hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [放榜前夕分享]昔日會考狀元,現在又如何? ...
開啟左側

[放榜前夕分享]昔日會考狀元,現在又如何?

S3BL100 發表於 2012-7-19 13:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

臨近第一屆文憑試放榜日,只是少少有感而發。

===

剛過去的一個月,放假回過香港,跟不少舊朋友、同學飯局相聚。
我在香港的社交圈子裏面,會考尖子不計其數,
當中不少是中學同校或同班同學,又有一些是在別處認識的。
一般人的圈子裏大概沒有太多所謂「狀元」,也許未必對他們有太多了解,
以為舉凡「狀元」必高不可攀、有宏大理想鬥志,
手執一張眾人夢寐以求的會考證書,即代表事業一帆風順,
起步點遠遠超前別人,日後必能順利躋身中產甚至上流社會行列。
但事實又是否如此?且看幾個我認識多年的真實例子:

1. 會考九優,眾人心目中的模範高材生,
滿懷理想熱誠,入讀大學建築系(畢竟是相當稀有),
惜首年即被壓力摧殘,且身子不佳,一場大病,入院動手術,
自此發現無力應付課業,被迫轉系,從此鬥心不再,
且未有明確人生目標。大學畢業後,到補習社工作約一年,
決定辭工休息數月,日後再作打算。

2. 會考十優,是我本科生時代到美國當交換生時所認識。
中學時代屬天之驕子,憑全額獎學金到美國某知名度甚高大學升學。
惜似乎未能適應美國本科教育對學生自主學習、自行「執生」之要求和訓練,
且美國著名大學,能入內就讀者多為天資聰穎,自此一蹶不振,
成績平平,曾希望當科學家的他,竟失去人生目標,
不願上學,更一度打算以漫畫家為終身職業。
猶幸此君仍能笑臉迎人,為身邊的朋友帶來歡樂,甚得包括我在內的一群朋友喜愛。
經過朋友鼓勵下,他嘗試重拾自信,畢業後近一年時間待業,
期間畫漫畫、寫facebook apps打發時間,最後終決定找工作,
旋即在一跨國工程公司找到工作,終於開始重拾人生目標。

3. 跳班會考生,初認識此君時,尚未參加會考,但包括我在內一眾朋友
已下定賭注,日後必成為會考狀元,更在當年會考放榜前一晚
已能推斷其會考成績。結果成真,得傳媒大幅報道,後入讀醫學院。
惜入讀大學後,或因參與不少課外活動的緣故,成績未算相當理想,
至醫科三年級結束,本來希望當精神科醫生的這位朋友,
終發現自己較喜歡輔導工作,毅然轉系讀心理學。
這三年時間是否浪費,可謂見仁見智。

4. 會考八優,入讀一門許多把錢途和前途畫上等號的家長學生
趨之若鶩的學科,該系畢業生,月入數萬元甚至更多者為數不少。
但此君決定不以物質生活為追求目標,反希望透過非政府團體的工作貢獻社會。
此君對國際格局、政治時事認識甚深,絕非泛泛之輩,
去年更曾自掏腰包,到敍利亞、巴勒斯坦、以色列、埃及、約旦等地旅行,
了解當地風土人情、地緣政治與宗教衝突。
此君人緣甚佳,惜非政府團體憎多粥少,畢業兩年至今仍待業,
但堅拒接受其他一切有違信念的受薪工作,其風骨令人從心底尊敬。

===

上面幾個活生生的例子,旨在說明:一張公開試證書
只是代表一個階段的完結,和另一個新階段的開始。
公開試的贏家並無絕對優勢,輸家也不一定比人弱。
進入大學、進入社會,只是人生新一個階段的開始;
大家的起步點是一樣的、平等的,
還須有著明確目標,知道自己所追求者何事,
並朝著目標奮鬥不懈,不受外來困惑阻擾,方有成功機會。

因此,成績欠理想者無須氣餒,新一輪洗牌行動旋即開始;
成績驕人者,亦宜了解個人興趣及長短、堅定目標,
下決心奮鬥,以上述例子引為參考。
訂立目標時,亦宜從多方面考慮,尤其對社會的貢獻方面,
還望有能力之士,不單以前途或錢途作衡量,
多關心社會時事,善用自己的天賦能力,
為自己今日的處境感恩,多作對社會有益的事。

共勉之。

評分

參與人數 6aPower +5 HugeC +5 收起 理由
mckhgc + 1 + 1 好文一定正評
kd7941 + 1 + 1 Good Post
mattwong09 + 1 正好符合我見解
kwyeung + 1 + 1 Good sharing
DIH + 1 + 1 真知灼見
ATR83 + 1 中肯見解!

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
gordon 發表於 2012-7-19 14:40 | 顯示全部樓層
小弟認識的人都係, 會考考得叻的, 前途未必一片光明, 反而很多考得唔叻的同學, 事業卻一帆風順......
小弟有個同學, 會考得幾分, 現在工作於Intel公司.......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
dippy 發表於 2012-7-19 15:31 | 顯示全部樓層
kwyeung 發表於 2012-7-19 17:02 | 顯示全部樓層

香港地, 唔讀商唔讀專業人士, 一般人以為窮途末路。
有時我會想, 成功失敗, 誰有權去批評?

以前有同窗有律師唔做, 畢業轉行去教書, 很多人覺得浪費。
今天, 她比同年畢業的都要快樂。
每日做自己喜歡的工作, 流利英文加上極強邏輯, 要升職指日可待。
反而一般同學, 日以繼夜在律師樓對住一大疊IPO, 做得好也不會是幫人還是害人。

可惜, follow your heart, 今時今日說易行難。
DIH 發表於 2012-7-19 17:24 | 顯示全部樓層
有人講過:
山不轉路轉,路不轉人轉,人不轉心轉。

講真丫,當你自己話「follow your heart說易行難」的時候,
其實這句成句先係你個「heart」喎。(無貶意,只係抽邏輯)

認命、因循、不敢冒險,當「理想」因這些理由被犧牲時,
亦代表這些才是心中所想,是這個人的真正特質。
無對與錯的,係每個人的選擇。

所以我都唔會同人講我有咩理想......
有份發揮所長的穩定工作、唔憂食唔憂住、
身體健康、家庭和睦,這些就是理想了,唔得咩?

我都曾經係一個成績優異的學生,但我小學已經覺得好辛苦,
到中學我唔會再同人爭乜野,所做的只需要對自己有交代。
會考高考,成績唔算標青,但都算實在係反映自己的水平,
入到大學讀自己喜歡的科目(明知出路唔多),多A到自己都唔信。
當然一山還有一山高,這個道理我一早明白,讀到MPhil已經好好彩,
到最後決定唔再讀上去,亦唔覺得有甚麼浪費或者損失,要學的都學懂了。
到頭來,公開試係咩成績,除了搵工時要填一下之外,對整個人生又有多大意義?
去到interview人地都唔係好理那十年八載前的成績。

引用師兄幾句歌詞:

每個選擇都有遺憾 每個遺憾都有轉機 
月落日出柳暗花明 人還在 心存感激
尋尋覓覓更在乎過程 兜兜轉轉一樣的結果 
踏破鐵鞋不經意地 答案出現 竟忘了問題是甚麼

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
dippy + 1 + 1 有意思

查看全部評分

kwyeung 發表於 2012-7-19 20:19 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

Follow your heart 難在面對世人目光,
好多三姑六婆、蠶蟲師爺最鐘意好為人師, 世事都被佢地看透咁指指點點。

「讀咁多年書你轉科?浪費好多時間喎... 」
「唔係呀?好地地轉乜呀?搵唔到食架喎... 」
「不如做呢樣啦... 」
「我有個朋友個仔呢就點點點點點...」

一人一啖口水都浸死你。
我只需要對自己生命負責, 干卿底事?
做塘邊鶴講就容易, 但對其他人帶來幾多心理壓力?

近年我經常搵藉口唔去拜年, 最好去旅行去camp。
自問而家都唔失禮, 但拜年三姑六婆比較就在所難免,
廢事好過人會令人尷尬, 人地好過我令自己尷尬。
syp 發表於 2012-7-20 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2012/7/19 20:19 發表
近年我經常搵藉口唔去拜年, 最好去旅行去camp。
自問而家都唔失禮, 但拜年三姑六婆比較就在所難免,
廢事好過人會令人尷尬, 人地好過我令自己尷尬。

如果可以, 更高層次係人哋講乜我唔會放在心, 自己亦唔會特別講述自己嘅事 (好和唔好的都是), 對自己的事負責, 並充滿信心, 那麼, 根本不用逃避三姑六婆。
下一站係西營盤
 樓主| S3BL100 發表於 2012-7-20 14:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-7-19 20:19 發表

一人一啖口水都浸死你。
我只需要對自己生命負責, 干卿底事?
做塘邊鶴講就容易, 但對其他人帶來幾多心理壓力?

無錯。

尤其是呢班三姑六婆,好多時以為自己咩都知,
實際對於而家世界格局、不同行業、學科的情形都一無所知。
所以我心底對呢D人其實有好多說不出的意見,當然好多野聽左就算。

有時even屋企人都係咁,例如我老豆以為我可以走去搞太空船,
又可以搞原子彈,呢個思維仲停留晌五、六十年代。
唔好意思,太空船係aerospace engineering的人做的,而
原子彈亦唔係我個discipline的未來,我個discipline的未來係講緊點樣同biology結合。

點都好,最緊要係自己對得住自己,有明確目標,
知道自己想做乜,並朝著目標努力。
人生如果無目標,只係混混噩噩,唔知自己想點,只曉得隨波逐流,才是最痛苦。

偏偏香港教育不強調獨立思考,不強調理想、不強調如何發掘人生目標,
強調「求同」但不著重「存異」,社會風氣亦如是。
老實講,年年上報紙果堆狀元,記者面前講野天花龍鳳,之後個個入晒去讀商,
佢地講果堆野有幾多來自真心,有幾多信緊自己講既野,我真係唔知。
亦難怪唔少狀元、優異生入到大學,無左人生目標,最後浮浮沉沉。
fb.com/scientisthk2usa/
DGCNYO 發表於 2012-7-20 19:41 | 顯示全部樓層
中學讀書叻,都係中學模式叻姐.....

其實最上到位既係努力型中上游果班,佢地唔係計上補習社果D,上到大學好快就轉到型,而且佢地往往都特別有食力(大概努力型都有辦法食住D3姑6婆)

最開心都係黎班人.....而最易曬時間既人除左狀元,仲有果D死谷爛谷+聽3姑6婆選科既人.....例牌十大賺錢科目.....

果D人有D出到黎做會計做左幾年先問自己做緊咩.....幾慘,但己經聽D好親朋又買樓又買咩,無法甩身.....

路係自己既,如果自己都唔信,咁不如就亂黎好過

有幾多個讀商既真係有興趣一個商業模式,我覺得100個都未必有1個.......

ps:最近睇見D補習廣告就頂心頂肺,夢想做會計?我夠膽講香港無幾多個做會計既真係愛會計,搵錢姐嘛 黎D又係3姑6婆式洗腦廣告囉.....
kychung 發表於 2012-7-21 13:12 | 顯示全部樓層

好老土講句
睇返以前有D小學同學去到CE連f.6都無機會讀
又或者同自己熟D既中學同學去到CE幾乎全部都留唔返原校
但係反而到而家
我敢講絕大部份人既前途都一片光明
好過我唔知幾多
一個回合既勝負其實真係未必咁大不了
尤其而家D家長成日話要"贏在起跑線上"我就覺得sai氣
人生唔係100米短跑
搶閘就跑出果D又有幾多係會由頭帶到落尾
南粵急行 rail.kychung.com