hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家覺得鈎魚台係咪中國領土?
開啟左側

大家覺得鈎魚台係咪中國領土?

Trident@KS6946 發表於 2012-7-24 21:52 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-7-24 20:31 發表

插咀:
人種:漢族,唐人, 華人.
文字:漢字,漢文.
真正中華人民共和國中文係殘體文字,是為中文.
香港用的正體中文歷史比兩代中國(共國/民國)都耐.執正來講不應稱作中文.

純粹插咀.冇政治取向. ...

唔系好明白師兄o既意思,
個人覺得繁體中文先系正體中文,
不過只要溝通到,繁體簡體都無所謂.
cn2661_2d32 發表於 2012-7-24 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-24 21:52 發表

唔系好明白師兄o既意思,
個人覺得繁體中文先系正體中文,
不過只要溝通到,繁體簡體都無所謂.

意思即係..我地大可以膽粗粗話自己唔係用緊中文而係華文/漢文.
唔好一句話我地用緊中文所以唔認自己中國人唔得
冇"中國"何來"中文".兩中國未成立之前我地已用緊正體.所以唔叫自己文字做中文都冇乜所謂.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kelvina905 發表於 2012-7-25 02:03 | 顯示全部樓層
咁請問師兄你日常生活、講野係咪緊用緊漢文?
以我所認識漢文係書面語或文言文;
咁師兄你日常生活都幾有趣
DIH 發表於 2012-7-25 09:42 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2012-7-24 23:14 發表

意思即係..我地大可以膽粗粗話自己唔係用緊中文而係華文/漢文.
唔好一句話我地用緊中文所以唔認自己中國人唔得
冇"中國"何來"中文".兩中國未成立之前我地已用緊正體.所以唔叫自己文字做中文都冇乜所謂. ...

我等口講就係「粵語」,如果全部要寫出蒞,我都唔知應該叫乜野文好。

然「中國」一詞於秦前已現,
若閣下不認當今政權,而以五千年文化傳承者自居,
更應自稱中國人、稱己文為中文,堅持名號正統,
不容胡言亂語之流剽竊,免長他人志氣滅自己威風。

共國稱其語為「刨冬瓜」,稱其剽我文亂刪亂改之鬼畫符為「龜飯漢語」,
本意實為摒棄「中文」之稱呼,將「中文」之國性移除,貶為民族語之一。
須知史上只有蒙元、滿清方稱我文為「漢文」,皆只認其族性不認其國性,
共國稱我文為「漢語」實為再一次矮化,其鬼畫符龜飯化更叫秦始皇汗顏。

面對文化大清洗、指鹿為馬歪風,我等理應反其道而行,
光明正大自稱中國人、稱己文為中文,是為自重第一步。

fatku 發表於 2012-7-25 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-7-25 09:42 發表

我等口講就係「粵語」,如果全部要寫出蒞,我都唔知應該叫乜野文好。

然「中國」一詞於秦前已現,
若閣下不認當今政權,而以五千年文化傳承者自居,
則更應自稱中國人、稱己文為中文,堅持名號正統,
不容胡言亂語之流剽竊,免長他 ...

「愛國不等於愛黨!」

再說,粵語也是漢語的分支……
古競豪
DGCNYO 發表於 2012-7-25 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 fatku 於 2012-7-25 11:06 發表

「愛國不等於愛黨!」

再說,粵語也是漢語的分支……

但國語好似係外來語非中原的.....

總之就似是而非,古時清朝前跟本無人咩中原人講得4個調的普通話...
sea1986 發表於 2012-7-26 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL470@98A 於 2012-7-19 14:36 發表
釣魚台列島是中國領土。釣魚台列島一直無人居住,中國是第一個發現釣魚台列島的國家,時間是明朝;但日本在19世紀後期才發現釣魚台列島。加上日本在二次大戰時戰敗,需要交還有關領土給其他國家或獨立。
按照有關理論下,釣魚 ...

家下係要講證據
唔係講理論,你估家下考試?
事實上,釣魚台群島自二戰後由美國交由日本託管
咁實際上日本已經對釣魚台行使主權
共產黨一昧話係佢固有領土
但又冇交到咩實質證據證明係佢(尤其1949年後嘅中國)

固有領土唔代表有主權
阿根廷夠話福克蘭群島係佢地固有領土
但實質又如何?

原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-24 21:49 發表
只要在中華民族手上,無論系中華人民共和國定中華民國都合情合理

中華民國仲話會合理
但交由大陸就真係勉強左
除非中華民國正式滅亡
否則大陸接管釣魚台係講唔通嘅事
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
AVD1 發表於 2012-7-26 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-7-26 09:56 發表

家下係要講證據
唔係講理論,你估家下考試?
事實上,釣魚台群島自二戰後由美國交由日本託管
咁實際上日本已經對釣魚台行使主權
共產黨一昧話係佢固有領土
但又冇交到咩實質證據證明係佢(尤其1949年後嘅中國)

固有領土唔 ...

好老實講, 我諗而家中華民國方面根本就冇能力去同日本仔講呢條數,
根本上中華民國起釣魚台一向都係表態而已, 連些小動作都冇,
唔似得中華人民共和國有咁大能力去抗行美帝野心 ~

你唔好話我話, 某程度上中華民國起釣魚台呢個問題之下都係要靠中華人民共和國,
到最後如果真係比中華人民共和國拎返個釣魚台先再同中共打牙骹戰 ~

再次申明立場,
一向都覺得中共同美帝都係咁賤架啦, 只係前者係擺明係賤, 後者只係更懂得掩飾而已,
與其比美帝霸埋, 其實我已經唔介意釣魚台比埋中共去管 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
sea1986 發表於 2012-7-26 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-7-26 13:32 發表

好老實講, 我諗而家中華民國方面根本就冇能力去同日本仔講呢條數,
根本上中華民國起釣魚台一向都係表態而已, 連些小動作都冇,
唔似得中華人民共和國有咁大能力去抗行美帝野心 ~

你唔好話我話, 某程度上中華民國 ...

自問台灣現時都係冇牙骹去同日本仔講數架啦
但論行動,台灣比中共做得出位喎
近期台灣軍方派出艦艇去照保釣人士
好過中共乜都唔做,喺度得個O翕,保釣船又唔俾出
而家香港學埋中共,唔批保釣船出海
連SHOW都唔做
係囉喎,講句廢話就攞得番個島
過去幾千年嚟古人就唔駛打仗爭地啦?中共班友真係好阿嬌
不嬲世界上冇個國家好似美國佬咁識灑手段
但中共往往不知量力咁學人同美國佬拗數
喺釣魚台問題上
根本上當年係美國親手交俾日本
係有證有據攞返嚟
中共你想攞番個島?用乜理由先?
除左所謂固有領土(對中共又唔係,你都係1949先爆出嚟,中共配講乜嘢固有領土?)
仲可以憑乜攞番個島?
中共都係慳番啖氣先啦

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
Trident@KS6946 發表於 2012-7-26 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-7-26 14:12 發表

自問台灣現時都係冇牙骹去同日本仔講數架啦
但論行動,台灣比中共做得出位喎
近期台灣軍方派出艦艇去照保釣人士
好過中共乜都唔做,喺度得個O翕,保釣船又唔俾出
而家香港學埋中共,唔批保釣船出海
連SHOW都唔做
係囉喎,講句 ...

提提你,大陸系有公務艦船系釣魚島周邊常態化巡邏,
唔系真系物都無做。

其次,我都覺得要拎番領土就應該強硬,
但都要睇時機,
現階段硬碰硬唔系最好既辦法,
無十足把握,而家中共唔會出手,
因為而家唔系以前會同印度打自衛反擊,同蘇聯衝突既時期,
可以話而家中共系輸唔起,
好唔容易發展到而家,
太強硬的話,其他國家一定會想將局面演變成戰爭,
萬一打仗/衝突比其他國家(美國)入,
甘全部都會毀於一旦,
西方一直唔想被中國超越,
如果要打仗,人地一定會插手入黎,
所以我冧呢個時候如果過於強硬都幾不智,
改下外交辭令應該得既。
實際強硬行動,我冧最少要等多幾年。

另外,而家中共都叫差唔多望其項背(對美國),
可唔可以講下中共同美國抝數系如何不自量力?
美國經濟同中國經濟系互相依賴,
兩者都離唔開對方,
中共要玩都有籌碼系手。