hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家覺得鈎魚台係咪中國領土?
開啟左側

大家覺得鈎魚台係咪中國領土?

AVD1 發表於 2012-7-29 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2012-7-28 23:14 發表

你係度背書有咩用?
出兵去釣魚台放手一搏更實際

如果美國再起後面最後搞到事件升級,
呢 D 野真係好難避免 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-7-29 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-29 12:30 發表

中國只有北韓黎個盟友,其如既,都係或多或少金錢外交......

俄國會唔會為左中國同全世界開火?我覺得唔會

中國現在最弱就係無真朋友,年年幾千億幾千億去買朋友

無計,鬼叫佢成個政府都古古怪怪.... ...

北韓係盟友 ?
我覺得你睇得太簡單啦,
起我眼中北韓只係當大陸係條水魚,
北韓一向都係好有性格 o既國家來的 ......
sea1986 發表於 2012-7-29 15:16 | 顯示全部樓層
其實土共成日講固有領土、固有領土
固有但唔代表永世都係你喎
當年蒙古佬夠打到去歐洲啦
唔通蒙古佬而家又可以話歐洲係佢地咩?
夠疆咪打囉,土共成日話自己軍事科技一流
否則就真係咪咁多廢話
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
3357。KS8450 發表於 2012-7-29 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2012-7-29 10:05 發表

出兵?俾全世界知道中共海軍同北洋水師冇分別仲得了?
你當日本反潛廢架咩...二戰果陣就話姐

我要的就係你呢句說話
所以中國人先係咁背書話明朝定幾時釣魚台已經被中國人命名

原帖由 AVD1 於 2012-7-29 13:53 發表

北韓係盟友 ?
我覺得你睇得太簡單啦,
起我眼中北韓只係當大陸係條水魚,
北韓一向都係好有性格 o既國家來的 ......

按: 北韓物資實在缺乏, 多數都是向丹東一帶和中國接壤的城市取物資, 走私猖獗, 北韓更經常向中國要求援助
"水魚"形容中國十分認同, 因為中國實在難以和北韓貿易中取得巨大利益 (試導彈甚麼的借北韓之手玩弄美國則例外, 在外交上的確將北韓推到危險邊緣, 反過來當北韓水魚一樣, 但亦曾令中國自己尷尬過),
形容中國十分貼切(送給北韓同胞的還真不少! 先些年還有毛澤東的兒子也送了過去!)

**對不起avd1 兄, 看錯subject , object, 特此更正

Trident@KS6946 發表於 2012-7-30 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2012-7-29 10:05 發表

出兵?俾全世界知道中共海軍同北洋水師冇分別仲得了?
你當日本反潛廢架咩...二戰果陣就話姐

對於你講法,我比較有保留。
而家要出兵都唔會單純海軍對海軍,
你海軍再勁,無制空權都系白搭,
你當中國傻架,
要打一定系空軍加海軍協調,
不過如果focus只講海軍,
中國同日本都可以話勢均力敵,
海軍唔系只講反潛,仲有防空同反艦,
反潛目前的確系日本海軍有優勢,
防空兩邊差唔多。
反艦系中國強過日本,
至於潛艇,一定系中國強過日本,
(例如元級有AIP,唔系流野)

再睇未來發展,日本過多幾年應該會有F35,
不過到時中國航母都已經入役(唔單系而家哥部瓦良格)
仲會有J-21鶻鷹艦載機(4代機,同F35同級)
睇番數量(中國航母大過日本直升機航母),
應該會系中國占優。

而且中國[爆兵]速度好快,短短4年,
已經服役新十幾架054A護衛艦,
052C都仲持續建造中,
未來個勢(唔使好長時間,呢5-8年間)
一定系中國海軍強過日本海軍。

仲有中國海軍航空兵無提,
計埋的話,我覺得日本海軍系好難贏中國海軍。

睇下下邊中國海軍艦艇大全,
根本唔系以前可比。
http://www.china81.com.cn/index.asp

我們的征途是星辰大海
sea1986 發表於 2012-7-30 07:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-30 00:04 發表

對於你講法,我比較有保留。
而家要出兵都唔會單純海軍對海軍,
你海軍再勁,無制空權都系白搭,
你當中國傻架,
要打一定系空軍加海軍協調,
不過如果focus只講海軍,
中國同日本都可以話勢均力敵,
海軍唔系只講反潛,仲有防空同反 ...

如果加埋美軍又點話呢?
唔好忘記,大陸軍力仍然輸美軍幾十年
美日安保條約令美軍加入中日戰爭
大陸想喺戰爭取主導權唔會咁容易

更何況,現代戰爭已經純粹海陸空三軍咁簡單
網絡戰爭相信大陸仍然未係美日果皮
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
stevenlim84 發表於 2012-7-30 09:35 | 顯示全部樓層

回復 56# 的帖子

釣魚台始終近中國,如果美國派核動力艦隊,中國只要用導彈海炸中,隨時變成「海上福島」,連救援都喺大問題。

真係打網絡戰嘅時候,大陸同你玩斷網,你網絡攻擊幾勁都冇用,國民又唔會點嘈,因為平時已經係GFW下,好多外國網站都唔去得。
AVD1 發表於 2012-7-30 10:34 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-7-30 07:05 發表

如果加埋美軍又點話呢?

網絡戰爭相信大陸仍然未係美日果皮 ...

所以未話美國真係賤到冇人有,
乜都要留條尾, 我真係完全唔明亞洲關佢乜野事 ...

不過都係個句, 大陸唔係傻架,
有咩可能無啦啦自己開戰, 就算佢真係要想打都會搞到美帝郁手先 ~
到時就大條道理向美帝宣戰 ~
Trident@KS6946 發表於 2012-7-30 10:41 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-7-30 07:05 發表

如果加埋美軍又點話呢?

網絡戰爭相信大陸仍然未係美日果皮 ...

加埋美軍又如何,斷估美國唔會為日本而拼命,
睇美國介入到點o既程度,
中美兩國軍力當然有差距,
但唔系你想像中甘大,
加上而家戰場系東海,對中國有主場之利,

國防部長梁光烈講過:
2005年美国太平洋舰队司令在中美军事交流中谈到,如果大陆攻打台湾,美军将全力保卫台湾,并骄傲地说,在太平洋美国海军还没有对手。 梁光烈听后,冷冷地说道:"如果事情一旦发生,我们唯有全力以对,我想在第一岛链内,解放军可以消灭任何对手。2,3只航母舰队,还是不需要多少导弹的!"这位太平洋舰队司令听后,面色大变,在接下来的会谈中,再也不提台海问题。
雖然上面系講台灣,
但我相信國防部長夠膽甘講,
都系有一定底氣。
至於網絡戰爭,
相信大家對兩國實力都唔瞭解(呢d野好保密)
好難討論。

我們的征途是星辰大海
AVD1 發表於 2012-7-30 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-30 10:41 發表

加埋美軍又如何,斷估美國唔會為日本而拼命,
睇美國介入到點o既程度,
中美兩國軍力當然有差距,
但唔系你想像中甘大,
加上而家戰場系東海,對中國有主場之利,

國防部長梁光烈講過:
2005年美国太平洋舰队司令在中美军事交流中 ...

兩條友起度開下口水戰, 聽完佢未算數,
如果就係因為佢地兩個鬥氣下所講 o既野, 你走去 100% 信哂,
我就覺得你真係好單純 ~

不過中美呢兩個國家真係開戰之算,
要知道而家唔小美國企業都仲起大陸開拓緊個版圖,
除非個位總統, 連埋佢自己個黨想一鋪清袋,
否則中美開戰機會真係好低 ~