18 14:43 | 顯示全部樓層
點解樓主向另一篇文章接受唔到113行埋何文田食109,
令何文田之前既乘客大幅延長車程時間
但又可以接受2A先兜上四彩再出旺角??
難道2A向樂華係冇人搭?
比你咁改之後樂華既乘客又有咩著數呢?

既然閣下向樓上認為石硤尾搭港鐵好方便,仲有時間保證,何必仲要6D延長至裕民坊
令到青山道往來彩虹道既乘客,一個方向要兜蘇屋,一個方向要比多五毫呢?
淘大既乘客就更加唔會再搭巴士往返深水埗區,一條本身慢既2A就慢上加慢,
另一條本來算快既6D就因為改完都係慢既2A唔好咁慢而被拖慢
紅小一定好多謝你

13P不如改埋翠屏開啦,13P咁兜法,山上搭13D可能都快過佢,又唔使比多幾毫
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
dippy 發表於 2012-7-18 15:35 | 顯示全部樓層

vilo 發表於 2012-7-18 16:33 | 顯示全部樓層
如果最重要個目標係觀塘 <-> 深水埗,我會建議咁改

13D
原線到聯合醫院之後改行康寧道、振華道落牛頭角,照去大角咀

2A同6D 互調九龍城路線,即係...

2A
來回改行彩虹道、太子道西/界限街,入石硤尾
6D
改到同40一樣

而296C 長遠應該同796C 合併處理
transbus 發表於 2012-7-18 21:44 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

竟然accept我先前建議兜上西九龍中心o既13D走法返大角咀, 多謝欣賞.

忽然浮個新idea, 13P照行牛頭角道,
兜上彩盈, 又試水溫,
之後照舊直飛火車橋, 會唔會比13D快唔到幾多?
橫掂彩盈要求有巴士服務, 呼聲同迫切度都比翠屏多.

順便搭件13P回程,
維港灣開, 經富昌, 荔枝角道/北河街, 南昌街,
石硤尾19座, 大坑東, 界限街,
喇沙後上橋, 上彩石里後重新停站,
停彩盈, 牛上, 物華街, 曉麗, 中秀, 寶達做總站,
又會點?
做到石硤尾返觀塘, 做到彩盈, 觀秀又有跳站快車.

再唔係狼o的, 拉埋入康盛甚至翠林, 幫補下95, 98c.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
天空之神 發表於 2012-7-19 00:44 | 顯示全部樓層

除左 2A 兜上四彩 (樂華班客多謝哂)
同埋觀塘 <> 深水埗/長沙灣一帶被屈硬入彩虹道(假設 40 成功半特快)

個人認為整體方案合理
.